Local

Șoferii vrânceni cu categoria B vor putea conduce și motociclete. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Ionel Sclavone
15 iun 2023 1856 vizualizări

Vrâncenii care dețin permis de conducere categoria B vor putea conduce și motociclete. Un act normativ în acest sens a fost adoptat și urmează să meargă la promulgare, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Posesorii de permis de conducere categoriga B vor putea coduce și motociclete, cu condiția să nu aibă o campacitate cilindrică mai mare de 125 de centimetri cubi și să aibă cutie de viteze automată. Astfel, conform noilor prevederi legislative, șoferii care au permis de conducere categoria B, au împlinit cel puțin 24 de ani și șofează de cel puțin trei ani, să conducă și motociclete.

Este vorba doar de acele vehicule de 125 cmc care au o putere maximă de 11kW (14.75 cai putere) și cutie automată de viteze. În plus, cei în cauză trebuie să fi urmat cel puțin „10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”.

Inițiatorii actului de reglementare susțin că facilitarea accesului șoferilor la motociclete ușoare va asigura o mobilitate urbană mai bună. Ei invocă legislația din alte state europene care conție prevederi similare.

Pe de altă parte, specialiștii în siguranță rutieră se tem că noile reglementări vor crea mai multe probleme în trafic. În opinia acestora, numărul de accidente ar putea crește, dat fiind că nu toți șoferii, deținători de permis de conducere categoria B, sunt pregătiți să conducă și o motocicletă, fie ea și ușoară.

Aceștia atrag atenția că o motocicletă de 125 cmc dezvoltă o viteză similară celei pe care o poate atinge o motocicletă de cilindree mare. Singura diferență este legată de timpul în care această vitează poate fi atinsă.

Drept urmare, pentru a putea conduce un astfel de vehicul, un șofer cu permis categoria B trebuie să aibă mult mai multe cunoștințe legate modalitatea în care frânează sau virează, pentru a circula în siguranță.

Experții se tem că după apariția acestui act normativ, pe șosele vor apărea o mulțime de inconștienți care vor considera că deținerea unui permis de conducere categoria B aduce după sine și competențele necesare conducerii unei motociclete.

Șoferii sunt obligați să circule cu faza scurtă pe toate categoriile de drum

În acest context, precizâm că, începând de vineri, 16 iunie, va intra în vigoare prevederea legală care obligă șoferii să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, de la cele județene, la cele naționale, pe autostrăzi, pe drumuri expres sau pe drumuri europene.

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă sau cu luminile pentru pentru circulația diurnă (în engleză, DRL - Daytime Running Light) „pe toate categoriile de drumuri publice”. Obligația există în prezent, potrivit Codului rutier, doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E). Obligația e valabilă și în cazul șoferilor de tractoare agricole sau forestiere.

Pe de altă parte, legislația rutieră obligă motocicliștii să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația. Prevederea stabilește obligația de a folosi luminile de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, în scopul reducerea numărului de accidente auto.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.