Local

Se schimbă regulile pe piața vânzărilor de locuințe din Vrancea. Agenții imobiliari vor trebui să urmeze cursuri acreditate și să încheie polițe de asigurare

Ionel Sclavone
9 feb 2023 2001 vizualizări

Vrâncenii care lucrează în domeniul vânzărilor imobiliare vor trebui să îndeplinească o serie de condiții. Un nou proiect de act normativ, aflat în pregătire, urmează să reglementeze activitatea agenților imobiliari care actizează în piața din România. Pentru a putea lucra vor trebuie să cursuri acreditate și să dețină polițe de asigurare profesională.

Noul proiect de lege aflat în dezbatere va reglementa activitatea de intermediere imobiliară și va stabili, între altele, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un agent care se ocupă de vânzarea locuințelor, dar și o procedură de autorizare pentru a putea lucra pe o astfel de piață.

Astfel, intermediar imobiliar poate fi persoana fizică sau juridică care, în beneficiul alteia și în schimbul unui comision plătit sau promis se prezintă ca profesionist în intermediere tranzacțiilor de pe piața imobiliară sau participă în orice mod la punerea în legătură a părților implicate într-un astfel de act. De asemenea, un intermediar imobiliar asistă la procesul de procurare a unor terți și de punere a acestora în legătură cu clienții și/sau la procesul de negociere în vederea încheierii tranzacției imobiliare intermediate.

Acest termen, de intermediar imobiliar, definește activitatea agenților imobiliari, ca persoane fizice, sau a agențiilor imobiliare, ca persoane juridice.

Condițiile pentru funcționarea pe piața imobiliară

Conform proiectului legislativ, persoanele care doresc să lucreze pe piața imobiliară trebuie să se înscrie în Registrul Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII). Doar dacă apar în acest registru, agenții imobiliari vor putea să-și desfășoare activitatea. De asemenea, se stabilesc drepturile și obligațiile intermediarilor imobiliari față de clienți sau terți.

Cei care doresc să lucreze ca agenți imobiliari vor trebui să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând, trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu. Pe de altă parte, agenții imobiliari trebuie să fie absolvenți de studii liceale, cu diplomă de bacalaureat. Pot lucra ca agenți imobiliari cei care nu au condamnări pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție.

Iar nu în ultimul rând, pentru a putea activa ca agent imobiliar, o persoană trebuie să urmeze cursurile de inițiere în vederea dobândirii calității de agent imobiliar și să promoveze un examen de absolvire. Formarea profesională constă într-un curs cu durata de cel puțin 180 de ore. Aceste cursuri trebuie împărțite în două module, primul de 60 de ore de pregătire teoretică, iar celelalte 120 de ore vor fi de pregătire practică.

După ce primesc autorizația de agent imobiliar, persoanele respective trebuie să se înscrie în RENII.

La momentul angajării, după îndeplinirea condițiilor legale, agenții imobiliari trebuie să încheie o poliță de asigurare de răspundere profesională.

În cazul agenției imobiliare, ca persoană juridică, calitatea de intermediar imobiliar se obține pentru o firmă înființată conform Legii 31/1990, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului. Administratorul sau directorul acestei firme trebuie să fie persoane fizice sau juridice autorizate să exercite profesia de intermediar imobiliar.

O altă condiție impusă este ca firma să aibă ca obiect principal de activitate codurile CAEN aferente activităților de tranzacții imobiliare. Ca și în cazul persoanelor fizice, firma trebuie să dețină o poliță de asigurare profesională și să fie înscrisă în RENII.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.