Local

Rovinieta 2022 | Ce trebuie să știe șoferii vrânceni despre taxa de drum

Ionel Sclavone
28 ian 2022 6542 vizualizări

Șoferii vrânceni care circulă cu autoturismul fără să plătească rovinietă riscă amenzi usturătoare, de până la 4.000 de lei. Însă, indiferent cât de mult a circulat fără să plătească taxa de drum nu poate fi sancționat decât o singură dată, când i se aduce la cunoștință că a încălcat legea.

Rovinieta este taxa de drum pe care șoferii trebuie săo achite dacă doresc să circule pe drumuri naționale, europene sau autostrăzi. Aceasta poate fi plătită pentru o perioadă de șapte zile, trei luni, șase luni sau un an de zile. Prețul rovinietei diferă în funcție de perioada de timp pentru care este solicitată. Valoarea acesteia este de 3 euro pentru 7 zile; 7 euro pentru 30 zile; 13 euro pentru 90 zile; 28 euro pentru 12 luni.

Taxele sunt diferite pentru transportatorii de marfă. Astfel, pentru mașinile cu masa totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, valoarea rovinietei este de 6 euro pentru 7 zile; 16 euro pentru 30 zile; 36 euro pentru 90 zile; 96 euro pentru 12 luni.

De menționat că rovinieta poate fi cumpărată din benzinării sau online cu plata prin SMS ori transfer bancar sau prin SMS. Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de a ieși pe drumurile din afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării achitării contravalorii în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

Șoferii care se deplasează pe drumurile publice și nu plătesc rovinieta riscă amenzi usturătoare. Aceștia sunt identificați prin intermediul camerelor de supraveghere fixe amplasate pe diverse tronsoane ale drumurilor.

Persoanele care nu au rovinietă valabilă riscă amenzi cuprinse între 250 lei și 4.500 de lei, cele mai mici amenzi fiind valabile în cazul autoturismelor. Cele mai usturătoare sancțiuni sunt aplicate vehiculelor de transport marfă cu masa mai mare sau egală cu 12 tone.

Trebuie spus că amenzile se aplică o singură dată pentru toată perioada în care șoferul a circulat fără rovinietă, în momentul în care a fost identificat și i-a fost adus la cunoștință că a încălcat legea. Astfel, după ce șoferul fără rovinietă este identificat autoritățile sunt obligate să-l anunțe în decurs de două luni de zile. În acest timp însă, până primește informarea șoferul poate circula fără rovinietă și nu riscă să fie amendat pentru aceasta.

Anumite categorii de vehicule sunt scutite de la plata taxei pe drum. Este vorba despre cele care asigură transportul public local sau care efectuează transportul elevilor la școală.

Banii pentru rovinietă se returnează la vânzarea mașinii

Cei care au vândut mașina pot solicita returnarea parțială a contravalorii rovinietei. În anul 2019 s-a stabilit că cel ce vinde o mașină poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai exact, este vorba despre perioada care se scurge de la momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și până la momentul expirării rovinietei încheiate de cel vechi. Practic este vorba despre momentul în care cele două roviniete se suprapun.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.