Local

Propunere de interes pentru vrânceni: Asigurarea facultativă a locuinței nu va mai depinde de existența poliței obligatorii

Ionel Sclavone
4 mar 2024 1714 vizualizări

Vrâncenii vor putea încheia asigurări facultative pentru locuințe și în cazul în care nu dețin una obligatorie care acoperă riscurile de dezastre naturale. Mulți dintre cei ce dețin locuințe preferă să le asigure pentru riscuri cu care se confruntă mai frecvent. 

Un proiect de act normativ propune ca asigurarea facultativă a locuinței să se poată încheia și în lipsa uneia obligatorii, care acoperă doar dezastre naturale. Această propunere vine deoarece mulți cetățeni doresc să se asigure pentru riscuri cu care se confruntă mult mai frecvent decât cele prevăzute în asigurările obligatorii, cutremure, alunecări de teren sau inundații.

Polița obligatorie de asigurare a locuințe (PAD)i acoperă doar pagubele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații. Pe de altă parte, asigurările facultative asigură, pe lângă clădirea în sine, și bunurile din interiorul ei.

Regula ca o asigurare facultativă să poată fi încheiată doar dacă există, pentru acea locuință, o asigurare obligatorie a apărut în 2015. Polițele de asigurare obligatorii ar trebui să fie flexibile și adaptate la situațiile reale.

Nu este normal să ceri încheierea unei asigurări pentru alunecări de teren sau inundații pentru locuințe care sunt construite în zone unde astfel de riscuri sunt minime. Este absurd, practic o formă de escrocherie, să obligi proprietarul unei locuințe să o asigure pentru un risc care practic un există.

Potrivit inițiatorilor măsurii, „aceste situaţii (dezastrele naturale acoperite de polița PAD - n. red.), deşi printre cele mai grave, nu reprezintă întotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetăţeni. În consecinţă, aceştia preferă plata unei asigurări unitare, care să cuprindă toate aceste situaţii, plus altele întâlnite mult mai frecvent. Cu alte cuvinte, decât să încheie două asigurări, mulți proprietari preferă doar una care să cuprindă acele tipuri de riscuri cu care se confruntă mult mai frecvent.

Legea obligă la încheierea unor asigurări obligatorii pentru dezastre naturale în condițiile în care astfel de riscuri sunt foarte mici, în special pentru locuințele din mediul urban.

În schimb, cetăţenii preferă asigurări care acoperă situaţii mult mai frecvente. Asemenea situații pentru care oamenii vor să se asigure sunt inundaţii produse accidental, incendii etc. pentru care au nevoie de o a doua poliță, facultativă. Cu atât mai mult cu cât multe dintre poliţele facultative includ cutremurele şi alte dezastre naturale, extinzând apoi suma asigurată.

Drept urmare se propune ca societăţile de asigurare să poată încheia asigurări facultative și pentru locuinţele care nu au încheiată în prealabil o asigurare obligatorie. În prezent, legea prevede că „societățile de asigurare nu pot încheia asigurări facultative pentru acea locuință care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD”.

Excepție fac, începând cu anul trecut, acele locuințe situate în clădiri înregistrate în categoria de risc seismic I unde se poate încheia o asigurare facultativă fără existența uneia oblgatorii de tip PAD. De asemenea, tot din 2023 au apărut mai multe schimbări legate de polițele obligatorii pentru locuințe, între care și posibilitatea încheierii acestora pentru o perioadă mai mare de un an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.