Local

Proiect de reglementare:Vrâncenii vor putea preda gratuit deșeuri rezultate din renovarea locuințelor

Ionel Sclavone
6 oct 2023 2647 vizualizări

Vrâncenii care își renovează locuințele vor avea dreptul să transporte gratuit deșeurile provenite din construcții, la centrele amenajate special de primării. Lunar, aceștia vor putea depozita, astfel o cantitate de deșeuri echivalentă cu un metru cub.

Fiecare cetățean va avea dreptul să transporte gratuit până la un metru cub de deșeuri rezultate din lucrări de construcții, la centre amenajate special pentru aceasta. Pentru cantitatea respectivă nu vor fi obligați să plătească nici o taxă. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normative aflat în dezbatere.

Conform propunerii această cantitata de deșeuri, provenită din lucrări de demolare sau renovare pentru care nu este necesară o autorizație de construire sau demolare va putea fi dusă lunar, fără costuri, la centre de colectare ce vor fi amenajate special. Printr-o astfel de măsură se urmărește stabilirea cadrului pentru îmbunătățirea administrării deșeurilor din construcții și demolări, dar și o mai bună reciclare a acestora.

Autorităţile publice locale vor trebui să organizeze, să gestioneze şi să coordoneze activitatea de colectare a deşeurilor provenite din construcţii. Iar pentru aceasta vor avea la dispoziție cel mult 36 de luni de la data intrării în vigoare a măsurilor.

Legea prevede să se înființeze „cel puţin un punct de colectare, procesare şi tratare a deşeurilor de construcţii şi demolări (...), pe o rază de maximum 35 km de la locul generării, şi să le doteze cu echipamentele necesare pentru procesare şi pregătire pentru reutilizare/ reciclare/ tratare ori să cesioneze serviciile de colectare şi tratare către operatori avizaţi pentru aceste operaţiuni”.

Astfel, cetățenii vor putea scăpa gratuit, în fiecare lună, de un metru cub din deșeurile provenite din lucrări de renovare, prin predarea la centrele de colectare organizate de primării. Scopul urmărit prin introducerea unei astfel e prevederi este de a reduce deșeurile de construcţii și demolări abandonate ilegal.

Conforn legii, pot fi executate fără autorizații de construcții o gamă largă de lucrări de renovare sau de desființare, care nu necesită modificări la structura de rezsistență a clădirilor sau la aspectul arhitectural al construcţiilor. Este vorba despre reparaţii la împrejmuiri, când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate; reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, când nu se schimbă forma acestora; reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară; reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări; reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit şi ale coşurilor de fum aferente; tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje interioare, precum şi pardoseli interioare; reparaţii la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor; modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare.

Pe de altă parte, dacă la construcţia unui imobil nou se folosesc cel puţin 30% materiale reciclate, lucrarea va beneficia, de scutiri la plata impozitului pentru imobilul respectiv, pe o perioadă de cel puțin trei ani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.