Local

Prima biografie romanțată a fostului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, în cartea fostului preot Giorgică Vatră

Romeo-Valentin MUSCĂ
15 nov 2023 4986 vizualizări

Prima biografie romanțată a fostului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel în cartea "Episcopul" apărută la Editura Crez, Focșani, 2023 sub semnătura fostului preot Giorgică Vatră de la Biserica „Sf. Andrei” din Focșani. 

Eroul principal al cărții este Gavriil Argintaș din Mălinești, ajuns călugăr la Mănăstirea Neamț cu numele de Iordan, informator al Securității, episcop al Zabăului și Putnei .Este o biografie romanțată a fostului arhiepiscop al Buzăului și Vrancei Epifanie Norocel.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a pierdut un slujitor în persoana fostului preot Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani , dar Literatura română s-a îmbogățit cu un scriitor! „Episcopul”, cel mai recent volum al scriitorului Giorgică Vatră este, de departe, una dintre cele mai bune lucrări lansate la ediția din acest an a Târgului de Carte din Focșani, organizat de Biblioteca Județeană Vrancea. Romanul nu este unul autobiografic, așa cum am putea deduce, o spune autorul însuși în „Cuvântul înainte”, o confirmăm și noi. Personajul principal se numește Gavriil Argintaș din Mălinești. Romanul este dintr-un anumit punct de vedere biografia acestui Gavriil Argintaș, ajuns călugăr la Mănăstirea Neamț și informator al Securității. Devine apoi episcop vicar la Calatis și titular al Episcopiei Zabăului, ca spre sfârșitul vieții să ajungă arhiepiscop al Zabăului și Putnei, nimeni altul decât fostul arhiepiscop Epifanie. Cititorii vor înțelege după primele pagini cine sunt celelalte personaje: protoiereii, consilierii, inspectorii eparhiali etc. Sigur, toate numele sunt schimbate, dar faptele ne permit să citim istoria Arhiepiscopiei ca într-o cronică.

Există o viață și fără reverendă

Din păcate, fostul preot Giorgică Vatră s-a lăsat antrenat după 2015 în malaxorul unor mișcări hrănite de serviciile secrete de la Răsărit care, la umbra veșmântului religios, recuperează preoții caterisiți din România și-i organizează în biserici paralele. Scopul: destabilizarea unității Bisericii românești spre bucuria pravoslavnicului Frate mai mare. Fostul slujitor Giorgică Vatră este un om înzestrat cu mult talent literar și poate servi de acum înainte Literatura română, la fel de bine cum a slujit Biserica până în 2015. Romanul „Episcopul” este dovada calității sale de scriitor, care nu are nevoie de confirmările foștilor slujitori, astăzi caterisiți, care nu au făcut cinste Bisericii nici când au fost preoți, cu atât mai puțin acum. Pe Cel de Sus îl putem sluji nu doar în reverendă între zidurile Bisericii, ci și în postura de scriitor în agora. Adevărata înțelepciune a unui fost slujitor se dovedește atunci când nu se transformă în unealtă, prin care unii doresc să lovească Biserica. Altminteri, devenim ca unii pastori de cursă lungă din cultele neoprotestante care schimbă cinci-șase biserici, în funcție de soldă, interese sau de țara în care se mută cu evanghelizarea.

Giorgică Vatră are șansa să devină un scriitor important

Nu credem că este cazul fostului preot Giorgică Vatră, care poate construi o operă scriitoricească solidă, cu două condiții: să rămână aproape de modelul Ioan Agârbiceanu și să nu se lase influențat de fauna pestriță de preoți caterisiți care par a coborî din „Vacanța Mare” și „Las Fierbinți”, nu din fața Sfântului Altar. „Episcopul” nu este prima carte, din nefericire lucrările autorului sunt lansate într-un cerc restrâns, ca la o sectă clandestină, rupându-l de contactul cu comunitatea cititorilor. Șansa scriitorului Giorgică Vatră este să-i lase pe cei din „Las Fierbinți” cu istoriile lor din Damian Stănoiu, să iasă din secta care îl discreditează și să revină în mijlocul comunității, așa cum era înainte de 2015. Vă invit, dragi cititori, să-l descoperiți pe scriitorul Giorgică Vatră și universul romanului „Episcopul”, o carte despre care cu siguranță se va vorbi!

Romeo-Valentin Muscă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.