Local

Bine de știut! Prevederi legale pentru proprietarii vrânceni care închiriază locuințe

Ionel Sclavone
20 sep 2022 2138 vizualizări

Proprietarii care își închiriază imobilele nu le pot cere chiriașilor prin contractul de închiriere să le achite și impozitul datorat statului pentru veniturile obținute. Declararea contractului de închiriere și plata impozitului aferent cad în sarcina proprietarului, adică a celui care scoate imobilul la închiriat. Cu toate acestea, în multe cazuri aceștia scot banii de impozit tot din buzunarul chiriașilor.

Începând cu anul viitor, revine obligația celor care își închiriază apartamentel/casele să înregistreze contractele de închiriere la Fisc. Practica nu este populară printre cei care au proprietăți de închiriat căci se presupune că vor plăti automat impozitul pe veniturile obținute. Aceasta chiar dacă reglementările în vigoare prevăd că nu înregistrarea contractului, ci declararea veniturilor stă la baza aplicării deciziilor de impozitare.

Or, din acest motiv, dorind să rămână cu mai mulți bani în buzunar, o parte dintre cei care dau în chirie cer chiriașilor să nu încheie un contract care să fie înregistrat oficial. Sau în cazul în care aceștia doresc înregistrarea contractului, să plătească separat și sumele care trebuie virate statului sub formă de impozit pe venit.  

De regulă, proprietarii solicită ca suma de bani aferentă impozitului să fie plătită separat, în totalitate sau în tranșe, în plus, odată cu chiria plătită în fiecare lună. Practica nu este tocmai legală deoarece și aceste sume trebuie să fie supuse impozitării. Din acest motiv, această sumă – contravaloarea impozitului pe venitul din chirii – nu poate fi prevăzută între clauzele contractului de închiriere.

Astfel chiriașul acceptă să plătească suma pe lângă contract, benevol, deși nu există nicio prevedere legală care să-i impună să suporte contravaloarea impozitului.

Similar, tot din aceleași motive, plata impozitului pe proprietate îi revine integral proprietarului și nu poate fi pusă în sarcina chiriașului. Aceasta este o cheltuială inerentă calității de proprietar care trebuie să o suporte indiferent dacă proprietatea este închiriată sau nu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.