Local

Podurile de la Răcoasa și Soveja, sacrificate pentru plantația de stejari de la Mărășești

Ionel Sclavone
29 dec 2018 2524 vizualizări

 Marian Oprișan „va îngropa“ încă 12,228 milioane de lei, bani din care ar fi trebuit realizate drumuri și poduri, pe câmpurile de la Mărășești, în Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria. Suma va fi cheltuită pe amenajarea peisagistică a zonei. Pentru aceasta, Consiliul Județean Vrancea a primit aprobarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă, în ultima ședință din acest an, pe 28 decembrie 2018. Banii vor fi luați, în principal, de la lucrările de interes public pe care Consiliul Județean Vrancea ar fi trebuit să le realizeze în zona Soveja – Răcoasa, respectiv construcția a două poduri și asfaltarea unui drum de 3,5 kilometri.

Guvernul României a adoptat în ședința din 28 decembrie o hotărâre prin care 12,228 milioane de lei, rămase necheltuite din bugetul de 19,361 milioane de lei, repartizat Consiliului Județean Vrancea, în 2017, pentru organizarea evenimentelor dedicate Centenarului, să fie cheltuiți pentru finalizarea parcului cu pricina.

„Din cele 19,361 milioane de lei, în prezent au rămas disponibile 12,228 milioane de lei, care pot fi utilizate pentru finalizarea proiectului Parcul Memoriei Naționale «Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate» RoMândria, în condiţiile în care, pentru acest obiectiv, sunt necesare lucrări silvice, dar și peisagistice, care necesită resurse financiare considerabile, dar și lucrări de o mare complexitate și care se întind pe o durată mai mare de timp (aproximativ 6-7 ani)“, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În vara anului 2017, Consiliul Județean a primit, printr-o Hotărâre de Guvern, suma de 19,361 milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial-Vrancea Eroică“.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 472/2017 alocarea financiară a fost repartizată pe trei capitole de cheltuieli: a) Manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice și cultural-artistice  - organizarea de paranghelii și materiale de promovare (3,761 milioane lei); b) Acțiuni de restaurare, reabilitare și conservare a monumentelor – reabilitarea ansamblului Statuia Victoriei de la Tișița, amenajarea Parcului Joffre din Mărășești și refacerea marcajelor bătăliilor din Marele Război, de pe teritoriul județului Vrancea (1,800 milioane lei); c) Lucrări de interes public (13,800 milioane de lei).

Amenajarea parcului se va face cu banii luați de la drumuri și poduri

Din cele 19 milioane de lei primite de Consiliul Județean, bugetul cel mai consistent, 13,800 milioane de lei, a fost alocat pentru o serie de lucrări de interes public din zona Soveja – Răcoasa și pentru înființarea Parcului Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria.

Cu suma de 4,8 milioane de lei, Consiliul Județean Vrancea ar fi trebuit să construiască un pod din beton armat peste pârâul Alba pe DJ 205 K în satul Răcoasa. Un alt pod trebuia să construiască peste pârâul Dragomira pe DN 2L pe raza comunei Soveja, la km 59 + 950. Pentru această investiție, Consiliul Județean Vrancea a avut la dispoziție 4 milioane de lei. Încă 2 milioane de lei au fost repartizate pentru lucrări de întreținere - așternere covoare asfaltice pe DJ 205 I - km 5 + 850 - km 9 + 350, pe o lungime de 3,5 km.

Toate aceste investiții nu vor mai fi realizate deoarece Marian Oprișan „va îngropa“ banii pe câmpurile de la Mărășești, în plantația de stejari. Aceasta va fi amenajată în baza unui proiect propus de un grup de studenți ai Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Propunerea de proiect ca include trei zone majore, una comemorativă compusă de un amfiteatru și o scenă mobilă. Cea de-a doua zonă va fi cu specific cultural destinată desfășurării unor activități cu specific. Aici vor fi amenajate case cu arhitectură tradițională, locuri de joacă, restaurante etc. Tot aici va fi amenajat un traseu virtual care să expliciteze „ideea războiului“. Cea de-a treia zonă de sport și agrement va fi formată dintr-o grădină tematică, un parc de tip Aventura și o zonă Airsoft.

O acțiune pentru imaginea lui Oprișan

Inițial, proiectul Parcul Memoriei Naționale a beneficiat de o alocație bugetară de 3 milioane de lei, bani ce trebuiau cheltuiți pentru plantarea a 335.000 de puieți de stejar, câte unul pentru fiecare soldat român căzut în Marele Război.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o acțiune simbolică, menită să comemoreze sacrificiul soldaților căzuți în Marele Război, s-a transformat într-o mega acțiune propagandistică de promovare a imaginii lui Marian Oprișan. În două rânduri, mii de angajați ai sistemului public, militari, jandarmi, sportive etc. au fost convocați pe câmpul de la Mărășești ca să planteze puieții de stejari. De fiecare dată, acțiunea a fost centrată pe imaginea persoanei, Marian Oprișan care a ținut discursuri patriotice, s-a fotografiat în diverse ipostaze și a dat interviuri.

Din păcate, plantarea de la Mărășești a fost un eșec, mare parte dintre puieții de stejar plantaţi, în primăvara lui 2018, de către miile de voluntari uscându-se.

Pentru restul lucrărilor de plantare și întreținere, Consiliul Județean Vrancea a angajat o firmă care să execute lucrările de împădurire pe 56 de hectare cu 238.500 puieţi de stejari. Este vorba de Terra Silva din Craiova care a fost angajată pentru 7.518.525 de lei plus TVA să realizeze lucrările de împădurire și întreținere a plantației vreme de șase ani.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.