Local

Pentru vrâncenii care vor să-și schimbe locuința: Ce trebuie să urmărești atunci când îți cumperi un apartament sau o casă nouă

Ionel Sclavone
2 sep 2021 2465 vizualizări

Orice vrâncean care dorește să-și cumpere o locuință nouă trebuie să țină cont de câteva criterii obligatorii care trebuie îndeplinite de aceasta, conform legii. Este vorba despre suprafața spațiilor de locuit, dotările minime obligatorii sau calea de acces. Aceasta pe lângă alte criterii pe care le urmărește a fi îndeplinite, în funcție de nevoile personale. Astfel, asigurându-se că aceste condiții minime obligatorii sunt îndeplinite, cumpărătorul evită cheltuieli suplimentare care, în mod normal, sunt în sarcina vânzătorului.

Cumpărarea unei locuințe noi este un pas foarte important pentru fiecare dintre noi. O casă nu este un telefon mobil, televizor, un frigider sau chiar un autoturism pe care să-l înlocuiești după doi trei ani, dacă te-ai înșelat asupra caracteristicilor sale sau dacă nu îți mai place. Achiziția unei case de locuit este o investiție pe termen lung și asta nu doar din cauza costurilor mult mai ridicate pe care le implică. Casa este locul în care ne petrecem o foarte mare parte a timpului și de aceea este bine să răspundă tuturor nevoilor noastre atât prezente cât și viitoare.

Mai mult, viitoarea locuință trebuie să corespundă cerințelor minime de locuit, așa cum au fost stabilite prin legea nr.114/1996 a locuințelor.

Drept urmare, pe lângă criteriile pe care și le-a stabit în funcție de nevoile personale, distanța față de locul de muncă, școli, spații comerciale etc., un cumpărător trebuie să aibă în vedere și alte aspecte. Printre altele, amintim suprafața minimă de locuit, accesul liber individual la spațiul locuibil și la utilități și dotările.

Cum este definită o locuință

Legea locuințelor, de care aminteam mai sus, impune o serie de condiții minime care trebuie îndeplinite de un spațiu de locuit, încă de la faza autorizării construcțiilor, indiferent de natura proprietății sau a amplasamentului.

Astfel, o locuință este definită drept o „construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Principala cerință pentru ca un spațiu să fie locuință, impusă prin lege, este ca accesul la acesta să fie liber, individual. Cu alte cuvinte, pentru a intra în propria casă, proprietarul nu trebuie să fie nevoit să treacă printr-o altă locuință sau un spațiu aparținând altor persoane.

Locuințele, așa cum au fost definite, trebuie să includă, în mod obligatoriu, un spațiu pentru odihnă (dormitor), un spațiu pentru prepararea mesei (bucătărie), cel puțin un grup sanitar și să permită evacuarea apelor uzate și a deșeurilor menajere. De menționat că locul de luat masa poate fi înglobat în bucătărie sau în camera de zi.

Este ilegal ca, de exemplu, toaleta sau dușul să nu fie delimitate și să funcționeze în același spațiu cu bucătăria. 

Ce spații și ce dotări trebuie să aibă o locuință

Legea stabilește și suprafața minimă a fiecărei încăperi, dar și numărul acestora, în funcție de numărul de persoane sau membri ai unei familii care ocupă locuința.

Locuința unei familii care are trei membri trebuie să fie formată din trei camere, un loc de luat masa, bucătărie, încăpere sanitară și spațiu de depozitare, cu suprafețe minime obligatorii pentru fiecare dintre acestea.

În funcție de numărul de persoane care o vor ocupa, o locuință trebuie să aibă o suprafață utilă construită de 37 metri pătrați pentru o persoană, 52 de metri pătrați pentru două persoane, 66 de metri pătrați pentru 3 persoane, 74 metri pătrați pentru 4 persoane. Mai jos, în tabel, aveți suprafețele stabilite, prin lege, pentru fiecare locuință, în funcție de numărul de persoane care o ocupă.

În plus, fiecare locuință trebuie să beneficieze, conform legii, de o serie de dotări minime. Încăperile sanitare trebuie prevăzute cu vas wc și lavoar, iar bucătăria trebuie să fie dotată cu chiuvetă conectată la un robinet funcțional cu apă menajeră. Foarte important este ca locuința să aibă o instalație electrică funcțională, iar camerele să fie dotate cu prize și întrerupătoare pentru lumină.

Totodată, documentul stipulează că fiecare locuință trebuie prevăzută cu instalație de sonerie.

Drept urmare, atunci când mergeți să achiziționați o locuință, este bine să aveți în vedere toate aceste aspecte, dar și altele prevăzute de lege pentru a ști că plătiți prețul corect.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.