Local

Pentru vrâncenii care vor să-și cumpere o locuință: Cum poți afla prețul corect pentru o proprietate imobiliară

Ionel Sclavone
2 ian 2022 2788 vizualizări

Stabilirea prețului corect pentru o locuință este principalul criteriu pe care îl are în vedere cineva care își dorește o casă. Pentru oricine își dorește o casă ori un apartament, discuția cu vânzătorul pornește de la preț. Problema acestuia se pune încă de la primele contacte dintre cumpărător și vânzător, cu mult înainte de a ajunge la o decizie de achiziție.

Specialiștii atrag atenția că stabilirea prețului unei proprietăți nu este o știință exactă, ci depinde de o serie de factori mai mult sau mai puțin obiectivi. Prețul corect nu este o sumă fixă ci, mai curând, o marjă în limita căreia se situează pretențiile vânzătorului.

Această marjă evoluează în funcție de valoarea de piață a unei proprietăți, dar și a unor caracteristici ale acesteia. Prețul evoluează, în cazul unor oferte, inclusiv în funcție de durata de când se află pe piață. Cu cât o proprietate se află de mai multă vreme la vânzare, cu atât sunt mai multe șanse ca prețul acesteia să scadă.

Pentru ca cei ce își caută o locuință să-și facă o imagine cât mai clară despre prețul corect, specialiștii în imobiliare au câteva recomandări.

Evoluția generală a pieței

Valoarea unei locuințe este dictată nu doar de caracteristicile sale concrete, de felul în care arată sau de facilitățile din zonă. Prețul este stabilit și de evoluția pieței imobiliare la un moment dat. În prezent, piața imobiliară este pe o pantă ascendentă, începând din anul 2014.

Astfel, în anul 2021, prețul mediu pentru un apartament a crescut în medie cu 14% - 15%, comparativ cu anul precedent. Iar trendul se menține și pentru anul care vine. Creșterea se datorează și pandemiei de coronavirus care și-a pus amprenta asupra domeniului construcțiilor.

Un factor important, care a contribuit la creșterea prețurilor de pe piața imobiliară, a fost scumpirea materialelor de construcții, în contextul economic generat de pandemie. Scumpirile au afectat atât locuințele în curs de execuție, dar și pe cele finalizate deja, fie că erau noi sau vechi.

Comparația cu oferte similare

În momentul în care un cumpărător este interesat de o anumită proprietare atunci este bine să se conecteze la realitatea din piață. Or, o metodă la îndemână, folosită chiar de specialiștii în imobiliare este comparația cu alte oferte similare. Astfel de comparații permit cumpărătorului să-și facă o idee despre ceea ce se petrece și să acționeze în consecință.

Opinia unui expert imobiliar sau a unui evaluator

Înainte de a face o achiziție imobiliară, pentru a obține informații cât mai concrete și obiective, puteți apela, pentru ajutor de specialitate, la o astfel de soluţie. Este drept că la noi nu prea există obiceiul de a opta pentru serviciile unui consultant specializat. De regulă doar băncile, atunci când tranzacțiile imobiliare presupun plata printr-un credit, apelează la serviciile unui astfel de evaluator pentru a stabili valoarea unei proprietăți.

O astfel de soluție este la îndemâna oricui, pentru un anumit preț, destul de mic, raportat la valoarea unei locuințe. Un expert sau un evaluator îi va oferi unui cumpărător un raport personalizat cu privire la proprietatea vizată. Acesta va stabili un preț estimativ, pornind de la valoarea de piață, dar și ținând cont de anumite lipsuri sau probleme ale proprietății. În plus, acesta va oferi și o marjă de negociere, detalii despre alte proprietăți din zonă precum și despre evoluția pieței în ansamblul ei.

Paginile cu anunțuri de vânzări cumpărări de locuințe

O analiză atentă a anunțurilor de vânzare/cumpărare a locuințelor din presă ori de pe site-urile de specialitate pot fi de mare folos. Acestea îl ajută pe cumpărător să obțină informații utile, cum ar fi prețul zonei, costurile de tranzacționare, întreținere, asigurare sau certificat energetic. Astfel își va face o imagine mai clară atât despre oferta de pe piață, cât și despre costurile pe care le implică o astfel de achiziție.

Perspectiva agentului imobiliar

Se știe că între prețul cerut de un vânzător pentru o locuință și cel real, de pe piață, există de multe ori, diferențe. Uneori destul de mari. Problema pe piața imobiliară de la noi este că nu s-a ajuns la un nivel de transparență care să permită centralizarea unor informații despre valoarea reală a unei tranzacții imobiliare.

Nu există baze de date cu prețurile de tranzacționare și nici statistici care să permită atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor să se orienteze atunci când își prezintă oferta.

În aceste condiții un agent imobiliar poate fi de ajutor. Dat fiind că lucrează pe o anumită nișă a pieței, se specializează în vânzarea – cumpărarea imobilelor dintr-o anumită zonă acesta are o imagine destul de cuprinzătoare a ceea ce se petrece în domeniu. Și poate oferi o idee în ceea ce privește valorile de achiziție pentru un anumit tip de proprietate, dintr-o anumită zonă.

Problema este că agenții imobiliari nu sunt întotdeauna cele mai oneste persoane, chiar dacă își câștigă banii de pe urma cumpărătorului/vânzătorului. Cine a trecut printr-o experiență cu un agent imobiliar, știe că acesta este, de cele mai multe ori, interesat să manipuleze prețul de așa natură încât să aibă de câștigat cât mai mult. Motiv pentru care ascunde anumite informații sau prezintă situația deformat, și nu tocmai în interesul celui pe care îl reprezintă, cumpărător sau vânzător.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.