Local

Consultanța pentru proiectul de reabilitare a sistemului termic din Focșani-etapa a II-a, costă 145.000 de euro

Ionel Sclavone
3 oct 2018 1702 vizualizări

Primăria Focșani intenționează să plătească aproximativ 145.000 de euro unei firme de consultanță care să ajute la implementarea fazei a doua a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană. Trebuie menționat că , la nivelul Municipalității își desfășoară activitatea un compartiment care are exact aceleași atribuții și în cadrul căruia lucrează nu mai puțin de 13 funcționari calificați și „motivați pentru a-și îndeplini în mod corespunzător sarcinile de serviciu“. Favoriți pentru obținerea contractului par să fie consultanții de la PM Solutions, cunoștințe vechi ale lui Adrian Imireanu, șef serviciu proiecte europene din cadrul Primăriei Focșani și considerat unul din omenii de încredere ai primarului Misăilă.

 

Primăria a scos la licitație contractul de prestări servicii de asistență tehnică pentru managementul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa a II-a“. Firmele interesate pot depune oferte de preț până la data de 17 octombrie a.c.

Valoarea estimată a achiziției este 565.470,82 lei exclusiv TVA. Finanțarea este asigurată prin Programul Operational Infrastructura Mare pentru proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană în Focșani. Perioada de derulare a contractului a fost stabilită la 21 de luni de la momentul semnării angajamentului și de la începerea implementării proiectului.

La evaluarea ofertelor, comisia de licitație va avea în vedere prețul ofertei, experiența echipei de management și oferta tehnică. Astfel, câștigătorul va fi desemnat în baza unui algoritm care va ține cont de toate aceste aspecte. Astfel, pentru oferta financiară, cel mai mic preț, vor fi acordate 30 de puncte, pentru experiența echipei tehnice alte 32 iar pentru oferta tehnică - abordarea propusă pentru implementarea contractului vor fi acordate 38 de puncte. Punctajul final va fi stabilit prin însumarea celor trei componente.

„Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice - Etapa a II-a“  are ca obiectiv principal reducerea pierderilor de la nivelul retelelor şi creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică. În cadrul proiectului vor fi reabilitate rețelele termice de transport, rețelele termice de distribuție și punctele termice din zona Bahne. Valoarea totala a investiției este de 70.030.293,09 lei, finanțarea fiind asigurată în principal din fonduri europene.

Este sau nu justificată angajarea firmei de consultanță?

Primăria Focșani angajează o firmă de consultanță pentru proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, în condițiile în care la nivelul Municipalității funcționează o Unitate de Management a Proiectului - Reabilitarea sistemului de termoficare etapa a II-a, înființată special pentru implementarea acestui proiect. În cadrul acestui departament lucrează nu mai puțin de 13 funcționari.

„Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Primăriei Focșani și Unitatea de Implemementare a Proiectului (UIP) din cadrul operatorului SC ENET SA au suficient personal corespunzător calificat, angajații fiind motivați pentru a-și îndeplini în mod corespunzător sarcinile de serviciu“ se arată în documentația de achiziție.

Șeful UMP este Adrian Imireanu care a îndeplinit funcția de manager de proiect și la implementarea primei etape a proiectului de reabilitare a sistemului termic din Focșani. De atlfel, conform caietului de sarcini, funcționariii UMP, calificați și motivați corespunzător vor fi cei ce vor desfășura efectiv activitățile de implementare a proiectului:

„Unitatea de Management a Proiectului va îndeplini obligațiile Municipiului Focșani în vederea implementării proiectului, asigurând expertiza tehnică, economică și administrativă în domeniile achiziții publice, managementul contractelor, managementul financiar și activitățile asociate implementării proiectului“.

În aceste condiții, având în vedere că echipa de consultanți nu va face nimic din ceea ce nu stă în putința funcționarilor Primăriei, cheltuirea unei sume de nivelul a 145.000 de euro nu se prea justifică, chiar dacă este vorba de bani europeni.

Favoriții licitației par să fie PM Solutions

Favoriții Primăriei pentru obținerea acestui contract de asistență tehnică par a fi consultanții de la Professional Management (PM) Solutions SRL din București. Este firma care a fost angajată și pentru revizuirea cererii de finanțare aferentă proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în Focșani – etapa II. PM Solutions este administrată de Cătălin Tiseacă și Cătălin Hristea, vechi cunoștințe ale șefului Compartimentului de Proiecte, Adrian Imireanu, unul dintre oamenii de încredere ai primarului Misăilă.

PM Solutions SRL a asigurat asistența tehnică și managementul proiectului la  implementarea primei etape a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, finanțat prin POS Mediu, încasând 62.778.250,85 lei plus TVA. S-a întâmplat imediat ce Adrian Imireanu a fost desemnat șef al Unității de Management a Proiectului (UMP) care s-a ocupat de implementare.

Relațile dintre Adrian Imireanu, Cătălin Tiseac și Cătălin Hristea datează din anii 2000 și au fost consolidate în cadrul  Asociației Naționale a Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP). Imireanu este președintele Consiliului Director al ANIAP iar PM Solutions este un „participant frecvent la evenimentele asociației“. În 2005, Imireanu, Cătălin Tiseac și Cătălin Hristea au colaborat la elaborarea „Ghidului Metodologic pentru Managementul Proiectelor Informatice“, finanțat prin USAID, al cărui beneficiar a fost ANIAP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.