Local

Paranghelii de 1,7 milioane de lei pentru Bachus 2019

Ionel Sclavone
10 sep 2019 5854 vizualizări

Parangheliile care vor avea loc cu prilejul Festivalul Viei şi Vinului Bachus 2019 vor scoate din bugetul Consiliului Județean peste 1,7 milioane de lei. La acestă sumă se vor adăuga costurile pentru organizarea Consursului Național de Vinuri și a celorlalte evenimente adiacente care vor duce costurile totale la peste 2 milioane de lei. Bugetul alocat acestei ediții este comparabil cu cel de anul trecut. Deși an de an se cheltuie milioane de lei pentru organizarea evenimentului dedicat podgorenilor, nu se poate spune că industria viti-vinicolă din Vrancea este înfloritoare. Vinurile vrâncene sunt prea puțin cunoscute și apreciate la nivel național iar simbolul viticultorilor rămâne PET-ul spânzurat de porți pe E 85.

 

Centrul Cultural Vrancea, instituție subordonată Consiliului Județean a inițiat procedura de achiziție pentru parangheliile ce vor fi organizate cu prilejul Festivalului Viei și Vinului, Bachus 2019. Bugetul alocat este de 1,7 milioane de lei cu TVA inclus, cu 8.000 de lei mai mare decât cel de anul trecut.

De această dată, achiziția spectacolelor din Piața Unirii a fost împărțită în două loturi separate. Primul lot vizrează organizarea Concursului Naţional de Interpretare a Cântecului Tradiţional „Cântece de Viță Veche” pentru care s-au alocat 132.901 lei plus TVA Evenimentul se va desfășura pe 5 octombrie, în sala cinematografului Balada din Focșani.

În cadrul acestui lot au fost „ascunse“ și fondurile pentru mediatizarea Bachus-ului din acest an.

Lotul II, pentru care a fost alocat bugetul cel mai consistent, 1,350 milioane de lei are ca obiect organizarea parangheliilor din Piața Unirii. În fiecare seară din intervalul 3-6 octombrie, între orele 18.30 – 22.30, pe scena ce va fi amplasată în Piața Unirii se vor produce aproximativ 20 de artiști și trupe. Potrivit caietului de sarcini al evenimentului, este vorba de Trupa de Dans și Actorie„THE SKY”, Carla’S Dreams, Randi, Jo&Band, Alessia, Alina Eremia, Doinița Dolănescu, Ionuț Dolănescu, Adda, Doddy 4, , Lora&Band, Feli, Mandinga, Nicu Paleru, Gipsy Kings etc. Spectacolele vor fi prezentate de Octavian Ursulescu, Cătălin Măruță, Deeix și Andrei Ștefănescu.

Bugetul nu este cel final. Sumelor vehiculate mai sus li se vor adăuga costurile pentru organizarea Consursului Național de Vinuri și a celorlalte evenimente adiacente. Drept care ne așteptăm ca într-un final, Bacus 2019 să ne coste peste 2 milioane de lei.

Un festival care nu aduce nici un beneficiu podgorenilor

Deși Consiliul Județean cheltuie milioane de euro pentru organizarea Festivalului Bachus iar comunicatele și statisticile publicate conțin doar laude la adresa organizatorilor, evenimentul este un eșec. Despre Festivalul Bachus se poate spune orice, mai puțin că ar fi despre podgoreni și despre producătorii de vinuri din Vrancea. An la rând, viticultorii s-au plâns de prețurile mici la care erau obligați să-și vândă producțiile fără ca vreun oficial din conducerea județului să-i ajute cumva. Tot ce primeau erau laude și cuvinte goale cu prilejul parangheliilor din Piața Unirii.

În comunicările oficiale nu se spune nimic despre afacerile încheiate efectiv, contractele semnate de podgoreni pentru vânzarea vinurilor vrâncene sau despre măsurile adoptate în interesul lor. Aceasta pentru că nu este nimic de spus. Tot ceea ce știm este că anual, la Bachus se prezintă delegații de afaceriști chinezi care, chipurile, ar fi interesați de achiziția vinurilor locale. Nimic nu este, însă, sigur.

Producătorii care au trecut granițele județului și au ajuns să facă să distribuie în lanțurile de supermarketuri au reușit singuri, fără susținerea celor care pretind că nu mai pot de grija lor. Prea puține vinuri vrâncene sunt recunoscute și apreciate la nivel național și doar câteva dintre acestea, produse de două - trei crame, sunt incluse în clasamentele de profil.

Un eșec costisitor și o concluzie amară

Festivalul Bachus este doar un prilej pentru a organiza mega-paranghelii, finanțate din foarte mulți bani publici, în beneficiul câtorva firme, întotdeauna aceleași.

Reprezentanții Consiliului Județean se laudă că asigură înscrierea câștigătorii Concursului Național de Vinuri la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles. Este un premiu pe care orice podgorean cu pretenții ar trebui să și-l permită.

Înscrierea unei probe de vin la evenimentul de la Bruxelles costă 150 de euro = taxa de participare, conform informațiilor de pe site-ul concursului. Cu cât numărul probelor înscrise crește, scade și valoarea taxei. Pentru zece probe de vin înscrise, taxa este de 1.380 euro, pentru 8 ajunge la 1.136 euro iar pentru 6 870 de euro.  Or, ca producător, nu poți avea pretenții că ești în top și că meriți recunoașterea internațională dacă nu îți permiți să cheltui până la 1.400 de euro pentru o taxă care îți asigură participarea celor mai bune soiuri la o manifestare internațională de profil.

În ciuda milioanelor de lei cheltuite, chipurile, pentru susținerea și promovarea industriei viti-vinicole vrâncene, turiștii nu iau cu asalt cramele locale și nici nu se înghesuie în Piața Unirii la paranghelii. Vinurile se vând, încă, la marginea DN 2D – E85, șoiferilor aflați în tranzit. Așa cum am mai spus-o și în trecut, PET-ul de plastic, agățat cu sfoară de garduri rămâne principalul simbol al viticulturii vrâncene.

Citiți ce precede Caietul de sarcini pentru Bachus 2019 accesând titulul alăturat:Caiet de sarcini Bachus-2019

Citiți și:Spectacolele de la Festivalul Viei și Vinului Bachus 2019 costă peste 300.000 de euro 

Ediția din acest an a Festivalului Viei și Vinului va avea loc în perioada 3 – 6 octombrie, iar suma cheltuită de Consiliul Județean, prin intermediul Centrului Cultural Vrancea, pentru spectacolele  și alte evenimente din Piața Unirii este una foarte mare: 1,483 milioane lei (fără TVA), adică peste 300.000 de euro. Contractul a fost împărțit în două loturi. Pentru lotul 1 suma prevăzută este de 132.901 lei (fără TVA) pentru Concursul Național de Interpretare a Cântecului Tradițional ”Cântece de viță veche” , pentru Târgul Meșterilor Populari și pentru mediatizare. Lotul 2 are o valoare de 1.350.200 lei (fără TVA), sumă destinată serviciilor artistice. Centrul Cultural a anunțat și artiștii pe care vrea să îi vadă pe scenă și cum contractele cu aceștia se încheie cu mult timp înainte procedura de  selecție a unei firme câștigătoare este doar o formalitate. În cele patru zile de spectacole vor veni în Piața Unirii trupa de dans și actorie de ”The Sky”, Carla’s Dreams, Randi, Jo&Band, Alessia, Alina Eremia, Doinița Dolănescu, Ionuț Dolănescu, Adda, Doddy, Mark Stam, Lora & Band, Geta Postolache, Minelli, Debu, Alb Negru, Ion Palade, Edward Sanda, Feli, Nicu Paleru, Mandinga, Oana Radu, Liviu Teodorescu, Gipsy Kings. Prezentatori vor fi Octavian Ursulescu, Cătălin Măruță, Deeix, Andrei Ștefănescu. La fel ca în ultimii ani, Consiliul Județean organizează direct concursul de vinuri, în perioada 3 – 5 octombrie. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, producătorii din toată țara își pot înscrie gratuit probele până la data de 1 octombrie. Înscrierea la concurs se va face la patru secțiuni: vinuri liniștite, vinuri efervescente, vinuri special și bături spirtoase și băuturi pe bază de vin (vinarsuri). Jurul va acorda distincția ”Marea medalie de auri” pentru cele mai bune vinuri albe, pentru vinuri roșii și pentru băuturi spirtoase și pe bază de vin. (M.ihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.