Local

Nu-l întrebați pe Oprișan cum a făcut primul milion: Aventura internațională și dizolvarea Seven Stars

Ionel Sclavone
16 mar 2019 249 vizualizări

Finalizăm astăzi seria de articole dedicate afacerii Seven Stars SA, de pe urma căreia, potrivit propriilor declarații, Marian Oprișan s-a ales cu primul milion de euro. Înființată la începutul anilor ’90, firma, al cărei director general se laudă că a fost Oprișan, a fost gândită pentru a deposeda statul de o parte din activele sale. Afacerea Seven Stars are și un episod international, pe care îl prezentăm mai jos, care s-a încheiat cu falimentul unei societăți de investiții germane. De altfel, de aici s-a tras și sfârșitul Seven Stars, ai cărei asociați au decis s-o împartă în bucăți ca să scape de creditori și de eventualele responsabilități penale penale.

 

După ce și-a creat imperiul economic pe spatele statului, Nicolae Giurgea a dorit să-l externalizeze, implicand un investitor străin. A reușit să-l găsească în Germania cu ajutorul fostului parlamentar de Vrancea Sergiu Nicolaescu care i-a făcut cunoștință cu fosta cântăreață de muzică ușoară Luminița Dobrescu.

După 1989, Luminița Dobrescu a fost delegată de patronul unei companii germane, Epha GmbH, cu sediul în Berlin, să contacteze firme românești dispuse să investească în agricultură. Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, Luminița Dobrescu ar fi apelat la Sergiu Nicolaescu care a pus-o în legătură cu Nicolae Giurgea:

„L-am contactat pe bunul meu prieten senatorul Sergiu Nicolaescu, care l-a recomandat personal pe Giurgea Nicolae, senator de Vrancea pe atunci (1992 - n.red).“

fosta solistă, citată de sursa de mai sus, a mai povestit că germanii s-au înțeles cu Giurgea să-i plătească 400.000 de mărci germane în contul unui pachet de 26% din acțiunile Seven Stars. Giurgea a încasat o parte din bani iar pe restul i-a depus într-un cont la o bancă germană, Sparkasse-Forcheim. Ulterior, a predat noilor parteneri acțiuni în valoare de 200 de milioane de lei. Până aici toate bune.

Doar că, la scurtă vreme, nemții au constatat că n-au nici o putere în firmă și că nici măcar n-au fost înscriși în registrul acționarilor.  Drept care, după un an de la semnarea asocierii, și-au cerut banii înapoi, După alte runde de negociere, Nicolae Giurgea a fost de acord să răscumpere acțiunile pentru 531.000 de mărci germane. Din această sumă, în următorii cinci ani, cei de la Epha au primit mai puțin de 20.000 de mărci. Diferența nu a mai fost niciodată achitată.

După asocierea cu Seven Stars, din cauza pierderilor suferite, Epha GmbH nu a reușit să-și mai revină economic și a intrat în faliment.

 

Dizolvarea Seven Stars și puii pe care i-a lăsat în urmă

Ca să scape de presiunea creditorilor, în 1994, acționarii Seven Stars au decis să vândă un pachet majoritar de acțiuni către o altă – Astem SRL - și către o persoană fizică - Nicu Iordăchioaie. Sediul social a fost mutat la București iar numele firmei a fost schimbat în Timarco Internațional. Tranzacția nu a fost dusă până la capăt iar după numai patru luni, Timarco s-a transformat în Seven Stars Internațional o societate nouă iar vechii acționari, între care Nicolae Giurgea, Cătălin Popescu și Marian Oprișan au revenit la butoane.

Seven Stars Internațional nu a avut prea multe zile căci în mai 1995, pe când apăruseră deja semnele că PDSR va pierde puterea, asociații au luat decizia să spargă firma în opt societăți care să-și împartă patrimoniul. Așa au apărut Aispa Star ’95, Star Construct, Mark-Pork Prod, Art Construct, Marticom, Tehnostar, VrancTrans și Seven Lucks.

Acțiunile s-au împărțit între asociați iar fiecare dintre noile firme a apucat-o pe propriul drum. O bună bucată de vreme, parte dintre ele au continuat să facă bani din afacerile cu statul, cu Consiliul Județean, cu primării etc. după care au dispărut din atenția publicului. Vedeta grupului, a devenit  Aispa Stars, condusă de Corneliu Prunache, care s-a menținut multă vreme în lumina reflectoarelor fiind implicată în multe afaceri controversate.

 

Concluziile afacerii Seven Stars

Spre deosebire de Nicolae Giurgea, care s-a retras din viața publică și s-a transformat într-un om de afaceri respectabil, Marian Oprișan a preferat cariera politică. El și-a păstrat o vreme acțiunile ce i-au revenit la societățile nou înființate după divizarea Seven Stars după care le-a cedat celorlalți.

În contul acestora, baronul PSD a primit bani sau diverse active.

Afacerile Seven Stars au făcut obiectul unor anchete ale Poliției, ale Curții de Conturi și ale Corpului de Control al Guvernului, însă n-au fost duse niciodată până la capăt. La momentul investigațiilor, unele fapte erau deja prescrise sau în curs de prescriere. Pe altele, procurorii și polițiștii au considerat că nu merită să se deranjeze să le transforme în rechizitorii și au aruncat dosarele în fundul  sertarelor.  

Pe scurt, fără a avea pretenția că am epuizat subiectul (cu siguranță mai sunt fapte și aspect ecare încă n-au fost scoase la suprafață) aceasta este povestea primului milion de euro pe care l-a făcut Marian Oprișan ca director general la Seven Stars, o firmă care n-a fost nici pe departe un model de corectitudine și succes în afaceri. Că așa stau lucrurile o confirmă faptul că a fost desființată după doar cinci ani de activitate. 

Chiar dacă s-a încheiat în urmă cu mai bine de 20 de ani, afacerea Seven Stars rămâne actuală deoarece arată ce poate face o gașcă de politicieni fără scrupule, în condițiile în care statul de drept nu funcționează iar instituțiile care ar trebui să-i apere interesele sunt controlate politic.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.