Local

În atenția șoferilor vrânceni: Noile reguli după care se încheie polițele RCA în 2023

Ionel Sclavone
11 ian 2023 9017 vizualizări

Șoferii și proprietarii de autoturisme din Vrancea trebuie să știe că din acest an se aplică o serie de reglementări noi în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorii, RCA. Multe dintre acestea au intrat în vigoare în ultimele luni ale anului trecut.

Una dintre cele mai importante modificări aduse procedurii de reglementare a asigurărilor auto obligatorii de tip RCA a fost legată de posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai pe formulare de hârtie. În plus, firmele de asigurare nu mai pot încheia polițe RCA valabile doar pe teritoriul României.

în cazul accidentelor rutiere ușoare, formularele de constatare amiabilă destinate asigurărilor de tip RCA pot fi completate și electronic, nu doar pe hârtie. În acest sens a fost pusă la dispoziția celor interesați o aplicație gratuită. Aceasta a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și se numește Amiabila.

Aplicația se poate descărca de pe telefonul mobil, din Google Play Store sau App Store. Apoi, utilizatorul trebuie să-și creeze un cont în această aplicație și să scaneze o serie de documente. Se recomandă adăugarea în cont a tuturor mașinilor pe care le conduce utilizatorul aplicației, chiar dacă acest lucru se întâmplă ocazional.

În cazul unui accident, constatarea amiabilă poate fi completată electronic, direct prin aplicație. Dacă această variantă nu este agreată de toți cei implicați înr-un incident rutier, documentul se poate completa în formatul tipărit.

Dacă există mai multe autovehicule utilizate, șoferul implicat în accident trebuie să-l selecteze pec el folosit, iar apoi să bifeze daunele vizibile pe care le-a suferit acesta și circumstanțele cele mai apropiate de situația în care se află (una sau mai multe). Aplicația are și o rubrică de observații, în care se pot face comentarii legate de împrejurările în care s-a produs accidentul. De asemenea, pot fi adăugate fotografii relevante.

Dacă și celălalt șofer implicat în accident utilizează aplicația, datele acestuia și ale vehiculului se pot transfera prin scanarea unui cod QR.

Polițele RCA au și valabilitate pe teritoriul altor state

Firmele de asigurare nu mai pot încheia poliție RCA valabile doar pe teritoriul României. Mulți șoferi sau proprietari de autovehicule apelau la astfel de poliție deoarece le permitea să plătească mai puțin pentru asigurarea mașinii. Acest lucru nu mai este posibil, astfel că asigurătorii pot emite poliție cu valabilitate extinsă și pe teritoriul altor state.

În acest context, trebuie spus că tarifele de referință pentru RCA valabile pentru prima jumătate a acestui an sunt mai mari. În funcție de tarifele de referință, firmele stabilesc valorile pe care trebuie să le plătească deținătorii de vehicule pentru RCA.

De menționat că aceste tarife de referință nu reprezintă valorile minime sau maxime pe care trebuie să le practice asigurătorii care fac polițe RCA. Sunt doar indici de referință în funcție de care firmele de asigurări își stabilesc propriile prețuri.

Tarifele practicate trebuie certificate de către un specialist în calcule statistice privitoare la asigurări (actuar) avizat de ASF. Acesta întocmește un raport scris pe care îl transmite asigurătorului RCA, în care atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Victimele, despăgubite pe baza punctajului traumaturgic

În cazul persoanelor implicate într-un accident rutier a fost stabilit punctajul traumaturgic în funcție de care se stabilește valoarea despăgubirilor acordate pentru vătămări sau pentru provocarea unor probleme de sănătate. Este vorba despre o formulă de calcul exact.

Acest calcul se face la solicitarea persoanei prejudiciate, a firmei de asigurare sau a unei autorități Punctajul este stabilit de medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a persoanelor care au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Calculul acestui punctaj se face în funcie de o serie de parametri precum leziunea traumatică inițială; complicațiile post-traumatice, imediate, acute sau cronice, pentru care este nevoie de recuperare terapeutică; consecințele post-traumatice permanente care nu se mai pot vindeca și care pot genera probleme de sănătate severe sau pot duce la invaliditate.

Despăgubirile cuvenite persoanelor care au suferit vătămări în urma unui accident rutier stabilesc pe baza punctajului traumatologic prin însumarea punctelor corespunzătoare fiecărui tip de traumatism. Astfel, pentru o vânătaie se stabilește un anumit scor, în vreme ce pentru o fractură sau o altă problemă de sănătate se stabilește un altul.

Legea stabilește că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară de la data producerii accidentului. Despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.