Local

Mai sunt doar doar cinci luni, iar conducerea ENET Focșani nu cunoaște legea!

Ionel Sclavone
18 iul 2021 4102 vizualizări

Focșănenii racordați la rețeaua ENET SA care nu-și vor monta contori individuali de energie termică sau repartitoare până la sfârșitul anului vor plăti amenzi de până la 1.000 de lei. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare marți, 13 iulie 2021. Pe de altă parte, trebuie spus că actuala conducere a ENET nu are nici cea mai vagă idee despre modificările legislative în domeniu. Cu doar o săptămână înainte ca legea să meargă la publicare – în timp ce se afla la promulgare la președintele Klaus Iohannis - reprezentanții ENET dădeau asigurări focșănenilor că așa ceva nu există.

Până la sfârşitul acestui an, toate apartamentele racordate la ENET vor trebui să aibă montate contoare individuale pentru măsurarea căldurii. Legea a intrat în vigoare după ce a fost publicată marți (13 iulie) în Monitorul Oficial. Termenul limită de aducere la îndeplinire a acestor reglementări este 31 decembrie 2021. În caz contrar, cei care nu se conformează vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este prevăzută de Legea nr. 196/2021 care va modifica, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Actul normativ prevede că „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

Totuși, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă, documentul prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri. Focșănenii vor fi obligați să-și monteze repartitoare de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Practic, vizate sunt doar apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament, de exemplu.

Legea va permite măsurarea consumului individual

Măsura este menită să individualizeze consumul de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, după cum prevede legea.

Prețurile unui astfel de echipament, însă, sunt destul de ridicate, trecând de 1.000 de lei. Nu sunt mulți focșăneni care să-și permită, într-un timp atât de scurt, să-și achiziționeze și să-și monteze asemenea contoare de măsurare a energiei termice.

Avantajele contorilor de energie termică

Acest lucru ar putea duce și la scăderea facturilor, dat fiind că acestea vor fi calculate în funcție de consumul individual, iar nu la grămadă, ca până în prezent.

Cei care nu beneficiază de căldură, iar cifrele înregistrate de contor pot demonstra acest lucru, vor plăti mai puțin. Pe de altă parte, nu același lucru se poate spune și despre cei care își montează repartitoare de căldură. Aceasta deoarece, așa cum s-a demonstrat și în trecut, tipul acesta de echipamente nu înregistrează doar căldura emanată de calorifere ci și pe aceea din mediul ambient.

De exemplu, dacă într-un apartament caloriferele nu emană suficientă căldură, iar proprietarul apelează la surse alternative de încălzire (radiatoare electrice, aparate de aer condiționat etc.) repartitoarele înregistrează și această temperatură. Iar la finalul lunii, proprietarul va plăti de două ori, la ENET, pentru ceea ce a înregistrat repartitorul și la energie electrică, consumul pentru radiatoare etc.

Amenzile sunt mari

În cazul în care abonații ENET nu respectă termenul stabilit pentru instalarea contoarelor de măsurare a energiei termice, sunt prevăzute amenzi usturătoare în lege.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată în actul normative.

În Focșani, conform ultimelor situații făcute publice de ENET, la finalul anului 2020 mai erau branșate la sistemul centralizat de energie termică doar 10.132 de apartamente, reprezentând 34,46%, dintr-un total de 29.405 de apartamente. Restul, mai bine de 60% au apelat la sisteme alternative de încălzire.

Conducerea ENET Focșani susține că legea nu există!

Deși era obligată să cunoască noile prevederi legislative, conducerea ENET Focșani nu pare că știe nimic despre această lege. Într-un drept la replică emis în urmă cu câteva zile, după ce Ziarul de Vrancea și-a informat cititorii în legătură cu noile prevederi legale, reprezentanții ENET au susținut că o astfel de lege nu există!.

„Legislația nu s-a schimbat. O lege este valabilă doar în momentul în care se publică în Monitorul Oficial. Până atunci reprezintă doar zvonuri menite să creeze emoții inutile”, susțineau cei de la ENET pe 5 iulie, după ce Ziarul de Vrancea a relatat că actul normativ urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Mai mult reprezentanții ENET, companie aflată în stare de insolvență, au susținut că vor suporta costurile pentru montarea acestor echipamente la apartamentele din Focșani. Deși este evident că termenul de 31 decembrie 2021 nu poate fi respectat.

„Din momentul în care va fi aprobată strategia energetică a Municipiului Focșani, vor putea fi accesate fonduri din Cadrul Programului Căldură și Confort, cu care se poate face reabilitarea rețelelor din condominii, inclusiv schimbarea modalității de distribuție și contorizare individuală. Aceste modificări (modernizări) se vor face fără costuri din partea locatarilor și vor permite facturarea strict al consumului personal! În concluzie, emoțiile create de apariția acestui articol sunt gratuite”, au mai arătat reprezentanții ENET, fără să indice dacă toate aceste lucrări se vor face până la 31 decembrie 2021, dată după care vor curge amenzile pentru focșăneni.

Citiți și:Drept la replică solicitat de Enet SA Focșani;

 În atenția vrâncenilor: Apartamentele racordate la ENET vor trebui dotate cu contori de energie termică


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.