Local

Licitația pentru externalizarea iluminatului public: Suspiciuni legate de respectarea legii și acuzații de ”alterare” a rezultatului

Ionel Sclavone
28 mar 2018 2617 vizualizări

Primarul Cristi Misăilă solicită Consiliului Local să aprobe caietul de sarcini pentru o licitație care a avut deja loc. Este vorba de externalizarea serviciului de iluminat public în Focșani, licitație a cărei valoare a fost estimată la 3.329.763,72 lei plus TVA. Potrivit specialiștilor în achiziții publice, inițiativa primarului ridică suspiciuni în legătură cu respectarea legislației în organizarea licitației. Contractul a fost atribuit unei firme din Jariștea. Procedura a fost contestată la CNSC, contestatarii, o societate comercială din București, acuzând trucarea rezultatului.

Cristi Misăilă supune aprobării Consililiului Local un proiect de hotărâre având ca temă avizarea documentației de atribuire pentru o  procedură de atribuire deja derulată.

Este vorba de licitația pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public, organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești. Achiziția a fost derulată, fiind desemnat un câștigător care a fost, însă, contestat la CNSC.

Documentația de atribuire conține două documente care au fost publicate în SEAP odată cu anunțul de inițiere a procedurii de achiziție și care, conform legii, au fost puse la dispoziția ofertanților: Caietul de sarcini și contractul cadru de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public.

Al treilea document supus aprobării, Regulamentul Serviciului de Iluminat public pentru Municipiul Focșani, nu a fost publicat în SEAP, deși conform proiectului de hotărâre menționat este parte din documentația de atribuire și conține caracteristici tehnice și indicatori de performanță pe care ofertanții ar fi trebuit să îi aibă în vedere. Mai mult, ofertanții se obligă prin contractul cadru să respecte regulamentul despre ale cărui prevederi nu este clar cum au aflat.

 Pe 22 februarie, chiar în momentul declarării ofertei câștigătoare, Primăria a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre, solicitând opinii și sugestii de la cei interesați.

Specialiștii în achiziții publice nu văd sensul pentru care a fost supusă dezbaterii publice iar acum este supusă avizării Consiliului Local o documentație pentru o achiziție derulată:

„Dacă legea prevede o dezbatere publică și un astfel de aviz, acesta ar fi trebuit obținute înainte ca procedura de achiziție să fie inițiată. Nu are nici o logică să dezbați și să aprobi un document care deja a produs efecte. Cel care a propus aceste lucruri ar trebui să aibă niște explicații foarte bine fundamentate pentru că altfel, apar suspiciuni privind legalitatea procedurii“.

Conform Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, documentația de atribuire este definită ca „documentul achiziţiei care cuprinde cerinţele, criteriile, regulile şi alte informaţii necesare pentru a asigura operatorilor economici o informare completă, corectă şi explicită cu privire la cerinţe sau elemente ale achiziţiei, obiectul contractului şi modul de desfăşurare a procedurii de atribuire, inclusiv specificaţiile tehnice ori documentul descriptiv, condiţiile contractuale propuse, formatele de prezentare a documentelor de către candidaţi/ofertanţi, informaţiile privind obligaţiile generale aplicabile֧“.

Autoritatea contractantă are obligaţia de a elabora documentaţia de atribuire cu toate informaţiile necesare (inclusiv avize - n.r.) pentru a asigura operatorilor economici o informare completă, corectă şi precisă cu privire la cerinţele achiziţiei, obiectul contractului şi modul de desfăşurare a procedurii de atribuire (art 154 din Legea 98/2016). Or, în cazul în care documentația de atribuire la care facem referire nu a întrunit condițiile de legalitate, procedura ar trebui anulată și reluată.  

Acuzații de ”alterare” a rezultatului

La licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești au prezentat oferte doi agenți economici. Aceștia sunt Flash Lighting Services SA din București, controlată de Bogdan Gabriel Sandu, un afacerist implicat într-unul din dosarele penale ale lui Radu Mazăre și Electric Light SRL din Vârteșcoiu, patronată de Simion Pepene, despre care se spune că ar fi în anturajul primarului PSD din Odobești Daniel Nicolaș și al deputatului PNL Ion Ștefan.

Procedura s-a încheiat în februarie, comisia de evaluare declarând câștigătoare firma din Vârteșcoiu. Imediat rezultatul a fost contestat de Flash Lighting Services SA prin intermediul avocaților de la Oglindă&Partners.  

În contestație aceștia susțin că oferta declarată câștigătoare n-ar întruni trei dintre condițiile din caietul de sarcini. Pe de-o parte, firma din Vârteșcoiu n-ar fi prezentat mostre funcționale pentru produsele ofertate odată cu oferta. În al doilea rând, Electric Light SRL n-ar deține licența de operator iluminat public clasa 2, eliberată de ANRSC. Iar în al treilea rând, potrivit contestatarilor, societatea n-ar îndeplini criteriile privind experiența în domeniu care să-i permită să opereze un contract de asemenea anvergură.

Avocații au apreciat că rezultatul procedurii ar fi fost alterat: „Întrucât (…) oferta câștigătoare Electric Light SRL încalcă trei criterii de calificare, precizăm că rezultatul procedurii a fost alterat, încheierea ulterioară a contractului cu acesta fiind lovită de nulitate absolută“.

Ei au solicitat CNSC anularea rezultatului și reevaluarea ofertelor ținând cont de toate criteriile de departajare din documentația de atribuire.

Posibil blat între PSD și PNL pentru externalizarea serviciului de iluminat public

Cristi Misăilă a fost cel mai aprig susținător al externalizării serviciului de iluminat public încă din primele luni ale mandatului. Multă vreme s-a izbit de refuzul opoziției care l-a acuzat de interese obscure. Pentru a obține voturile necesare și pentru a-și pune în aplicare planul, el a propus ca iluminatul public să fie administrat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești.

În mod suspect, după ce s-a opus externalizării către o firmă privată, consilierii opoziției PNL au fost de acord cu noua propunere deși asociația de salubrizare nu este autorizată și nici nu are personal specializat în administrarea iluminatului public. Cum era de așteptat, Asoclația a scos imediat la licitație contractul pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public.

Având în vedere acestea, nu excludem ca între PSD și PNL să fi avut loc o înțelegere ascunsă iar delegarea către Asociația de salubrizare să fi fost doar un paravan care s-o camufleze. N-ar fi prima înțelegere de acest fel dintre Puterea PSD și Opoziția PNL care se petrece la nivelul Consiliului Local Focșani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.