Local

Legea se aplică din septembrie: Cum se împart banii pentru naveta elevilor vrânceni

Ionel Sclavone
24 iul 2021 2434 vizualizări

Elevii vrânceni care fac naveta la o școală dintr-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi bani pentru a-și acoperi cheltuilile de transport. Autoritățile au stabilit metodologia prin care sumele destinate acoperirii transportului pentru elevii navetiști vor fi decontate.

În luna iunie, Guvernul a stabilit ca elevii care fac naveta într-o altă localitate decât cea de domiciliu, pentru a merge la școală, vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport. Pentru ca actul normativ să intre în vigoare și să producă efecte, autoritățile au stabilit metodologia de decontare a sumelor. Gratuitatea pentru elevi va intra în vigoare, însă, de la toamnă, când vor începe cursurile școlare.

Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 4.426/2021, care a fost publicat marți, 20 iulie, în Monitorul Oficial nr. 715. Acesta conține metodologia de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Conform documentului, „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, (...) prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.

Decontarea transportului poate fi făcută și de elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. În cazul acestora, însă, spre deosebire de cei care fac naveta zilnic, autoritățile vor plăti doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

Conform normelor, elevii pot cere în avans, de la școala la care învață, suma necesară acoperirii transportului, însă aceasta nu poate depăși cheltuielile aferente unei luni. În cazul elevilor care stau la internat sau în gazdă, suma va acoperi două călătorii dus-întors.

Cum se calculează suma pentru decont

Potrivit metodologiei, decontarea cheltuielilor de transport se face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/lună pentru distanța de trei kilometri.

Pentru distanțele cuprinse între 3 și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu câte trei lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare prezentate spre decontare. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, din calcule reiese că suma pe care trebuie să o primească este de 50 de lei, iar din documentele de transport, depuse spre decontare, rezultă că aceste costuri sunt de 45 de lei, atunci elevul va primi doar 45 de lei.  

Decontul se face pentru o lună în urmă

În cazul elevilor care nu locuiesc la internat sau gazdă și care trebuie să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, se decontează suma aferentă distanței amintite, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se adăugă un leu/ kilometru/ lună.

Decontarea cheltuielilor de transport va trebui făcută de către școli până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Pe de altă parte, în cazul solicitării sumelor de transport în avans, elevii trebuie să primească banii până în data de 20 a fiecărei luni.

Elevii care au depus documente  decontarea navetei în perioada cuprinsă între 16 iunie 2021 (data intrării în vigoare a OUG 50/2021) și finalul anului școlar 2020-2021 vor primi banii până cel mai târziu în data de 6 august, potrivit metodologiei.

„Pentru luna septembrie, respectiv începutul anului școlar, sumele se acordă în avans în primele 3 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare”, mai scrie în document.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.