Local

Laurențiu Chelmu din Mărășești și păunii cu ouă de aur

Janine VADISLAV
15 oct 2018 10151 vizualizări

Păunul este una dintre cele mai frumoase şi admirate păsări exotice, în primul rând datorită cozii spectaculoase a masculilor. De farmecul lor n-a scăpat nici Laurenţiu Chelmu, din Mărăşeşti. Mare admirator al păsărilor încă din copilărie, a făcut o adevărată pasiune pentru păuni. Cât a lucrat ca miner în Valea Jiului a visat doar la clipa în care va avea şi el in curte măcar o pereche de păuni. Visul a început să prindă contur în urmă cu 20 de ani când mina în care lucra s-a închis. Întors acasă în Mărăşeşti, unul dintre cele mai sărace oraşe din România, unde cu greu găseşti un loc de munca, s-a gândit că acela e momentul în care trebuie să schimbe ceva în viaţa sa. Visul din copilărie începea să prindă aripi, apoi a devenit realitatea în care a reuşit să îmbine plăcutul cu utilul. A fost un noroc să reuşească, multă muncă şi susţinerea  soţiei, Ana şi a fiului lor.

A început prin a creşte prepeliţe, pentru că erau la modă. A câştigat bine, dar după o vreme a socotit că a venit momentul să încerce şi altceva, mai ales că vechiul vis nu-i dădea pace.

„A mers foarte bine, s-au vândut foarte bine ouăle, s-au vândut foarte bine prepeliţele in sine. Am continuat cu găini de rasă, am avut 25 de rase de găini de ornament”, mai spune Laurenţiu Chelmu, crescător de păsări, din Mărăşeşti.

Visul lui însă era altul. Păunul albastru, o specie comună, frumoasă, dar gălăgioasă, a fost prima achiziţie În scurt timp a aflat că cei care au bani mulţi îşi doresc păsări pe care marea majoritate nu le poate cumpăra, păsări rare, foarte scumpe. A durat ceva timp până a găsit, tocmai în Germania, o pereche de păuni „Muticus  specifer”, cu o splendidă culoare verde. Şi preţul a fost pe măsură, dar a riscat toţi banii pe care îi avea în casă, dar a avut numai de câştigat.

„Sunt foarte deosebiţi, tăcuţi, uşor de întreţinut. Iubitorii de păuni sunt înnebuniţi să aibă aşa ceva în curtea lor.”

De cinci ani are aceeaşi pereche matcă. Nici interesul amatorilor de frumos nu a scăzut.

„Anul trecut am vândut  puii lor. A venit un arab din Dubai  şi mi-a cumpărat toţi puii pe care i-am avut. Mă satisface faptul că pot creşte, cu mâinile mele,  asemenea frumuseţi”. 

Când a început, nu ştia mare lucru despre păuni. A învăţat din mers. A avut si perioade în care a mers doar pe pierdere, dar nu s-a lăsat. La final a realizat că cele 3 elemente de care trebuie să ţină cont sunt: grija permanentă, hrana corespunzătoare şi apa curată. Acestea ţin bolile la distanţă de frumoasele păsări. În timp a renunţat la păunul albastru, în voliere având acum doar păuni Muticus  specifer ( păunul verde ), Muticus - muticus, adus din Thailanda si păunul Silver pied. Păunul verde are o imunitate foarte bună, în cinci ani nu l-a vaccinat şi nici de tratament medicamentos nu a avut nevoie mai mult, nici mofturos la mâncare nu e.

„Mănâncă cereale, fructe, legume, îi place şi carnea. Are nevoie de proteină pentru că e vânător.”

Păuniţa face 4-5 oua pe an, le cloceşte singură şi creşte puii până la vârsta de 1 an când sunt deja pregătiţi de vânzare.

„La un an de zile, la fel cum i-am cumpărat eu - cu 1000 euro perechea - 1000 de euro îi vând. Dacă în poveşti am auzit de-o pasăre cu ouă de aur şi nu ştiam care e aceea, asta e, Păunul Muticus specifer”, spune Laurenţiu Chelmu râzând.

În curtea familiei Chelmu, transformată intr-o adevărată grădină a raiului plină de arbuşti şi flori, sunt şi raţe Mandarin, o specie care trăieşte în Asia de Est şi căreia i se mai spune Curcubeul Orientului Îndepărtat, sunt  potârnichi  de stâncă, găinuşe moţate de Olanda, fazani şi papagali. Ouăle de potârniche  de stâncă le-a adus din Turcia, unde carnea delicioasă a acestor înaripate este foarte căutată în restaurante. O pasăre adultă poate ajunge la 900gr. şi costă 80 lei.

„Aceştia sunt pui de găină Moţată Olandeză. Sunt foarte cuminţi, foarte blânde, multă lume a cumpărat pentru companie, Acesta este fazanul Tragopan, cel mai frumos fazan din lume”.

În voliere sunt şi fazani aurii, un fazan argintiu, fazanul Diamant şi fazanul auriu pe roşu. Cei doi soţi spun că viaţa lor este liniştită şi fericită alături de prietenii lor cu aripi. Doamna Ana îi ajută deseori pe puişori să iasă din găoace, îi hrăneşte chiar, dacă mama lor nu mai face faţă. Le iubeşte pe toate, dar are ceva in plus pentru micuţii papagali de o superbă culoare galbenă.

„Puişori de papagal...”, ne arată doamna trei dintre ei care îi intră perfect in căuşul palmelor.

- Cât au  de când au ieşit din ou? întreb.

„Au o lună jumătate.”

- Au părinţii grijă de ei?

„Da. Părinţii fac scandal acum, mă ceartă. Mi-s tare dragi.” 

- Sunt preferatele dumneavoastră? întreb.

„Da, ăştia da! Parcă sunt copiii mei deja”, spune doamna Ana.

Familia Chelmu este fericită. Pentru cei doi soţi timpul trăit alături de minunatele păsări  este o bucurie sufletească în fiecare zi, care-i fereşte de stres şi-i ţine departe de grijile cotidiene.

( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.