Local

ISU Vrancea: Peste 650 ha de vegetație uscată arse într-o singură zi | Fiți responsabili! Nu mai dați foc vegetației uscate!

Ziarul de Vrancea
12 feb 2024 930 vizualizări

Facem din nou apel către cetățeni să renunțe la curățarea terenurilor prin utilizarea focului deschis și arderea resturilor vegetale! ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!

 

 

În ultimele 24 de ore echipajele pompierilor militari și serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru limitarea pagubelor și înlăturarea efectelor produse de incendiile de vegetație uscată pe raza comunelor Dumitrești, Gura Caliței, Bolotești, Popești, Tâmboiești și Țifești.

Ca urmare a acestor incendii au fost afectate peste 650 ha de vegetație uscată, mărăciniș, vegetație ierboasă înaltă, litieră, cioate și doborâturi.

Peste 100 pompieri militari din cadrul ISU Vrancea, cu 23 mijloace tehnice, și peste 70 persoane din cadrul SVSU Dumitrești și Gura Caliței, IPJ Vrancea, Salvamont Vrancea, Ocolului Silvic Dumitrești și Gărzii Forestiere Focșani, sprijiniți de cetățeni, au intervenit, timp de mai mult de 12 ore, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta în foarte multe focare de diferite mărimi, pe raza a două comune, Dumitrești și Gura Caliței, în zone greu accesibile și în condiții de vânt în rafale, punând în pericol locuințele și anexele populației, fondul forestier și alte bunuri materiale, acționându-se în sistem integrat, cu toate forțele și mijloacele din dotare pentru limitarea extinderii și lichidarea acestuia. Suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 600 ha.

Incendiile de vegetație uscată, miriști și deșeuri menajere pot avea consecințe grave asupra comunității, prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc, sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea BULETIN INFORMATIV Nr. 6 Focşani, 07.02.2024

Citiți și:

VIDEO + Foto | Peste 40 ha de vegetație uscată cuprinse de flăcări pe raza comunelor Dumitrești și Gura Caliței

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.