Local

Ce a cerut  ÎPS Ciprian și ce-a obținut, în discuțiile cu liberalii vrânceni privind extinderea terenului Catedralei din Focșani

Ionel Sclavone
18 iun 2018 3494 vizualizări

Consilierii locali ai PNL sunt de acord ca incinta viitoarei Catedrale să se extindă și în parcarea din spatele punctului termic și a sediului Zepter (zona hașurată din schiță), nu doar pe suprafața de 184 de metri pătrați propusă de Primărie. Ei au fost convinși de ÎPS CIprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, după discuțiile pe care le-au purtat în cadrul întâlnirii de miercuri 13.06.2018 de la sediul din Focșani. 

Inițial s-a crezut că ÎPS CIprian a negociat cu liberalii extinderea doar pe cei 184 de metri pătrați din spatele Catedralei, spre blocurile din Strada Republicii nr. 41. Este vorba de terenul pe care locatarii din zonă au cerut, printr-o petiție adresată Primăriei, să amenajeze un loc de joacă pentru copii. 

După discuții, însă, potrivit unui comunicat oficial transmis de biroul de comunicare al PNL Vrancea, ÎPS a obținut mult mai mult decât se aștepta: 

 „În esență, în urma consultării cetățenilor, consilierii PNL au propus desființarea a ceea ce a mai rămas din punctul termic de lângă Catedrală și îngroparea în subteran a instalației existente acum, repoziționarea casei praznicale astfel încât să nu obtureze vizual singura cale de ieșire din zona blocurilor, precum și o ușoară mărire a perimetrului de care va dispune Catedrala înspre zona parcării, pentru o mai bună deschidere de spațiu de jur împrejurul lăcașului de cult“.

Din comunicat nu reiese clar că ÎPS Ciprian a cerut extinderea și în parcare, însă informația a fost confirmată de consilierul local Nicu Tănase. 

„Înalt Prea Sfântul ne-a spus că acolo, în lateral, ar dori să contruiască casa praznicală pentru pelerini iar nu s-o amenajeze în punctul termic, așa cum s-a stabilit inițial. Ar fi vorba să se extindă cam cu un metru în adâncime, în parcare. Am fost de acord cu propunerea pentru că n-am dorit să creadă că ne împotrivim doar de dragul de a ne împotrivi. Nu credem că ar fi o mare tragedie dacă se va extinde curtea Catedralei în parcare deoarece considerăm că acest locaș trebuie să fie ceva frumos care să dureze în timp“, a declarat Nicu Tănase. 

Lipsa parcărilor reprezintă una dintre problemele cele mai mari ale municipiului Focșani, reclamată  de numeroși focșăneni nemulțumiți de Municipalitate. La licitațiile organizate de Parking SA, firma Primăriei, locurile de parcare s-au închiriat și cu 1.000 de lei pe an, de zece ori mai mult decât prețul inițial. 

Reprezentanții USR Vrancea au postat pe facebook considerații privind concluziile „constructive“ la care au ajuns după întâlnirea cu ÎPS Ciprian 

Reprezentanții USR Vrancea  vorbesc într-o postare pe facebook despre concluziile „constructive“ la care au ajuns libealii vrânceni după întâlnirea cu ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei pe tema Catedralei cu hramul „Sf. Cuvioasa Parascheva“. Într-o postarepe Facebook, Cosmin Timofte, președintele USR Vrancea, remarcă puterea de convingere a ÎPS Ciprian care a reușit să-i unească pe consilierii locali ai PNL și PSD ca să colaboreze în interesul său: 

„Mulțumim ÎPS Ciprian că ne-a arătat că se poate: să se găsească fonduri nebănuite în buget, indiferent dacă au fost sau nu prevăzute inițial; să demolăm și/sau să remodelăm zona, indiferent de impedimente și costuri, pentru a ieși ceva frumos; să trecem peste cererea a 80 de oameni care își doreau un loc de joacă pentru copiii lor; dar ... calm ... îi mulțumim și pe aceștia, pentru că mutăm țevile ENET-ului și facem loc de joacă, chiar dacă ne costă cât 10 reabilitări ale locurilor de joacă deja existente și care se află în paragină pe B-dul Independenței, P-ța Moldovei și str. Mare a Unirii; să unim puterea și opoiziția, oricât de “ireconciliabili” ni s-ar fi părut până la acest moment“.

În aceeași notă, ironică liderul USR Vrancea apreciază că Focșanii ar trebui condus de un primar preot singurul care ar putea rezolva problemele orașului: 

„Privind la toate aceste «minuni» îmi doresc ca edilul acestei urbe să fie un înalt prelat, doar așa vom reuși sigur să avem: un Plan General de Urbanism care să ne arate cum se va dezvolta Municipiul Focșani în următorii 20 de ani; remodelarea orașului cu parcări de cartier; măcar reabilitarea locurilor de joacă dintre blocuri (atât câte mai există ele și sunt lăsate în paragină, pentru că pe vremuri în acest oraș se construia structurat și bine gândit); să se oprească aprobările de construcții pe îngustele spații verzi dintre blocuri și să avem o dezvoltare a orașului în exterior; să avem reabilitate și conservate puținele cladiri de patrimoniu pe care le mai are orașul Focșani; construirea unui Spital Județean nou, de care avem atât de mare nevoie, dar care ne-a fost doar fluturat pe sub nas (pariu că nu îl vom avea); și cu ajutorul celorlalți prelați care ar conduce celelalte județe din Moldova .... să avem și autostrada Moldova în folosință în 2024. Să nu mai spunem că nu se poate!!“

Citiți și:Terenul din spatele Catedralei va fi cedat Bisericii: PNL și PSD au bătut iarăși palma, cu binecuvântarea ÎPS Ciprian

 

 

   

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.