Local

Terenul din spatele Catedralei va fi cedat Bisericii: PNL și PSD au bătut iarăși palma, cu binecuvântarea ÎPS Ciprian

Ionel Sclavone
15 iun 2018 5854 vizualizări

Consilierii PNL s-au lăsat seduși de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, și au cedat în fața pretențiilor acestuia ca terenul din spatele Catedralei să fie cedat Bisericii. Informația a fost confirmată oficial într-un comunicat de presă al PNL. Liberalii s-au întâlnit cu ÎPS Ciprian miercuri seara, întâlnirea și rezultatul ei fiind anticipate, cu multă vreme în urmă, chiar de primarul Cristi Misăilă. Petiția cetățenilor din Republicii nr. 41, adresată Consiliului Local, prin care au cerut să li se amenajeze un loc de joacă, va fi aruncată la gunoi. De altfel, în comunicatul liberalilor nu se mai pomenește nimic despre această petiție. 

Citiți și:Misăilă între focșăneni și ÎPS Ciprian: Petiție pentru amenajarea unui loc de joacă în spatele Catedralei

Consilierii locali ai PNL s-au lăsat seduși de farmecele ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, și au cedat în fața pretențiilor acestuia ca terenul din spatele Catedralei să fie cedat Bisericii. Informația a fost confirmată oficial de parlamentarii Cătălin Toma și Ion Ștefan, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă. Pe locul cu pricina, locuitorii blocurilor din zonă au solicitat ca Primăria să le amenajeze un loc de joacă pentru copii.

Miercuri seara, 13 iunie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Ciprian, a descins în sediul PNL din Focșani ca să-i convingă pe reprezentanții partidului să fie de acord ca Municipalitatea să-i cedeze locația din spatele Catedralei. A fost însoțit de părintele protoiereu Eduard-Daniel Bran și de arhitectul George Păduraru Coban.

Deși, în prima fază, s-au opus încredințării terenului spre folosință Bisericii și au susținut petiția celor care cereau loc de joacă, liberalii s-au răzgândit după vizita de miercuri seara.  Mai mult, în condițiile în care ÎPS Ciprian a cerut și s-ar fi mulțumit doar un deget – terenul de 184 de metri pătrați – de la întâlnirea cu liberalii, el a plecat cu promisiunea că ar putea primi întreaga mână.

Mai exact, potrivit surselor noastre, reprezentanții PNL s-au arătat dispuși să susțină alocarea unor fonduri suplimentare, de la Primărie, pentru demolarea punctului termic din spatele Catedralei și construirea unui buncăr subteran în care să fie mutate conductele ENET. Pe terenul rămas liber, Biserica ar urma să amenajeze un spațiu verde, cu finanțare, cel mai probabil, din aceleași fonduri municipale.

„În esență, în urma consultării cetățenilor, consilierii PNL au propus desființarea a ceea ce a mai rămas din punctul termic de lângă Catedrală și îngroparea în subteran a instalației existente acum, repoziționarea casei praznicale astfel încât să nu obtureze vizual singura cale de ieșire din zona blocurilor, precum și o ușoară mărire a perimetrului de care va dispune Catedrala înspre zona parcării, pentru o mai bună deschidere de spațiu de jur împrejurul lăcașului de cult“, se arată în comunicatul PNL.

O asemenea năstrușnicie, precum cea propusă de liberali ar costa bugetul local în jur de 3-4 milioane de lei, sume care ar putea fi investite cu mai mult folos în interesul tuturor focșănenilor.  

Foarte interesant, întâlnirea, ba chiar și rezultatul acesteia, a fost anticipat cu mult înainte, chiar de primarul PSD Cristi Misăilă. Imediat după ce proiectul propus de el, ca terenul cu pricina să fie cedat BIsericii, a picat la votul Consiliului Local, Misăilă, calm, a afirmat că liberalii își vor schimba atitudinea după ce vor fi convocați la o discuție de ÎPS Ciprian. Iar acest lucru s-a întîmplat aproape întocmai.

ÎPS Ciprian și-a atins scopul la întâlnirea cu liberalii

Sursele noastre, din rândul participanților la întâlnirea de miercuri, ne-au relatat că, la începutul întâlnirii, ÎPS Ciprian a avut o atitudine intimidantă, chiar agresivă. Ulterior, pe măsură ce discuțiile înaintau iar liberalii se arătau dispuși să cedeze în fața sa, și-a schimbat atitudinea, devenind mai împăciuitor. La finalul întâlnirii, spun sursele noastre, pe fața ÎPS se putea citi un sentiment de mulțumire, a unui om satisfăcut după o victorie pe care repurtat-o.

Nicu Tănase, șeful organizației PNL Focșani, a confirmat că ÎPS Ciprian s-a întâlnit cu grupul consilierilor locali dar a precizat că nu a încercat să le forțeze mâna. Ba dimpotrivă la final s-au despărțit în relații cordiale.

„Discuțiile s-au axat în principal pe Catedrală și pe ceea ce intenționează să realizeze acolo. Ne-a spus că dorește să intorducă acest locaș într-un circuit turistic astfel încât să fie vizitat și de pelerinii aflați în trecere prin orașul nostru. Am discutat despre posibilitatea construcției unei case praznicale dar și despre amenajarea unui spațiu verde pe terenul aflat în discuție. S-a arătat deschis la propunerile noastre și dispus să medieze o înțelegere cu PSD. Și noi și domnia sa am fost de acord că viitoarea Catedrală trebuie să fie un proiect care să dureze motiv pentru care este necesar să adoptăm acum cele mai bune decizii pe care să nu le schimbăm peste o lună sau peste un an“, a declarat Nicu Tănase.

„Întâlnirea cu ÎPS Ciprian face parte din ceea ce PNL Vrancea și-a propus mereu: dialog cu toți cei implicați într-o formă sau alta în ceea ce privește modul în care arată și va arăta Focșaniul. Dialogul nu poate fi decât constructiv, iar credincioșii vor fi primii beneficiari ai modului în care va arăta zona din jurul Catedralei”, a afirmat senatorul Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea.

„Este o Catedrală pe care trebuie să o facem, așa cum e normal, pentru un timp îndelungat. Viziunea nu trebuie să aibă în vedere termene scurte sau medii. Consider că este un proiect îmbrățișat de toată lumea, de la ÎPS Ciprian până la locuitorii din zonă. Trebuie să avem o Catedrală cu un spațiu cât mai accesibil și deschis tuturor, așa cum ne-au transmis oamenii cu care am discutat“, a precizat deputatul Ion Ștefan.

Politicul și Biserica bat interesul focșănenilor

Deși cei doi parlamentari vorbesc în numele focșănenilor, spunând că le reprezintă interesele, realitatea este un pic mai altfel decât cea din declarațiile lor. În urmă cu câtevă săptămâni, pe 24 mai, un grup de cetățeni cu domiciliul în strada Republicii nr. 41 au depus la Primărie o petiție, semnată de 83 de persoane. Semnatarii au solicitat ca pe terenul din spatele Catedralei să fie amenajat un loc de joacă pentru copiii lor și un spațiu de recreere. Inițial, focșănenii i-au cerut același lucru, primarului Cristi Misăilă, în mai multe comentarii postate pe Facebook.

Petiția a apărut la scurtă vreme după ce primarul Misăilă a făcut mai multe declarații, într-o emisiune televizată în care s-a declarat împotriva focșănenilor care au comentat pe Facebook, opunându-se dorinței acestora de a le amenaja un loc de joacă în spatele Catedralei. El i-a trimis pe copiii să se joace în pasajul pietonal dintre Magazinul Milcovul și Hala Moldovei, unul dintre cele mai circulate din oraș.  

Drept urmare, după ce consilierii locali ai PNL s-au înțeles cu ÎPS Ciprian și vor susține inițiativa primarului Cristi Misăilă și a PSD, petiția cetățenilor din Republicii nr. 41 va fi ignorată de Consiliul Local care o va arunca la coșul de gunoi sub un pretext sau altul.

Votul în Consiliul Local va fi doar o formalitate

În aceste condiții, aprobarea proiectului de hotărâre, prin care terenul de 184 de metri pătrați va fi cedat spre folosință Bisericii, va fi doar o formalitate ce va fi tranșată în următoarea ședință ordinară.

Până atunci a mai rămas o singură necunoscută care ni se va dezvăluit chiar în ajunul întrunirii Consiliului Local. Vom vedea, la momentul respectiv, dacă va fi supus votului proiectul inițial, conform căruia Biserica va amenaja un spațiu cu „destinație social-filantropică“ – casă praznicală. O altă variantă ar fi ca din hotărâre să fie scoasă partea care se referă la destinația pe care o va primi terenul după ce va fi cedat Biserici. Într-o asemenea situație, noii proprietari vor decide după ce se vor înstăpâni pe suprafața respectivă dacă vor construi o casă praznicală, vor amenaja un spațiu verde ori altceva.

Pentru liberali a doua situație este cea mai convenabilă deoarece le-ar permite să voteze cu conștiința împăcată. Iar dacă, ulterior, focșănenii le vor reproșa că au votat contra interesului lor, vor putea ridica din umeri, spunând că n-au știut și nici n-au anticipat ce întorsătură vor lua lucrurile.(Ionel Sclavone)  

Citiți în continuare:

COMUNICAT DE PRESĂ PNL Vrancea, 15 iunie 2018

O delegație a PNL Vrancea l-a primit la sediul din Focșani pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

Consilierii municipali ai Partidului Național Liberal Filiala Vrancea au avut miercuri, 13 iunie, o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pe tema Catedralei cu hramul Sf. Cuvioasa Parascheva, aflată în construcție în Focșani.

Consilierii PNL care fac parte din Consiliul Local Focșani i-au prezentat Înaltpreasfințitului Ciprian planul de amenajare din jurul Catedralei, plan pe care l-au discutat și cu cetățenii din zonă, reprezentați la întâlnirea de la sediul PNL de către domnul Nicușor Tudose.

În esență, în urma consultării cetățenilor, consilierii PNL au propus desființarea a ceea ce a mai rămas din punctul termic de lângă Catedrală și îngroparea în subteran a instalației existente acum, repoziționarea casei praznicale astfel încât să nu obtureze vizual singura cale de ieșire din zona blocurilor, precum și o ușoară mărire a perimetrului de care va dispune Catedrala înspre zona parcării, pentru o mai bună deschidere de spațiu de jur împrejurul lăcașului de cult.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, care a fost însoțit de părintele protoiereu Eduard-Daniel Bran și de arhitectul George Păduraru Coban, a considerat întâlnirea drept una constructivă și a fost de acord cu propunerile consilierilor liberali. ÎPS Părinte Ciprian a precizat că va propune o nouă notă de fundamentare în care să fie trecute modificările cu care sunt de acord și cetățenii din zona Catedralei, pe care o va înainta Primăriei Focșani spre analiză.

”Întâlnirea cu ÎPS Ciprian face parte din ceea ce PNL Vrancea și-a propus mereu: dialog cu toți cei implicați într-o formă sau alta în ceea ce privește modul în care arată și va arăta Focșaniul. Dialogul nu poate fi decât constructiv, iar credincioșii vor fi primii beneficiari ai modului în care va arăta zona din jurul Catedralei”, a afirmat senatorul Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea.

”Este o Catedrală pe care trebuie să o facem, așa cum e normal, pentru un timp îndelungat. Viziunea nu trebuie să aibă în vedere termene scurte sau medii. Consider că este un proiect îmbrățișat de toată lumea, de la ÎPS Ciprian până la locuitorii din zonă. Trebuie să avem o Catedrală cu un spațiu cât mai accesibil și deschis tuturor, așa cum ne-au transmis oamenii cu care am discutat”, a precizat deputatul Ion Ștefan, prezent la întâlnirea de la sediul PNL.

Departament Comunicare PNL Vrancea, 15 iunie 2018


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.