Local

Informații pe care vrâncenii trebuie să le cunoască:Reguli noi la stabilirea contravențiilor. Semnarea procesului verbal se simplifică

Ionel Sclavone
23 oct 2023 1876 vizualizări

Vrâncenii care încală legea și sunt sancționați cu amenzi trebuie să știe că procedurile se schimbă. Regulile nu vor mai fi la fel, după ce un act normativ nou va intra în vigoare. Conform noilor reguli, la întocmirea procesului verbal consatator nu va mai fi nevoie de un martor și nici de semnătura contravenientului în cazul în care încălcarea legii este înregistrată cu mijloace audio-video.

Regulile pentru semnarea și comunicarea procesului verbal de contravenție se schimbă, conform unui proiect de act normativ ce urmează să intre în vigoare. Astfel, În anumite situații, actul de constatare a unei contravenții nu va mai trebui semnat de un martor. Iar procedura de comunicare și afișare a procesului verbal se va simplifica foarte mult.

Actul normativ modifică OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Prin modificările propuse, în anumite situații, când încălcarea legii este surprinsă cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea polițiștilor, nu va mai fi nevoie de un martor. Semnătura unei terțe persoane, pe procesul verbal de constatare, care să confirme că a fost încălcată legea nu va mai fi obligatorie.

Mai exact, legea va stabili că „nu este necesară confirmarea de către un martor a împrejurărilor (...) atunci când contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale autorității din care face parte agentul constatator”.

Acest lucru, susțin autorii actului normativ este impus de dezvoltarea tehnologică a societății și de necesitatea de adaptare a instituțiile publice la noile tehnologii pentru îndeplinirea atribuțiilor.

„Utilizarea mijloacelor audio-video are rolul de a simplifica activitatea agenților constatatori care nu trebuie să mai risipească timp pentru identificarea martorilor, existând împrejurări de loc sau de timp când acest lucru este anevoios, dar și de a oferi o perspectivă obiectivă a situației de fapt înregistrate”, se arată în justificarea propusă de autorii documentului de reglementare.

Tot, în acest context, se modifică și procedura de comunicare a procesului-verbal și de afișare a documentului

Procesul-verbal de constatare a contravenției se va considera comunicat, dacă persoana care a încălcat legea refuză primirea, în cazul în care momentul este înregistrat cu mijloace audio-video ale autorității din care face parte agentul constatator.

În prezent, legea stabilește că transmiterea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces verbal ce trebuie semnat de cel puțin un martor.

Dacă procedura de afișare este înregistrată cu mijloace audio-video ale autorității din care face parte agentul constatator, nu va mai fi necesară semnarea procesului-verbal de martori.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.