Local

Indemnizație pentru vrâncenii urmași ai victimelor Holocaustului. Cererile se depun la Casa de Pensii

Ionel Sclavone
15 iun 2021 4349 vizualizări

Vrâncenii urmași ai persoanelor decedate sau dispărute în timpul Holocaustului pot depune solicitări pentru indemnizație lunară, la Casa Națională de Pensii Publice. Începând de anul viitor, urmașii victimelor persecuțiilor împotriva populației de origine evreiască vor primi o indemnizațe, potrivit unei legi care a intrat în vigoare zilele acestea.

Actul normativ completează OUG 105/1999, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945. Deși alocarea financiară va fi acordată abia de la 1 ianuarie 2022, cei interesați pot depune de pe acum solicitările.

Cererile se depun la Casa Județeană de Pensii Vrancea care le va analiza în vederea emiterii hotărâre de stabilire a drepturilor. Pentru a evita aglomeraţiile nedorite de la sediile caselor teritoriale de pensii, autoritățile recomandă beneficiarilor să transmită cererile prin intermediul poștei.

Legea stabileşte o indemnizaţie lunară de 175 lei pentru urmaşii celui „decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată”.

Și copiii supravieţuitorilor persecuţiilor din motive etnice vor primi această indemnizaţie lunară, dacă erau minori în perioada cuprinsă între 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945. Cei născuţi după data de 6 martie 1945 din părinţi supravieţuitori vor primi jumătate din această sumă.

Motivarea actului normativ

Această indemnizație poate fi cerută și de urmașii celor îndreptățiți să beneficieze, dacă părinţii lor, deşi ar fi avut dreptul, nu au beneficiat de ea. Potrivit legii, banii se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2022.

„Acordarea de indemnizaţii compensatorii atât ultimilor martori ai Holocaustului din România, care şi-au văzut destinele ruinate de regimul dictatorial care a condus România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi copiilor acestora, reprezintă recunoaşterea publică a tragediei prin care au trecut, a chinului care s-a extins de-a lungul generaţiilor şi a distrus vieţi.

Societatea are tendinţa să uite că aceşti copii, ajunşi în prezent la o vârstă înaintată, cu o stare de sănătate precară, o situaţie materială dificilă şi ale căror venituri sunt foarte mici, alături de suferinţa proprie, au fost nevoiţi să trăiască cu suferinţa şi amintirile dramelor inimaginabile prin care au trecut părinţii lor”, se arata în nota de motivare ce a însoțit legea în faza de proiect.

Situații exceptate de la aplicarea legii

Prevederile legii nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii, celor care înainte de 23 august 1944 au desfăşurat o activitate fascistă în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel.

De asemenea, prevederile acestei legi nu se aplică în cazul celor care, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au făcut parte din aparatul de represiune, securitate, miliţie şi din instanţele militare care au instrumentat şi au judecat procese politice ale opozanţilor regimului comunist, precum şi copiilor acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.