Local

In memoriam | Profesorul de matematică Toma David de la Mera

Vasile Tarciniu
8 mai 2021 6923 vizualizări

Profesorul de matematică Toma David a trecut la cele veșnice marți, 4 mai 2021. S-a stins din viaţă prea devreme. Avea 71 ani.

Cuvintele sunt prea puține şi sărace pentru a descrie ce simţim cand pierdem pe cineva drag. Îmi este foarte greu să vorbesc despre profesorul Toma David la trecut. Mă leagă de el amintiri vechi. Drumurile ni s-au intersectat în anul 1978,când am participat la o perfecționare cu directorii de școli la Iași. El era director la Școala Mera Nr 1, iar eu director la Școala Broscoșești, jud Vaslui. Am devenit repede prieteni, neștiind că voi ajunge și eu în Vrancea, în anul 1981 la Școala Jariștea Nr 1, deci în același Centru Metodic Odobești, activând aici până la terminarea carierei. Am avut numeroase întâlniri, cu diverse ocazii şi am păstrat aceleaşi relaţii trainice. A fost o persoană deosebită, sensibilă, sinceră, dedicată carierei.

Acum, pentru mine toate au rămas doar amintiri ascunse într-un colț tainic al sufletului. Un pios gând pentru cel ce a fost domnul profesor Toma David, iar membrilor familiei Bunul Dumnezeu să le dea puterea să depăşească acest moment dramatic din viaţa lor şi să păstreze nestinsă amintirea lui, care îi va veghea de sus, din ceruri. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Amintirea lui va rămane veşnică în sufletele celor care l-au cunoscut!

Toma David - O viață de dascăl

Am onoarea de a le reaminti celor care l-au cunoscut, scriind câteva rânduri despre profesorul Toma David. Este foarte greu să măsori în cateva cuvinte tot ceea ce a însemnat ….un om obişnuit la prima vedere, foarte calm, corect, echilibrat, distins prin atitudine şi ţinută, respectuos şi respectat.

Domnul profesor Toma David s-a născut la 3 octombrie 1949 în comuna  Murgași din județul Dolj, Oltenia. Școala primară și gimnazială le-a urmat în comuna natală,apoi urmează o școală profesională din Craiova,timp de 3 ani. După absolvire este repartizat la Electroputere Craiova și lucrează aici timp de 4 ani. În timp ce muncea aici, urmează și cursurile liceului la seral. În 1970 este admis la Institutul Pedagogic de 3 ani, Facultatea de Matematică, din Oradea. După absolvire, în anul 1973, a venit în Vrancea la Școala Răchitașu, pe catedra de matematică rezervată a directorului din acea perioadă, profesorul de matematică Ungureanu Gică. Rămâne aici 5 ani, până în 1978, stând cu gazdă la Nicolae Miclea. Aici este coleg de cancelarie cu viitoarea sa soție Maria, absolventă a Institutului de Învățători din Focșani, care în anul 1973 și este repartizată tot la Școala Răchitașu. În anul 1978, pe 4 martie se căsătoresc, au 2 copii realizați. Fiica, Elena Toma este profesoară de limba franceză în București, are și doctoratul Maricel Proust. Fiul, Constantin Toma, este inginer IT calculatoare, lucrează tot în București, are o fetiță de 2 ani. 

A sculptat cu răbdare, migală şi tact suflete şi caractere

A reușit să scoată la lumină foarte multe generații de copii, care, ulterior au dobândit diverse profesii în diferite localități din țară. A lăsat urme adânci şi definitive în sufletul şi mintea multor generaţii de elevi. Bonom, sociabil, bun coleg, stimând omul şi valenţele lui multiple, a fost educator model, bucurându-se de respectul şi stima foştilor elevi şi colegi. Înzestrat cu o imensă putere de muncă, fiind un desăvârșit dascăl, care a sădit pasiunea pentru învăţătură în sufletul multor generații de elevi; Toma David împlinise 71 de ani anul trecut. Din păcate, a trecut la cele veșnice mai devreme decât ne aşteptam. A fost un om valoros, un cadru didactic cu multă experienţă. Vestea decesului a circulat repede în rândul cadrelor didactice, acestea regretând nespus dispariţia colegului lor:  “Regretăm cu toţii decesul colegului noastru. Este o mare pierdere pentru noi. Era un cadru didactic deosebit”. Foştii colegi de matematică din Centrul Odobesti deplâng trecerea în nefiinţă a profesorului şi au vărsat o lacrimă la căpătaiul său, la Biserica Mănăstirii din Mera, unde a fost depus trupul neînsufleţit.

Formator de copii, conducător de şcoală

Domnul profesor Toma David,la 1 septembrie 1978, este numit director la Școal nr 1 Mera, activează aici 5 ani, după care vine la Școala Vulcăneasa. După 1 an este numit și aici director de școală, conduce această școală până în 1991, când revine din nou la Școal nr 1 Mera, tot ca director de școală până în 2015, când se pensionează, după mai mult de 4 decenii petrecute la catedra de matematică. S-a preocupat mereu de perfecţionarea sa în domeniul matematicii, reușind să obţină la termen toate gradele didactice: definitivatul, gradul II şi gradul I.De-a lungul anilor, profesorul Toma David a fost o prezenţă nelipsită la activităţile desfăşurate la nivel de Centru Metodic .Prin mâna lui au trecut de-a lungul anilor generaţii de elevi care l-au făcut mândru cu realizările lor în viaţă. A înteles că dascălii de astăzi trebuie să-şi adapteze metodele elevilor acestor vremi. A lăsat însă în urma sa o carieră didactică demnă de apreciat, care nu ajunge să fie cuprinsă într-un… simplu articol.A fost un profesor preţuit, respectat, îndrăgit şi iubit de colegi, deopotrivă de elevi şi părinţi. Colegul noastru a fost un om special, care a ştiut să sădească în inimile şi în sufletele copiilor dragostea şi respectul faţă de semeni. A învăţat zeci şi zeci de generaţii de copii să fie harnici, cinstiţi, consecvenţi, dar i-a învăţat un lucru deosebit, să fie buni. A împărţit în jurul său binele, sfatul bun, vorba caldă, prietenia şi o nesfârşită dragoste de viaţă. Foştii elevi îi vor rămane veşnic recunoscători.

Domnul profesor Toma David era apropiat de biserică

În anul 2010 a fost ales epitrop casier și s-a ocupat de administrația parohială a bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la fosta Mănăstire Mera, ce aparține Parohiei Mera 1, până în martie 2021, când s-a îmbolnăvit. Părintele Ticu Gavrilă, spune că era implăcat, cu putere de convingere și decizie, în rezolvarea problemelor parohiale. Era și un bun sfătuitor pentru cei din jurul său, dar și un bun gospodar. Mereu era văzut cu ferăstrăul și foarfeca de curățat pomii, îi plăcea ca cimitirul să fie curat, aranjat.

Profesorul de matematică Toma David va fi  înmormântat vineri, 7 mai 2021, ora 14:00, în cimitirul de la Podul Mănăstirii.

Rămas bun, stimate coleg! Drum lin printre stele!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

“Veşnică să-i fie amintirea, odihnă în pace în împărăţia lui Dumnezeu şi sincere regrete pentru aşa pierdere!”

Tarciniu Vasile, profesor de matematic din Odobeşti, colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:Colţul profesorului - Trei profesori de matematică vrânceni ies la pensie;

A murit profesorul Toma David, fost director, timp de peste 30 de ani, al Școlii Mera

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.