Local

În loc de spital, vom avea Vrancea Dalbă: Oprișan ne cadorisește cu o paranghelie de un milion de lei

Ionel Sclavone
21 nov 2019 5401 vizualizări

Consiliul Județean va cheltui aproximativ 850.000 de lei (714.000 de lei la care se adaugă TVA), prin intermediul Centrului Cultural Vrancea, pentru organizarea parangheliilor dedicate sărbătorilor de iarnă reunite sub genericul Vrancea Dalbă. Costurile se ridică la nivelul unui spectacol de Revelion, cu tot cu artificii, organizat în urmă cu doi – trei ani. De la an la an, Consiliul Județean cheltuie sume din ce în ce mai mari pentru organizarea evenimentelor de genul acesta, în condițiile în care interesul cetățenilor pentru acestea scade. Parangheliile Consiliului  Județean vor costa, în acest an, peste 7,5 milioane de lei.

Centrul Cultural Vrancea a inițiat procedura de achiziție pentru contractarea firmei care va organiza evenimentele reunite sub titulatura Vrancea Dalbă care se va desfășura începând cu 6 decembrie și se vor încheia pe 27 decembrie. Este vorba de nouă spectacole ce vor avea loc în Piața Unirii din Focșani, în zilele de de 6, 14, 15, 22, 23, 24, 25, 26 şi 27 decembrie, în intervalul orar 17.00-19.00. .

Potrivit documentației de achziție, Centrul Cultural le solicită organizatorilor de spectacole interesați de licitație să se angajeze că vor contracta, pentru spectacole următorii artiști: Paula Seling, The Sky, Mircea Vintilă, Laura Bretan, Oana Sîrbu, Narcisa Suciu, Mihai Trăistariu, Fuego, Bogdan Mihai, Ianna Novac, Eden Loren, Ducu Bertzi și Olivier Kaye.

Pe lângă cele nouă recitaluri, în cadrul manifestării Vrancea Dalbă, firma lui Fornea va organiza și Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, pe 14 decembrie, în sala cinematografului Balada.

Așa cum a fost conceput caietul de sarcini, achiziția pare a fi croită special pentru una dintre firmele controlate de impresarul Radu Fornea, cel care organizează toate manifestările de acest fel, din Piața Unirii. Parte dintre artiștii solicitați se numără printre colaboratorii lui Fornea și sunt prezenți la mai toate parangheliile de la Focșani. De altfel, timpul pe care firmele interesate îl au la dispoziție pentru a-și pregăti și depune ofertele este foarte scurt, până pe 22 noiembrie la ora 12.00.  

Oprișan a cheltuit 6,6 milioane de lei pe paranghelii

Consiliul Județean condus de baronul Marian Oprișan a cheltuit, în acest an, peste 6,6 milioane de lei pe trei paranghelii. Banii s-au dus în conturile firmelor de organizare a evenimentelor controlate de impresarul Radu Fornea.

Oprișan a început cu parangheliile încă din prima lună a anului. Pentru evenimentul dedicat sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea din 1859, din 24 ianuarie, baronul a scos din buget 1,65 milioane de lei. Manifestarea a durat mai puțin de o oră, astfel că s-au cheltuit în jur de 100 de euro pe secundă.

Însă cea mai costisitoare paranghelie din 2019 a fost organizată de Muzeul Vrancei pentru a marca 102 ani de la bătăliile Marelui Război, de la Mărăști, Mărășești și Soveja. Evenimentul mamut a costat 3 milioane de lei și a fost comparabil cu spectacolele propagandistice reunite sub genericul Cântarea României, din epoca dictaturii comuniste. Costurile au fost exagerate și nejustificate, în condițiile în care, cu prilejul Centenarului, în 2017, Consiliul Județean a cheltuit „doar“ 2,274 milioane de lei, pe spectacole.

Alte peste 2 milioane de lei au fost cheltuite de Centrul Cultural și Consiliul Județean pentru organizarea evenimentelor din cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului - Bachus 2019.  

Misăilă a renunțat la spectacolul de Revelion

Pe de altă parte, având în vedere apropiatele alegeri locale, primarul Cristi Misăilă a renunțat, în acest an, la paranghelia de Revelion sperând că acest lucru îi va aduce un plus de simpatie în rândul focșănenilor sătui de paranghelii. În locul acesteia, primarul va achiziționa șampanie de 55.000 de lei pe care o va împărți în Piața Unirii, Misăilă a declarat, în plenul Consiliului Local că nu mai sunt bani pentru organizarea Revelionului, așa cum nu au fost nici pentru parangheliile de Zilele Focșanilor.

Anul trecut, însă, când spectrul pierderii mandatului era mult mai îndepărtat, Cristi Misăilă a cheltuit peste 1,1 milioane de lei pentru Revelionul din Piața Unirii. Show-ul a fost organizat de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei iar vedeta a fost Opus, o trupă de bunicuți din Austria care a înregistrat un singur hit în toată cariera, „Life is life“ (1985).

Petiție pentru locuri de joacă în loc de festivaluri

Mai mulți vrânceni au inițiat o petiție online pentru reducerea fondurilor alocate organizării parangheliilor din Focșani. Petiția urmărește să atragă atenția autorităților că voința locuitorilor municipiului Focșani și a vrâncenilor, în general, este de a reduce bugetele pentru festivalurile și evenimentele de acest fel. Autorii materialului solicită ca banii economisiți să fie utilizați pentru modernizarea și înființarea de parcuri și locuri de joacă în Focșani.  

„Orașul Focșani este deficitar în ceea ce privește parcurile și locurile de agrement destinate petrecerii timpului liber și relaxării. Puținele parcuri din oraș arată rușinos, fără nicio exagerare: alei sparte, pline de praf, bănci rupte, locuri de joacă reprezentând un real pericol pentru copii, toalete inexistente sau așa-zis «ecologice», adevărate surse de infecție“, se arată în petiția inițiată de focșăneni.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.