Local

În atenția vrâncenilor proprietari de autoturisme: Procedura de radiere a unui vehicul dacă nu există cartea de identitate

Ionel Sclavone
16 iun 2022 3431 vizualizări

Vrâncenii care vor să-și radieze autovehiculele din circulație, din diferite motive, dar nu mai dețin cartea de identitate a acestora trebuie să știe că o pot face în anumite situații. Legislația prevede o anumită procedură prin care se poate elibera un duplicat după acest document. În aceste condiții este nevoie ca mașina să fie prezentată spre identificare autoritățilro din cadrul Registrului Autor Român. Pe de altă parte, sunt prevăzute și situațiile în care acest document, cartea de identitate poate fi anulată, dacă autovehiculul nu poate fi adus pentru identificare.

Vrâncenii care dețin vehicule în proprietate știu că acest document, cartea de identitate a vehiculului (CIV) este cerută de autoritatea de înmatriculare pentru orice operațiune specifică. Proprietarii trebuie să o prezint inclusiv când doresc să radieze din circulație vehiculul. Există situații în care documentul nu mai există, fiind pierdut sau distrus.

În aceste condiții, proprietarii de vehicule care doresc să le radieze o pot face, și în absența cărții de identitate, printr-o procedură specială stabilită de Registrul Auto Român. Practic, aceștia vor trebui să anuleze cartea de identitate a vehiculului din baza de date a Registrului uto Român (RAR).

Legislația prevede că duplicatul unei cărți de identitate a unui vehicul poate fi eliberat doar dacă autovehiculul cu pricina poate fi identificat în realitate. Documentul este solicitat de autoritatea de înmatriculare în cazul oricărei operațiuni.

Există, însă, și situații excepționale, când cartea de identitate a fost pierdută, distrusă, furată etc. iar mașina nu mai poate fi identificată. Se întâmplă în cazul în care vehiculul a fost exportat din România, a fost dezmembrat sau furat. Într-o astfel de situație, RAR permite anularea cărții de identitate a vehiculului din baza sa de date, astfel încât să permită autorității de înmatriculare să radieze mașina în absența acestui document.

Pentru anularea cărții de identitate, din baza de date a RAR, proprietarul trebuie să urmeze o anumită procedură, la reprezentanțele Registrulu. El trebuie să facă o solicitare motivată și justificată cu documente din care să rezulte starea din acel moment a vehiculului.

În ce condiții poate fi anulată cartea de identitate

Legea stabilește când se poate face anularea cărții de identitate din baza de date a RAR. Este vorba despre situațiile în care sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR. Aceste acte trebuie să fie emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Justiției sau ale Ministerului Public. Documentul trebuie să indice evenimentul ce ar face imposibilă identificarea, furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.

O altă situație de anulare, prevăzută de lege, este cea în care proprietarul prezintă un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat.

De asemenea, anularea cărții se poate face dacă se prezintă un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat. În aceste condiții numărul de identificare al vehiculului trebuie să fie introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate

Trebuie menționat că legea nu permite anularea cărții de identitate a vehiculului din baza de date a RAR în alte situații decât cele enumerate mai sus. Acest lucru este permis doar în cazul în care mașinile nu mai pot fi duse la RAR, din motivele enumerate mai sus, pentru a fi identificate.

În restul situațiilor, adică atunci când mașinile pot fi identificate, RAR va emite un duplicat al CIV, în baza căruia se va face radierea mașinii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.