Local

În atenția vrâncenilor: Crăciunul se apropie cu reguli noi pentru cei care cresc porci la curte

Ionel Sclavone
7 nov 2023 5606 vizualizări

Vrâncenii care cresc porci la curte, în gospodăriile proprii, trebuie să respecte noi reguli menite să evite îmbolnăvirea animalelor sau răspândirea bolilor. Un act normativ a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile și stabilește regulile ce trebuie urmate de crescătorii de porci la curte.

Creșterea porcilor la curte se face după anumite reguli stabilite prin acte de reglementare. Obiectivul urmărit este evitarea îmbolnăvirii animalelor și, mai ales, menținerea sănătății umane.

Creșterea porcilor se face după noi reguli, începând din această toamnă, iar toți crescătorii particulari au obligația să le respecte. Aceste reglementări au la bază Legea nr. 122/2023 și normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023, emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA.

Adoptarea noilor reglementări sunt necesare în condițiile în care pesta porcină a făcut ravagii, în țară, în ultimii ani. Au fost afectate atât gospodăriile particulare, cât și fermele comerciale. În ultimii cinci ani, numărul animalelor din ferme a scăzut la jumătate, iar multe familii a renunțat la creșterea porcilor.

Micii crescători de porci din Vrancea sunt obligați să ia măsuri de biosecuritate pentru a evita îmbolnăvirea animalelor și, implicit răspândirea bolilor. Aceștia sunt obligați să se înregistreze în evidențele unui medic veterinar.

Prin Ordinul nr. 132/418/2023, creșterea porcilor în exploatații non-comerciale, adică la curte, în gospodării, se face în anumite condiții stabilite prin lege. În primul rând, animalele trebuie identificate individual și înregistrate în baza națională de date SNIIA. În al doilea rând se impune ca animalele din gospodărie să fie supuse controlului sanitar-veterinar, iar porcii să fie înregistrați în Registrul Agricol al localității pe teritoriul căreia se află gospodăria.

O altă regulă prevăzută de ordinul ANSVSA impune interdicția de vânzare a porcilor crescuți în gospodăriile private. De asemenea se interzice și comercializarea cărnii și a preparatelor de carne de la aceștia.

Alte condiții impuse gospodarilor

Pe lângă aceste condiții, gopodarii care se ocupă cu creșterea porcilor trebuie să aibă în vedere îndeplinirea unor condiții de biosecuritate. Scopul impunerii acestora este de a preveni îmbolnăvirea animalelor.

Porcii trebuie să fie ținuți în adăposturi împrejmuite, astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine, din alte exploatații, sau cu animale sălbatice. Adăposturile trebuie construite în așa fel încât să poată fi curățate și dezinfectate cu ușurință.

În acest sens trebuie să se asigure și condiții de protecție și igienă pentru cei care vin în contact cu animalele din aceste adăposturi. La intrare și la ieșire, aceste persoane trebuie să aibă condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei.

 

Creșterea porcilor în gospodării presupune ca accesul vizitatorilor să fie restricționat în spațiile în care sunt adăpostite animalele. Totodată, crescătorii trebuie să împrejmuiască spațiile de depozitare în care sunt ținute furajele și așternutul porcilor.

Actul normativ mai prevede ca animalele să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare. Paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate, de asemenea, numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Creșterea porcilor presupune atenție la administrarea hranei destinate acestora. Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie folosite la hrana porcilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.