Local

În atenția vrâncenilor care locuiesc la bloc. Faptul că nu folosiți liftul nu vă scutește de plata cheltuielilor de funcționare

Ionel Sclavone
10 aug 2021 3518 vizualizări

Dacă locuiți la bloc, chiar dacă nu folosiți liftul, pentru că locuiți la parter, sau mansarda de la acoperiș, este bine să știți că tot veți plăti costurile pentru funcționare sau pentru reparații. Legea stabilește că toți proprietarii apartamentelor dintr-un bloc de locuințe au obligația să suporte cheltuielile comune.

Conform legislației ce reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, chiar dacă nu folosesc o parte din proprietatea comună, precum liftul, proprietarii de apartamente la bloc nu pot fi exceptați, în mod automat, de la plata cheltuielilor aferente pentru funcționare și întreținere. Aceștia pot fi exceptați de la plata cheltuielilor comune doar dacă își dau acordul ceilalți proprietari din bloc, printr-o hotărâre a adunării generale.

„Nici un proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”, stabilește actul normativ.

Cu alte cuvinte, chiar dacă nu se folosește de o parte a proprietății comune, proprietarii de apartamente nu pot decide, cu de la sine putere, să nu mai plătească partea ce le revine din costurile comune

Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii, dar care nu sunt facturate individual pentru fiecare apartament.

Care sunt tipurile de cheltuieli comune

În funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile comune se împart în mai multe categorii:

Legislația în vigoare privind asociațiile de proprietari stabilește că adunarea generală „este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”, iar adunarea generală ordinară este convocată de președintele asociației, de comitetul executiv sau de cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.