Local

În atenția vrâncenilor care caută o locuință: Nu scăpați din vedere aceste detalii! Puteți obține un preț mult mai bun

Ionel Sclavone
13 feb 2022 2400 vizualizări

Vrâncenii care doresc să-și achiziționeze o locuință au la dispoziție un nou instrument pentru a negocia prețul în favoarea lor. Mai multe reglementări stabilesc cu exactitate cum trebuie să arate o locuință, alături de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a asigura un minim confort. Mulți constructori nu țin cont de aceste prevederi deși sunt obligați prin autorizația de construire. Pe de altă parte, un cumpărător pus la curent cu toate aceste informații poate face o ofertă de preț mult mai aproape de realitate.

Apariția unui anunț de închiriere pentru o garsonieră de doar 11 metri pătrați, în orașul CluJ Napoca, a stârnit numeroase glume pe internet. Suprafața este atât de mică încât cu greu poate face față exigențelor cuiva în căutare de confort. Chiar și așa, a fost găsit un chiriaș. De altfel, asemenea exemple de spații locative foarte mici nu sunt puține. Pot fi întâlnite în majoritatea orașelor și nu doar la noi, ci în toată Europa.

Totuși cei interesați trebuie să știe că există reglementări care stabilesc exact ce dimensiuni trebuie să aibă diferitele camera ale unui apartament. Aceasata pentru ca cel care locuiește să se bucure de un minim confort.

E drept că legea nu-i împiedică pe cei care vor să scoată la închiriat un astfel de spațiu să o facă. În schimb, legea îi împiedică pe cei care construiesc de la zero locuințe să le asigure dotări și dimensiuni sub anumite standarde.  Cei care construiesc locuințe noi trebuie să se asigure că acestea îndeplinesc cerințele locative minimale.

Mulți dintre cei care își caută o casă de cumpărat ignoră aceste standarde, ori nu le cunosc. Însă, aceste informații sunt de mare folos când sunteți în căutarea unui apartament. Pe lângă faptul că trebuie să vă asigurați condiții optime de locuit, le puteți folosi pentru a mai reduce din preț, în cazul în care apartamentul vizat este mai mic sau nu are toate dotările prevăzute de lege.

Legea stipulează ca fiecare locuință să fie prevăzută cu instalație de sonerie, cu spațiu pentru mașina de spălat rufe, în baie, iar în clădire trebuie să existe spații pentru biciclete, cărucioare și pentru uscarea rufelor, rampe de acces pentru persoanele imobilizare în scaun cu rotile ș.a.m.d.

Legea locuinței oferă mai multe repere importante care permit să analizăm ceva mai serios ofertele pe care le pun la dispoziție dezvoltatorii. Aceasta mai ales că prețurile sunt în creștere. Consultând prevederile legale, s-ar putea să regăsim cel puțin o chestiune care nu este satisfăcută corespunzător de locuința pe care intenționăm să o achiziționăm.

Ce prevede legea locuinței

Legea nr. 114/1996 privind locuințele este actul la care trebuie să se raporteze orice autoritate publică, atunci când emite autorizații de construcție și orice dezvoltator care dorește să construiască spații de locuit. Legea stabilește cerințele minime în materia locuințelor, care trebuie impuse încă din faza de autorizare, indiferent de natura proprietății sau a amplasamentului.

Și nu doar firmele trebuie să țină cont de ele ci și persoanele fizice care construiesc o locuință de la zero. Aceasta deoarece nu poți construi o magazie sau un garaj, iar apoi să-i dai destinație de locuință și, mai mult, să o și vinzi ca atare.

Locuință convenabilă, potrivit legii, cea care, „prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerința utilizatorului și caracteristicile locuinței, la un moment dat, acoperă necesitățile esențiale de odihna, preparare a hranei, educație și igiena, asigurând exigentele minimale prezentate în anexa nr. 1 la prezenta lege”.

Dotările prevăzute sunt obligatorii, stabilite prin autorizația de construire

În legea locuinței se regăsesc toate dotările minimale și suprafețele minime pe care trebuie să le aibă o locuință nouă. Aceasta, pornind de la numărul de băi, dotările minime din spațiile sanitare, dotările minime din bucătărie, numărul de prize, întrerupătoare, suprafețe pe fiecare cameră sau spații de depozitare.

Apartamentele trebuie să includă, în mod obligatoriu, un dormitor pentru odihnă, bucătărie pentru prepararea mesei, cel puțin un grup sanitar și să permită evacuarea apelor uzate și a deșeurilor menajere. Este prevăzut și un loc de luat masa care poate fi înglobat în bucătărie sau în camera de zi.

Aceste criterii se stabilesc și în funcție de numărul membrilor familiei care ocupă acest spațiu. Locuința unei familii care are trei membri, trebuie să fie formată din trei camere, loc de luat masa, bucătărie, încăpere sanitară și spațiu de depozitare. Iar fiecare dintre acestea trebuie să aibă anumite suprafețe minime obligatorii.

Conform reglementărilor, în cazul unei garsoniere, camera de zi (în același timp și dormitor) trebuie să măsoare minimum 18 metri pătrați. Locul de luat masa trebuie să aibă 2,5 metri pătrați, iar bucătăria 5 metri pătrați. Pe de altă parte, baia trebuie să aibă minimum 4,5 metri pătrați, iar spațiile de depozitare, alți 2 metri pătrați. În total, ca să corespundă reglementărilor legale, suprafața utilă trebuie să fie de 37 de metri pătrați, cel puțin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.