Local

În atenția vrâncenilor beneficiari: Se schimbă regulile pentru acordarea ajutorului de încălzire!

Ionel Sclavone
9 sep 2020 3001 vizualizări

Începând de anul viitor, se schimbă regulile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței pe durata sezonului rece. Iarna aceasta, ce stă să vină, este ultima în care ajutoarele lunare de încălzire vor mai fi acordate după reglementările în vigoare. Data limită până la care cei interesați pot solicita ajutorul de încălzire în acest an este 15 octombrie.

Vrâncenii cu venituri mici, cărora nu le sunt suficiente veniturile pentru a-și acoperi total sau parțial costurile cu încălzirea locuinței pe timpul sezonului rece, pot solicita ajutor din partea primăriilor. Aceștia trebuie să-și întocmească dosarele cu documentele solicitate și să le depună la primării până pe 15 octombrie.

În prezent, ajutorul pentru încălzirea locuinței este solicitat primăriei de domiciliu, de acele persoane fizice care au venituri minim și care nu-și permit să suporte aceste cheltuieli.

Solicitările se formulează în nume personal sau prin intermediul asociațiilor de proprietari, până la 15 octombrie 2020, la primării. Anul acesta, subvenția asigură costurile de încălzire aferente sezonului rece, respectiv penrioada cuprinsă între lunile noiembrie 2020 și martie 2021.

Ajutorul acoperă integral sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri.

Legea permite ca cererile pentru ajutorul de încălzire să fie formulate și după data de 15 octombrie, însă, în acest caz, sumele acordate nu vor mai acoperi cele cinci luni cât are sezonul rece ci doar pe cele rămase de la momentul depunerii.

Acordarea ajutorul pentru încălzirea locuinței este reglementat în prezent prin OUG nr 70/2011, act normativ care nu se va mai aplica (în cazul în care nu intervin alte modificări) începând de anul viitor.

Din sezonul rece aferent anului 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de supliment pentru locuire, component a venitului minim de incluziune.

Persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial costurile cu încălzirea doar că sumele vor fi solicitate și acordate în baza Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune.  

Cu alte cuvinte, doar persoanele care vor beneficia de acest venit minim de incluziune, acordat în baza unor cereri formulate la primării, vor primi și suplimentul pentru locuire care va înlocui ajutorul de încălzire.

Ce este suplimentul pentru locuire

Suplimentul pentru locuire este tot un ajutor financiar menit să acopere cheltuielile suportate de o familie cu încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece, în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Acesta se va acorda diferențiat în funcție de veniturile nete ajustate și va acoperi cheltuielile cu un singur sistem de încălzire.

Suplimentul va fi un ajutor pentru energie termică în sistem centralizat sau pentru gaze naturale, ori energie electrică sau un ajutor pentru achiziția de lemne, păcură etc. ajutor pentru energie electrică sau un ajutor pentru combustibili solizi/petrolieri.

 Suplimentul pentru locuire va fi acordat, în timpul sezonului rece, persoanelor singure și familiilor care au un venit mediu net lunar ajustat de până la 600 de lei.

„Cuantumurile suplimentului pentru locuire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se calculează în funcție de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie, prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire (...)”, se arată în noul act normativ care intră în vigoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.