Local

În atenția vrâncenilor beneficiari de ajutoare pentru alimente care și-au pierdut cardul social sau vor să afle ce sumă le-a mai rămas

Ionel Sclavone
16 sep 2022 2386 vizualizări

Beneficiarii vrânceni ai cardurilor de tichete sociale pentru alimente care le-au pierdut sau deteriorat le pot recupera, conform unei proceduri stabilite de autoritățile emitente. În acest sens, a fost publicat un ghid care vine în ajutorul celor aflați în diferite situații. Între altele este acoperită și situația pierderii, distrugerii sau furtului acestui card. De asemenea, sunt prevăzute și proceduri pentru cei care doresc să le blocheze temporar, dar și pentru cei care doresc să știe câți bani mai au disponibili.

În primul rând, cel ce a pierdut, i s-a furat ori pur și simplu dorește să blocheze cardul social pentru alimente și mese calde trebuie să anunțe imediat emitentul. O poate face prin telefon, la serviciul de asistență pentru clienți sau utilizând aplicația mobilă a acestuia. Procedura trebuie urmată și în situațiile în care cardul a fost distrus ori nu mai funcționează.

Trebuie spus că în cazul pierderii, distrugerii sau furtului, emiterea unui nou card se face în cel mult 60 de zile de la data la care a fost declarat acest lucru.

Suma rămasă pe cardurile sociale, destinate cumpărării de alimente, nu poate fi verificată la bancomat, așa cum se întâmplă în cazul cardurilor bancare. Cei care doresc să știe câți bani le-au mai rămas pe card trebuie să se adreseze telefonic emitentului acestuia sau să folosească aplicația de mobil dezvoltată de acesta. Tichetele sociale pe suport electronic sunt ajutoare bănești de la stat pentru cumpărarea de alimente, ce au apărut în vară și sunt destinate persoanelor singure sau familiilor cu venituri reduse.

Numerele de telefon la care se poate suna, în cazul în care apar probleme în utilizarea cardurilor, sunt următoarele, în funcție de emitent,

Edenred - 021 301 33 03

Sodexo - 021 204 46 64

UP România - 0374 66 22 73.

Pentru aplicații sau pentru a obține mai multe date de contact, beneficiarii pot accesa și wesite-ul fiecărui emitent.

Ce se întâmplă în cazul celor care îndeplinesc mai târziu condițiile

O altă situația prevăzută este cea a unei persoane care a ajuns să îndeplinească aceste criterii pentru obținerea cardurilor sociale pentru alimente și mese calde după lansarea programului. Este vorba despre acele persoane care nu au beneficiat de ajutoare încă de la începutul programului. În mod normal acestea sunt adăugate automat pe listele cu beneficiari, ce sunt întocmite și actualizate de Ministerul Muncii.

Însă pentru a se asigura că sunt pe listele respective și că vor primi ajutorul, aceste persoane trebuie să se adreseze caselor de pensii sau agențiilor pentru plăți și inspecție socială din județul în care își au domiciliul.

Tichetele sociale pentru alimente se acordă o dată la două luni și au o valoare nominală de 250 de lei. Pot beneificia de acestea, conform reglementărilor în vigoare următoarele categorii sociale:

Pensionarii din sistemul public, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

Persoanele fără adăpost.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.