Local

În atenția vrâncenilor: 6 iunie este ultima zi în care mai puteți folosi acte de identitate expirate în perioada stării de alertă

Ionel Sclavone
7 iun 2022 1429 vizualizări

Vrâncenii ale căror documente au expirat în perioada stării de alertă și nu au apucat să le preschimbe, o mai pot face până pe 6 iunie. La finalul acestei zile expiră cele 90 de zile, prevăzute de lege în care cei aflați într-o astfel de situație, de la finalul stării de alertă, o puteau face. Conform legii, după acest termen, cei care folosesc documente expirate vor fi sancționați de autorități.

Vrâncenii ale căror acte de identitate au expirat în perioada stării de alertă le mai pot folosi până pe 6 iunie. După această dată își pierd valabilitatea, iar posesorii riscă să fie sancționați.

Astfel, în condițiile în care starea de alertă s-a încheiat la finalul zilei de 8 martie 2022, cei ale căror acte și-au pierdut valabilitatea în această perioadă au avut la dispoziție trei luni să și le actualizeze. Iar acest termen expiră în data de 6 iunie 2022.

„Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”, se arată în Legea 55/2020.

De altfel, pentru a evita aglomerația de la centrele specializate, autoritățile au recomandat ca preschimbarea actelor să se facă pe tot parcursul acestui interval de timp, din luna martie, și să nu fie lăsată pe ultimele zile.

Ce acte au avut termenul de valabilitate prelungit

În acest interval de timp au fost prelungite automat actele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie. În cazul acesteia din urmă, valabilitatea documentului se prelungește doar dacă beneficiarul deține o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) valabilă pentru mașina înscrisă în el.

Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale. Este vorba despre dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere (cu drept de circulație) care au rămas valabile pe toată perioada stării de alertă și încă zece zile de la încetarea acesteia, adică până pe 18 martie 2022.

Pe e altă parte, trebuie spus că valabilitatea inspecției tehnice periodice nu a fost prelungită pe perioada stării de alertă. De asemenea, valabilitatea pașapoartelor nu se prelungește automat.

De menționat că cei cărora le-au expirat documentele și au dorit să și le schimbe în perioada stării de alertă, au putut să o facă. Aceasta chiar dacă valabilitatea s-a prelungit automat.

Cum îți schimbi cartea de identitate

Vrâncenii cărora le-au expirat cărțile de identitate și trebuie să le preschimbe trebuie să se adreseze direcției de evidență a persoanelor din localitatea de domiciliu sau direcției județene de evidență a persoanelor. Pentru eliberarea unui nou act de identitate, dar și pentru modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei, trebuie depusă o cerere însoțită de următoarele acte:

actul de identitate; certificatul de naştere; certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor; certificatul/ hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/ irevocabilă, după caz; extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, contract de construire + proces-verbal de predare-primire a locuinței etc.), precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii.

În plus, solicitanții trebuie să achite și o taxă aferentă eliberării acestora. Mai exact, este vorba despre contravaloarea cărţii de identitate care este de șapte lei. În cazul cărții de identitate provizorii, valoarea este de un leu.

 Aceste taxe se pot plăti la centrele de impozite și taxe, online (pe ghișeul.ro), prin transfer bancar sau internet banking (se va prezenta la ghișeu chitanţa reprezentând contravaloarea cărții de identitate), la bănci ori oficii poștale și chiar prin SMS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.