Local

În atenția șomerilor vrânceni: Indemnizația de șomaj se majorează începând cu luna martie

Ionel Sclavone
5 feb 2023 1864 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:jurnaluldearges.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:jurnaluldearges.ro

Vrâncenii care au dreptul la indemnizație de șomaj vor încasa mai mulți bani începând cu luna martie. Ajutorul de șomaj va crește automat deoarece începând din toamna trecută, valoarea acestuia se calculează în funcție de indicatorul social de referință (ISR), un parametru stabilit de Institutul Național de Statistică în funcție de rata medie anuală a inflației pe anul precedent.

Institutul Național de Statistică a anunțat recent o rată a inflației pentru 2022 de 13,8%. Or, conform datelor procedurilor de calcul stabilite de INS, valoarea ISR va crește de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei.

Iar după cum s-a stabilit în toamna anului 2022, modul de calcul al indemnizației se calculează în funcție de ISR, astfel că și indemnizația de șomaj se va majora automat.

Legea 273 din 2022 stabilește valoarea indemnizației de șomaj pentru vrâncenii care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an, la valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acestuia. Deci pentru aceste persoane, valoarea ajutorului de șomaj va crește de la 525,5 lei la 598 de lei, începând cu luna martie.

Prin legea 76/2002, indemnizația de șomaj este stabilită în funcție de stagiul de cotizare. Astfel, în cazul celor cu un stagiu de cotizare de minim un an, indemnizația se stabilește la valoarea ISR în vigoare.

Pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare, valoarea indemnizației se stabilește adăugând la ISR o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Procentul este de 3% pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; de 5% pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; de 7% pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; de 10% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Cât timp se acordă ajutorul de șomaj

Indemnizația de șomaj se acordă pentru o perioadă limitată de timp, stabilită diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare.

Perioada este de șase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; De nouă luni - pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani; De 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Indemnizația de șomaj se plătește și absolvenților unor școli care nu și-au găsit de lucru în termen de 60 de zile de la absolvire. Aceștia vor fi înregistrați pentru o perioadă de șase luni și vor primi o indemnizație de șomaj în sumă fixă în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare.

Cine are dreptul la ajutor de șomaj

Au dreptul la o indemnizație de șomaj persoanele care se găsesc în una dintre următoarele situații:

Reintegrarea în muncă, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la unitățile la care au fost încadrate în muncă anterior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.