Local

În atenția șoferilor vrânceni: Cine urcă la volan după ce a fost condamnat pentru consum de alcool riscă încă o pedeapsă penală

Ionel Sclavone
9 iul 2021 2396 vizualizări

Șoferii care se urcă la volan după ce au fost condamnați pentru conducere sub influența alcoolului riscă încă o pedeapsă penală. Măsura este prevăzută într-o decizie a Înaltei de Casație și Justiție care a fost publicată în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare. Decizia îi vizează pe acei șoferi care cred că mai pot conduce autoturismul în intervalul de timp de la pronunțarea condamnării și până la emiterea deciziei de anulare a permisului de conducere.

Decizia ICCJ nr. 27/2021 a fost pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și publicată în Monitorul Oficial nr. 664/2021. Aceasta a devenit obligatorie pentru toată lumea începând din momentul publicării.

Astfel, conform acesteia, șoferii care au fost condamnați pentru că au condus cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge riscă încă o pedeapsă penală dacă mai urcă la volan. Aceștia vor fi sancționați cu o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni și trei ani, ori cu amendă penală dacă mai conduc pe drumurile publice, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea primei infracţiuni chiar dacă nu le-a fost anulat, încă, permisul de conducere.

Decizia îi vizează pe acei șoferi care cred că mai pot conduce autoturismul în intervalul de timp de la pronunțarea condamnării și până la emiterea deciziei de anulare a permisului de conducere.

În acest sens, ICCJ „subliniază faptul că deținerea efectivă a permisului de conducere nu conferă titularului acestuia dreptul de a conduce în condițiile în care instanța de judecată a dispus, în mod definitiv, condamnarea sa pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice”.

În ce condiții se aplică noua condamnare

Decizia vine în urma unei sesizări a Curții de Apel Cluj care a solicitat ICCJ să se pronunțe dacă o persoană care a fost condamnată pentru că a condus pe drumurile publice, sub influența alcoolului, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, un vehicul pentru care avea nevoie de permis poate fi condamnată, din nou, dacă este surprinsă într-una din următoarele situații:

a. în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă acesta i-a fost retras sau anulat;

b. în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;

c. în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă are un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv;

d. în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă nu are dreptul de a conduce în România.

Instanța s-a pronunțat și a stabilit că șoferii pot fi condamnați, din nou, dacă sunt surprinși într-una dintre situațiile menționate, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare şi până este luată decizia de anulare a permisului de conducere, de către şeful poliţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.