Local

În atenția comercianților vrânceni: Localurile publice riscă suspendarea activității dacă încalcă restricțiile

Ionel Sclavone
3 apr 2021 3436 vizualizări

Cafenelele, restaurantele și celelalte localuri publice din Vrancea, care încalcă măsurile de protecție sanitară vor fi închise pentru o perioadă de 15 sau 30 de zile. Pe lângă suspendare, agenții economici vor trebui să plătească și amenda prevăzută de lege.
 

Măsura este propusă de Ministerul Afacerilor Interne care a inițiat un proiect de lege în acest sens. Aceasta după ce au fost organizate petreceri ilegale în mai multe astfel de locații. Proiectul de act normativ a fost publicat spre dezbatere publică și urmează să fie adoptat în curând de Guvern,

Concret, autoritățile vor putea decide suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile, pe lângă amenda pe care trebuie să o plătească în prezent. Mai mult, cei care vor continua să ignore măsurile și după aplicarea acestor sancțiuni vor risca inclusiv pedepse de natură penală.

În momentul de față, agenții economici pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei atunci când ignoră regulile stabilite de autorități. Sunt sume pe care mulți operatori economici le plăteau doar din consumația la una sau două mese.

Proiectul de lege a fost inițiat după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, printr-o hotărâre din februarie, ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității.

Când survine suspendarea activității

Suspendarea de 15 zile va fi în cazul firmelor care funcționează fără să respecte condițiile impuse de autorități. În acest caz, se va afișa o atenționare la intrare pe care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor. Dacă firma va redeschide mai devreme decât termenul impus, autoritățile vor aplica un sigiliu, iar ruperea sigiliului va atrage consecințe penale.

Suspendare de 30 de zile intervine în cazul agenților economici care funcționează deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități. În acest caz, se va aplica direct sigiliul și ruperea sa va atrage consecințe penale.

Conform articolului 260 din Codul penal, ruperea de sigilii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală.

În prezent, firmele ce nu respectă condițiile impuse de autorități riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei. Locațiile care ignoră faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscă o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea 55/2020.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.