Local

În atenția asistenților maternali din Vrancea: Mai multe beneficii pentru cei care iau copii în îngrijire

Ionel Sclavone
27 feb 2022 6448 vizualizări

Asistenții maternali profesioniști care activează cadrul DGASPC Vrancea vor beneficia de o serie de avantaje. Ei vor avea contracte de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată și și se vor bucura de protecție socială, în caz de întrerupere temporară a activității.

Statutul asistenților maternali profesioniști, care primesc în plasament un copil, asigurându-i îngrijirea și educarea, ar putea fi modificat. Astfel, prin lege aceștia vor beneficia, pe viitor, de o serie de avantaje. Ei se vor bucura de protecție socială în caz de întrerupere temporară a activității, iar contractul individual de muncă ar putea fi încheiat pe o perioadă nedeterminată.

O propunere de act normativ aflat în dezbatere la Senat propune extinderea măsurilor de protecție socială de care pot beneficia asistenții maternali profesioniști.

Prin urmare, contractul individual de muncă pe care asistenții maternali îl vor încheia cu DGASPC va avea o perioadă nedeterminată. Conform reglementărilor în vigoare, valabilitatea contractului individual de muncă depinde de cea a atestatului. Iar acesta este valabil pentru o perioadă limitată de timp, de trei ani. Totodată, contractul individual de muncă al asistenului maternal poate fi suspendat sau chiar încheiat în funcție de diferite situații. Iar una dintre ele este aceea în care nu deține în îngrijire un copil

În acest context, el nu-și va mai primi salariul, cât timp nu are un copul în îngrijire, iar acest lucru contravine prevederilor din Codul muncii. Potrivit prevederilor legale, un salariat trebuie să beneficieze de plata unei indemnizații pe durata de reducere sau întrerupere a muncii, a cărei valoare nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază.

Astfel, prin modificările propuse, statutul asistentului maternal va cuprinde și referiri la plata unei indemnizații, precum și la prelungirea valabilității atestatului.

„În perioada în care, din motive ce nu țin de voința acestuia, asistentul maternal nu are în plasament sau în încredințare copii și nu desfășoară activitate în condițiile atestatului valabil, acesta beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii al angajatorului, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, iar durata de valabilitate a atestatului se prelungește corespunzător”, se arată în propunerea de act normativ.

Cum poți ajunge asistent maternal

Conform legii, pot fi atestate ca asistent maternal profesionist persoanele care îndeplinesc o serie de condiții. În primul rând acestea trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu. În al doilea rând, prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, prezintă garanții pentru îndeplinirea corecta a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi.

De asemenea, trebuie să aibă în folosință o locuinta care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igiena, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament sau în încredințare.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să fi urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecția copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.