Local

În atenția angajaților vrânceni: Cum poți obține bani în locul zilelor de concediu neefectuate

Ionel Sclavone
13 mar 2023 1880 vizualizări

Angajații vrânceni trebuie să știe că pot obține bani în locul zilelor de concediu neefectuate, dn anii trecuți. Acest lucru este posibil în situația în care un salariat își încheie relațiile de muncă cu firma la care era angajat.

Zilele de concediu restante din anii precedenți pot fi compensate cu bani dacă angajatul încheie contractul de muncă cu firma la care lucra. Firmele trebuie să aibă grijă la calculul corect al acestor sume, ce vor trebui virate salariaților odată cu ultimele plăți salariale.

Codul muncii stabilește că fiecare lucrător beneficiază de un concediu anual de odihnă de cel puțin patru săptămâni, mai exact 20 de zile lucrătoare. Acest drept se execută în natură, iar singura derogare, în sensul compensării în bani, vizează situația în care raportul juridic de muncă încetează înainte de efectuarea concediului de odihnă anual, raportat la timpul lucrat.

În practică, dacă salariatul nu are zile restante din anii trecuți, iar până la încetarea contractului de muncă nu a efectuat, integral sau parțial concediul de odihnă pentru anul în curs, i se acordă compensații pentru zilele neefectuate, raportat la perioada lucrată.

Cu alte cuvinte, lucrătorului îi vor fi compensate în bani zilele de concediu la care avea dreptul pentru lunile lucrate în companie. Numărul de zile prevăzute în contractul de muncă se împarte la 12, iar rezultatul se înmulțește cu numărul de luni lucrate. Așa se stabilește numărul zilelor de concediu la care are dreptul și pentru care se vor acorda compensările.

Compensarea se va stabili potivit potrivit art. 150 alin. (1) și (2) din Codul muncii. Astfel, concediul de odihnă neefectuat se va compensa în bani ținând cont de drepturile salariale din ultimele trei luni.

O altă situație este cea în care salariatul are concediu neefectuat din anul/anii precedent/precedenți, inclusiv perioada corespunzătoare anului în curs. În astfel de situații, legea spune că angajatul poate să-și ia zilele restante în termen de 18 luni, începând cu anul următor.

Dacă încetează contractul de muncă, înainte ca salariatul să apuce să-și efectueze zilele de concediu, compensarea se acordă pentru toate restanțele, conform legii, după modul de calcul prezentat mai sus.

Există și situația în care salariatul a efectuat toate zilele de concediu și a părăsit firma înainte de finalul anului. Într-o asemenea situație el a primit mai mulți bani decât i s-ar fi cuvenit conform legii. Drept urmare va fi nevoit să returneze banii pe care i-a primit în plus pentru zilele de concediu la care nu avea dreptul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.