Local

Gospodăriile vrâncenilor vor fi mai bine păzite Bani de la stat pentru amenajarea de garduri electrice de protecție în fața urșilor

Ionel Sclavone
8 sep 2022 2221 vizualizări

Vrâncenii din localitățile de munte și nu numai, care au probleme din cauza animalelor sălbatice își vor putea proteja gospodăriile mult mai bine pe viitor. Astfel, persoanele fizice vor avea posibilitatea să solicite fonduri de la stat pentru a-și amenaja împrejmuiri electrice. Un astfel de program este necesar în Vrancea, dat fiind că prezenţa urşilor a fost sesizată tot mai frecvent în regiunile de munte, la Soveja, Tulnici, Vintileasca, Mera, Tulnici sau Vidra.

Vrâncenii care locuiesc în zonele din apropierea habitatelor animalelor sălbatice își vor putea proteja gospodăriile mult mai eficient. Datorită unui program care își propune finanțarea amenajării de garduri electrice ei vor reduce pagubele cauzate de animale, inclusiv de urși.

În aceste zone vor putea fi solicitate finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, instalații cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete etc, prin care animalele sălbatice sunt ținute la distanță.

Un proiect de ordin elaborate și pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului propune o schemă de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice să ceară bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, care au rolul de a ține animalele la distanță de casele sau terenurile deținute.

Prin acest program, care se va derula multianual, cei interesați pot cere sume de până la 15.000 de lei.

Cine poate accesa banii

Ca să poată accesa banii, persoanele interesate vor trebui să îndeplinească o serie de condiții prevăzute prin ghidul de finanțare. În primul rând trebuie să dețină domiciliul în România și să fie proprietari pe imobilul sau teren.

În al doilea rând, aceste persoane nu trebuie să fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal și să nu aibă datorii la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale.

De asemenea, ca să beneficieze de finanțare, trebuie să nu fi fost condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

O altă condiție impusă este ca aceste persoane să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.

Ce se finanțează prin acest program

Prin program se vor finanța cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Practic vor putea fi achiziționate echipamente sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc.).

Aceste sisteme sunt destinate, potrivit proiectului, „reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/ pomicole/ stupine/ arii naturale protejate”.

Urșii sunt tot mai prezenți în comunele din Vrancea

Implementarea unui astfel de program în comunele de munte din Vrancea este benefic dat fiind că prezența urșilor a fost sesizată din ce în ce mai des în anumite localități. Animalele sălbatice au fost vîzute la Soveja, Tulnici, Vintileasca, Mera, Tulnici sau Vidra, jandarmii având mai multe intervenții în ultimele luni pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite.

Pagubele raportate de autorităţi s-au rezumat, de regulă, la distrugeri materiale de garduri sau dependinţe, stupi, animale din gospodărie atacate sau ucise.

În urmă cu aproximativ două luni, un urs a fost filmat de localnicii din comuna Dumitrești într-o grădină din satul Roșcari, la furat cireșe. Animalul a intrat în sat, și-a ales un copac și a urcat ca să se alimenteze cu fructe. Deși au fost alarmate autoritățile, acesta nu a plecat din livadă până când nu s-a săturat

La începutul lunii iulie, nn tânăr de 23 de ani și un adolescent, în vârstă de 14 ani, au fost atacați de un urs, pe o pășune din satul Lepșa, comuna Tulnici. Cei doi se aflau cu oile la păscut când au fost atacați de urs. Tânărul de 23 ani a sunat la numărul de urgență 112 și a anunțat evenimentul, astfel că la fața locului a ajuns o ambulanță SMURD.

Tânărul de 23 de ani prezenta escoriații în partea dorsală și a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spitalul din Vidra. Starea adolescentului era mai gravă, acesta având mușcături pe torace, abdomen și pe membre, El a fost preluat și transportat la UPU Focșani unde a primit îngrijiri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.