Local

Foto | Profesorul odobeștean Vasile Tarciniu povestește cum a salvat recent o pasăre după coliziunea acesteia cu o fereastră

Vasile Tarciniu
26 iul 2023 1072 vizualizări
Imagini pentru pasărea salvată. A suferit o pierdere de echilibru
Imagini pentru pasărea salvată. A suferit o pierdere de echilibru

Pasărea salvată după coliziunea cu o fereastră.

Am citit adesea despre păsări sălbatice salvate, dar nu credeam că voi avea și eu o poveste de spus, până când am reușit să salvez o pasăre după un accident de zbor.

A fost o coliziune de zi cu fereastra camerei mele,apoi a căzut la pământ,iar coliziunea cu solul a afectat-o și mai mult. Pasărea părea că era în agonie,stătea ghemuită la pământ,nu poate să stea în picioare de una singură,dar reușea să găsească energie pentru a da brusc din aripi,fără să se poată ridica. Am făcut față cu brio situației,a fost salvată după mai multe ore de îngrijiri.

Operațiunea de salvare a ei a fost foarte rapidă,după o examinare cu atenție a penajului, piciorușelor și aripioarelor, nu am văzut semne de traume, sângerări sau oase rupte. I-am dat să bea apă, pur și simplu i-am picurat cu degetul puțină apă în ciocul păsării.Deoarece pasărea era în stare de șoc, iar încercările mele de a o ajuta putea să o streseze mai mult, a trebuit să manevrez cu grijă pasărea, pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu oxigen. Apoi am luat-o și am plasat-o într-un loc liniștit și bine ventilat, ferit de câini și pisici și am așteptat să văd dacă pasărea își revine.

Fotografii cu pasărea salvată

Foto 1:Pasărea a suferit o pierdere de echilibru în urma coliziunii cu fereastra

Foto 2:Pasărea nu putea zbura și era vizibil speriată

Foto 3:Pasărea lăsată în pace ca să-și revină

Foto 4:După câteva ore pasărea încerca să iasă

Foto 5 : Plasată într-un loc liniștit și bine ventilat

Foto 6: Am pregătit și o colivie pentru ea,dacă era cazul

Foto 7:Aici a stat în carantină

Am pregătit și o colivie pentru ea. Deoarece nu a avut traume serioase, pasărea nu a avut nevoie de nimic altceva decât de o pauză lungă în care să-și refacă forțele,s-a simțit bine și am ținut-o până când și-a revenit.După câteva ore încerca să iasă și a vrut să zboare afară.Am lăsat-o să decidă singură când va părăsi locul amenajat. Acum era oarecum captivă. I-am dat o nouă șansă la viață, după care am eliberat-o în mediul sălbatic, nefiind rănită,aceasta și-a deschis aripile, înălțându-se într-un zbor măreț. Sunt fericit și mă pot bucura pe deplin că pasărea va fi în siguranță. Să redai zborul cuiva e mai mult decât o intervenție.

Poate unii dintre noi au auzit de cazuri de coliziune a păsărilor cu ferestrele. Pentru alții poate sună nou și neobișnuit, dar ferestrele reprezintă un factor care provoacă moartea multor păsări. În fiecare an, milioane de păsări se ciocnesc accidental de ferestrele, ușile și fațadele din sticlă, multe dintre aceste coliziuni fiind fatale.Păsările nu recunosc sticla ca barieră. Sticla devine astfel un ucigaș foarte periculos.Pentru păsări, ferestrele, geamurile de sticlă sunt mai rău decât invizibile.Există două tipuri principale de coliziuni cu ferestre: de zi și de noapte.În timpul zilei, păsările se lovesc de geamuri deoarece văd în acestea imagini care se reflectă în fereastră: copaci, grădini.În această situație pasărea poate avea iluzia unei căi deschise sau a unui coridor liber și va fi tentată să zboare. Dacă în aceasta se reflectă un parc, pasărea poate crede că vede un loc plăcut. Acesta zboară direct spre locul respectiv, fără a-și da seama că este doar o imagine reflectată de sticlă.Reflectând frunzele sau cerul, aceste geamuri arată ca niște invitații pentru păsări să zboare. Numai că acest tip de coliziune duce rareori la moartea păsărilor.Uneori, ele suferă o pierdere de echilibru de scurtă durată dar apoi își revin în câteva minute, după care pot fi eliberate.În alte cazuri, din păcate, pasărea moare, chiar dacă este doar temporar debusolată și reușește să zboare. De multe ori aceste păsări mor mai târziu din cauza sângerărilor interne, mai ales pe creier. Majoritatea au tendința de a zbura la o viteză de 32-48 km/h și dacă se izbesc de o fereastră la acea viteză, impactul este de obicei fatal. Sticla devine astfel un ucigaș periculos pentru păsări.

Dacă găsim o pasăre amețită în urma impactului cu o fereastră și dacă timp de câteva ore nu-și revine deloc, e cazul că căutăm ajutor specializat, o ducem  la un veterinar cât mai repede. S-ar putea să aibă oase rupte sau traume ale organelor interne, lucruri pe care numai o persoană abilitată poate să le rezolve.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:De ce păsările se lovesc de ferestre?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.