Local

Foto | La Vizantea - Livezi se lucrează la cea mai modernă staţiune balneo-climaterică  din ţară

Janine VADISLAV
8 iun 2023 14207 vizualizări

În Vrancea, o staţiune balneară, care ar fi avut acum peste 100 de ani, dacă n-o demolau comuniştii, renaşte ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă. După ce au făcut-o una cu pământul, localnicii au continuat să facă băi la cadă în casele lor, vindecând  beteşuguri, pe care medicii nu le puteau vindeca. Oamenii îşi amintesc şi acum cum aduceau apă în budană, cu căruţa  de la izvoarele aflate în mijlocul pădurii şi pregăteau băi acasă. Bolnavii veneau pe targă şi, după câteva băi, plecau acasă pe picioarele lor. Noul complex balnear, care va fi inaugurat în 2024, va beneficia de cele mai noi şi moderne dotări. 

În urmă cu 100 de ani am fost staţiune şi acum vom redeveni  staţiunea care merităm să fim”, spune Dragoş Fănică Ciobotaru, primarul localităţii.

Localitatea Vizantea - Livezi stă pe o adevărată comoară, 13 izvoare tămăduitoare cu apa sulfuroasă, benefică pentru afecţiuni reumatice şi ginecologice, izvoare pentru cură internă  şi cele de ochi, care curăţa foarte bine retina şi, după cum se spune, ajută chiar la îndepărtarea cataractei. După spălarea ochilor, timp de 5-6 zile, de 2-3 ori pe zi, ochiul se curăţă şi persoana afectată vede mult mai bine. Apreciată este şi apa sulfuroasă de băi. Cei care suferă de afecţiuni reumatice, spun că după o cură de 10-11 zile  te simţi ca nou, întărind  tot ce înseamnă încheieturi, cartilagii, mai mult, dispar bolile reumatice. Ce era important acum 100 de ani, când oamenii se foloseau de această bogăţie, apele tămăduitoare care ies la suprafaţă aproape fără nici un efort, este important şi acum.

După demersuri care au durat ceva timp, ordinul de aprobare a indicatorilor economici a fost semnat de Ministerul Dezvoltării, care a alocat 39.500 000 lei în 2020. Ca urmare a actualizării se va ajunge, probabil, la 50 milioane lei,  ceea ce înseamnă 10 milioane euro numai construcţiile  finanţate de acest minister, contribuţia primăriei  fiind de aproximativ un milion euro.

Era necesară o investiţie de asemenea amploare. Nu poţi să faci o staţiune doar cu 10 căzi, să faci baie la cadă. A fost nevoie de această investiţie să avem şi partea de cazare şi partea de masă şi partea de tratament şi partea de agrement, să integrăm cumva o familie.Când vine, să aibă ce face de la cel mai mic până la cel mai bătrân”, spune primarul Dragoş Ciobotaru.

Având în vedere zona cu specificul ei de relief, zonă de munte, lucrările sunt complexe.

„După cum puteţi vedea, construim un zid de sprijin înalt de  4-5 m, cu o lăţime de 4 m, pentru protecţia clădirilor pe partea pârâului Vizăuţi. În dreapta mea sunt  bazinele de scăldat, în stânga mea sunt jacuzzi, iar în spatele dumneavoastră  (adică al meu în acel moment) este bazinul mare - locul unde vor fi toate filtrele, staţiile de tratare şi dedurizarea apei.Sunt 4 piscine interioare şi bazinul mare la exterior. Capacitatea maximă- simultan- în interior  este de aproximativ 40-50 de persoane. La finalul zilei, numai la piscinele interioare  vom putea primi aproximativ 220- 250 persoane”, spune primarul comunei Vizantea - Livezi.

Izvoarele sunt în mijlocul pădurii, la 2 km de staţiune, într-un peisaj mirific, liniştitor, în care turiştii sau persoanele venite la tratament vor putea face drumeţii scurte, agreabile, într-un decor de vis, iar cazarea va fi la standarde europene. 

Noua staţiune balneo - climaterică va avea hotel cu unităţi de cazare, un restaurant  la parter cu 100 de locuri şi două etaje de dormitoare, fiecare cu 12 camere, bază de tratament cu parter şi un etaj cu cabinete de fizioterapie, piscină interioară şi  piscină exterioară, atât pentru tratament cât şi pentru agrement”, mai spune primarul localităţii.

Localnicii simt deja schimbarea.Dacă până acum tinerii luau drumul străinătăţii, acum vor avea de lucru la ei acasă.

Numai aici, la Vizantea sunt angajaţi 55 de oameni. În momentul de faţă sunt în şantier şi treaba asta e de astă vară”, spune primarul Ciobotaru.

Muncitorii lucrează cu spor, greu te apropii de ei dar, într-un moment de pauză reuşesc să stau de vorbă cu unul dintre ei.

- De când lucraţi aici, la staţiune? întreb un muncitor.

De două luni şi sunt foarte mulţumit. Abia aştept să se finalizeze, să ne bucurăm cu toţii de această investiţie”, spune Ionel.

Deşi Noul, Noutatea, sunt aici, nu pot să uit  zilele în care tanti Anica Şandru şi soţul ei, plecat la Domnul, tămăduiau beteşugurile celor care veneau, unii incă pe picioarele lor, alţii în pătură, în căruţă, cu maşinile, să scape de bolile care-i chinuiau amarnic. Am fost cu nenea Şandru la pădure, la izvor, am aşteptat să încarce budana, ne-am întors acasă unde au făcut focul să încingă bolovanii care aveau să încălzească apa în cadă... A trecut totul, ca un vis, iar tanti Anica cu un ochi râde - va fi o staţiune şi asta o bucură, cu altul plânge la gândul că băieţii ei sunt plecaţi la muncă, prin  lume şi ea e singură acasă.Când soţul dumneaei n-a mai fost, s-a lăsat de meserie. 

- Care a fost cel mai grav caz pe care l-aţi avut? întreb

A fost primarul unei comune de pe la noi, om tânăr. Mi l-au adus vai de steaua lui.I-am spus omului meu, nu bag omu ăsta în baie, că mi-e frică că nu-l mai scot.La 8 zile a venit pe picioarele lui şi striga după mine, tanti Anica, făcătoarea de minuni!

Acum se schimbă viaţa. Poate mai avem şi zile mai amărâte, de boală şi avem unde face şi noi o baie, acolo, la staţiune”, spune tanti Anica râzând.

Întreaga comună e în freamăt, toţi simt că va veni o schimbare benefică pe care numai bunul Dumnezeu ştie de când o tot aşteaptă. Ei bine, acum e momentul!

Este şi va fi cu siguranţă un beneficiu enorm pentru comuna Vizantea, pentru noi, dar şi pentru generaţiile care vor veni: tinerii şi copii noştri, care vor avea de lucru la ei acasă”, spune un bărbat tânăr pentru care schimbarea a venit la momentul potrivit.

- Cum credeţi că va arăta comuna? întreb

Comuna va arăta, cu siguranţă, ca o floare.”           

Mult se bucură şi gospodarii care stau aproape de staţiune.

E bine aşa, avem de toate dacă avem staţiunea, locuri de muncă pentru cei mai tineri, avantaj pentru noi cu cazări, produse naturale de la noi din zonă, pe care le putem valorifica. Comuna va fi mai bogată şi-a doua, va fi mai frumoasă”, spune nenea Ciubotaru care a întinerit de când a început lucrul la staţiune. 

Oamenii vor avea beneficii”, spune şi sculptorul Florin Cristea, care trăieşte în Vizantea - Livezi, ”în primul rând vor avea locuri de muncă, îşi vor putea valorifica produsele obţinute din agricultură, din creşterea animalelor”.

- E de bine? întreb

Bineînţeles că e de foarte bine!

Un grup de muncitori, din Bacău, care a modernizat  reţeaua electrică, a dorit să i se afle părerea, 

Când o să fie gata staţiunea o să venim aici să ne relaxăm, să profităm de apele din zonă, să ne bucurăm de munte şi de pădurea din jur. Vă sugerăm să veniţi si dumneavoastră, să vă relaxaţi când o să fie totul gata”.

Băi se făceau la Vizantea- Livezi de când lumea, dar prin anii 1920- 1930 era considerat un loc de  vilegiatură şi de tratament, de care beneficiau mai ales cei înstăriţi. Ziua făceau băi, seara se distrau de minune în parc, unde cânta fanfara militară sau vreun taraf celebru din zonă.

Acum însă va fi altfel, să spun aşa, la nivel de 2024, 2025... Zona are un mare potenţial turistic, de la Staţiunea  Vizantea - Livezi, amplasată în mijlocul pădurii, au fost amenajate deja drumuri care duc în alte localităţi de poveste, aflate la doar , 3,4, respectiv 6 km distanţă. 

 „O să avem parteneriate  cu stânele din zonă, pentru a face trasee cu căruţa, cu bicicletele, chiar şi să rămână peste noapte”, mai spune Dragoş Fănică Ciobotaru, primarul comunei Vizantea - Livezi.

Investiţia, unică în ţară, va fi inaugurată în 2024. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.