Local

FOTO | Incredibil, dar adevărat! Locuitorii cătunului vrâncean Podul Șchiopului, comuna Nistoreşti, terorizaţi de albine!

Janine VADISLAV
14 iul 2020 8980 vizualizări

Mai multe familii din satul Podul Șchiopului, comuna Nistoreşti, au ajuns la capătul răbdării. De aproape un an şi jumătate sunt terorizaţi de albinele unui consătean care ţine 40 de stupi, în mijlocul comunităţii, aproape de gospodăriile din jur. Oamenii se plâng că au ajuns la capătul răbdării, unii dintre ei chiar şi la Focşani având nevoie de ajutorul medicului. Cum începe sezonul cald, nu mai pot ieşi din casă decât îmbrăcaţi gros, pentru a se feri de înţepăturile albinelor care sunt deosebit de agresive. S-au plâns primarului, care a ridicat din umeri spunând că n-are ce le face. Au sunat la 112, dar au fost ameninţaţi cu amendă, dacă mai apelează acest număr.

Într-un sat din comuna Nistoreşti e zarvă mare. Din prieteni buni ce-au fost, sătenii au ajuns la cearta şi scandal cu proprietarul celor 40 de stupi amplasaţi în mijlocul comunităţii. Oamenii au încercat să ajungă la o înţelegere cu proprietarul care vine, de obicei,  doar la sfârşit de săptămână. Numai că bărbatului puţin îi pasă de suferinţele bătrânilor şi copiilor atacaţi de albine şi nu vrea, în ruptul capului, să le ducă în afara satului unde are o păşune.

- Ce faceţi acolo aşa, înfofolită toată? întreb o localnică. Sunt 37 grade afară.

„Noi aşa stăm vara pe-aicea, din cauza albinelor. Am un vecin care are o grămadă de albine, ne atacă tot timpul şi suntem nevoiţi să facem treabă aşa, îmbrăcaţi, îmbrobodiţi, dacă nu, stăm încuiaţi în casă”, spune tanti Măriuţa Olariu.

Nu doar oamenii stau la adăpost, animalele şi păsările sunt baricadate în grajd, pe întuneric, într-o căldură sufocantă. Abia seara le mai dau gospodinele drumul pe afară. Speriaţi, oamenii au cerut ajutor de la primărie, au sunat la 112, fără nici un rezultat.

„M-am dus la primar, am sunat la 112, n-a vrut sa vie. N-are ce face doamnă primarul, spune că el n-are ce le face. Domnule, i-am zis, da vino la faţa locului, să vezi şi dumneata ce se-ntâmplă, cum trăim noi acolea, în cătună. Să stau eu aşa, în halu ista, în munca mea de-o viaţă?”

Tanti Măriuţa trăieşte în zonă de peste 40 de ani, timp în care a muncit să-şi facă o gospodărie. Au fost vremuri grele... În 2005, la inundaţie, apa le-a luat agoniseala de-o viaţă, dar nici o clipă nu s-a gândit că familia ei va fi terorizată de albine.

- Ce zice proprietarul? întreb.

„Cui nu-i convine să ne luăm catrafusele şi să plecăm. Femeie la 61 de ani, am ajuns să-mi fie frică, să fiu terorizată de albine?” 

Proprietarul albinelor a montat o plasă cu ochiuri atât de mari că ar putea trece nu doar o albină, o vrabie sau un graur, ar putea trece  chiar şi un porumbel destul de măricel. Când şi-a dat seama că nu va ajunge la înţelegere cu vecinul, tanti Măriuţa a făcut plângere la DSVSA  Vrancea, la DSP şi  a sunat la 112, la Poliţie.

„Mi-a venit o doamnă şi a spus să mute la 5 m gardul, daca nu, să pună o plasă. Da albinele nu stă în plasa pe care a pus-o el de 2 m, că albina nu-i râmă sau un melc să se suie pe gard şi să cadă jos”, mai spune tanti Măriuţa Olariu, cu năduf.

Femeia spune că toţi din casă au fost ciuruiţi de albine şi au ajuns la medic pentru tratament, fiind nevoiţi să-şi scoată certificate medicale.

Un alt vecin, Ioan Ciută, povesteşte cum i-au fost atacaţi nepoţii de albine.

„Ne-am adus vreo 2 nepoţi, i-a ciuchit de s-a făcut ochiu cât cartoafa, clar! De câte ori venim aicea în timpul zilei, te-a omorât. El când vine, îmbracă combinezonul acela, mai tare ca la Covid -19, face fum... ”

- De ce sunt aşa..., albinele? întreb.

„Ca stăpânu, ca stăpânu...”, spune domnul Ciută.

- Agresive...?

„Agresive, da...”

O bunica din apropiere, cu  3 nepoţi, care se jucau în drum, a păţit la fel. Noroc cu o cumnata a domnului Ciută, care le-a sărit în ajutor.

„Pe toţi i-a ciuchit. Am o cumnată, asistentă, care le-a pus perfuzii exact cum i-a pus şi lui fiu-său că i-a făcut ochii cât cartoafa”, mai spune Ioan Ciută.

Între gardul Cristinei şi gardul de la stupină - drumul de ţară - este o distanţa de aproximativ 3 m. Dacă iese din casă, trebuie să fie îmbrobodită bine. Dar şi aşa a fost ciuruită toată.

„De la ora 10.30- 11.00 se ridică tot roiul de albine de nu poţi să vezi cu ochii, tot se face negru. Se duce glonţ la butoaiele cu apă din curte... Uitaţi, uitaţi, uitaţi-vă, chiciorul meu cum este umflat! Toată noaptea am stat cu comprese cu oţet şi cu apă rece”, spune Cristina Mocanu.

Bunica Marioara a fost la un pas de moarte, i se umflase toată faţa după ce a fost înţepată. Bătrâna spune că şi-a văzut moartea cu ochii.

„Dacă nu era băiatul acasă, să-mi dea pastile, trebuia sa fiu moartă, mi se-nţepenise limba-n gură”.

Oamenii spun că au suferit mult, suferă încă, au înghiţit în sec şi au mers mai departe. Acum însă, le-a ajuns cuţitul la os.

„Stăm îmbrobodiţi, stăm ascunşi în casă, nu ne putem face treburile în gospodărie. Stăm si cu grija copiilor care sunt înţepaţi. Fata mea a fost ciupită şi de două ori într-o zi, n-o mai  puteam opri din plâns. De ce trebuie să suferim? Ca să-şi facă ambiţia cu noi? Spune că dacă îi cere legea, îşi mută stupii, altfel nu. Dar noi avem bani să umblăm prin tribunale? Muncim din greu ca să supravieţuim, să ne creştem copii, trebuia să  ne-nţelegem ca-ntre vecini. El vine şi pleacă, noi rămânem aici. M-am dat cu spray de muşte în cap - că-mi  intraseră albinele în păr şi mi-a căzut părul. Ne omoară albinele, sunt 40 de stupi! Noi am fost buni prieteni cu proprietarul, dar din cauza albinelor am ajuns duşmani. Cică să facem şi noi fum, ori ne luăm catrafusele şi plecăm de-aici... Să tăiem copacii, florile din grădină, dacă din cauza lor vin albinele la noi. Cum să plecăm? Aici e casa noastră, viaţa noastră... Să plecăm noi pentru că vrea unul singur şi acela locuieşte la Focşani? Nu vrea nimeni să ne-ajute, toţi se feresc că-i primărie, că-i poliţie, spune şi doamna Marcela Buşilă, din Podul Șchiopului.

Au făcut petiţii la Mediu, la DSVSA Vrancea, la DSV, la Politie, iar răspunsul a fost ca tras la indigo, problema nu era de competenţa lor. Şi-au căutat  dreptatea mai sus cerând să fie primiţi în audienţă la instituţia Prefectului.

„Vom demara o acţiune de investigare astfel încât să fie respectată legea şi totodată să găsim soluţii astfel încât cetăţenii să beneficieze de confortul necesar în traiul de zi cu zi. Împreună cu organele de control ale DSVSA Vrancea vom găsi soluţii astfel încât lucrurile să intre intr-un făgaş normal şi legal”, a spus dl prefect Gheorghiţă Berbece. 

Oamenii aşteaptă acum un răspuns şi o rezolvare a problemei. Ei spun că vor sa fie trataţi  cu înţelegere pentru ca tot acest chin să aibă şi un final, unul corect. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.