Local

FOTO | În Vrancea, seceta severă din acest an a pus pe jar apicultorii. Albinele sunt în mare pericol

Janine VADISLAV
16 aug 2022 4489 vizualizări

De aproape 100 de ani, familia Zota din Mărăşeşti se ocupă cu albinăritul. De la 6 stupi, cumpăraţi de străbunici, familia Zota a ajuns să aibă acum în jur de 400 de stupi, de care se ocupă 24 de ore din 24. Domnul Liviu Zota şi cei doi fii ai săi, Ionuţ şi Andrei obţin acum 6-7 sortimente de miere anual, faguri, polen, propolis, sucuri, ceară... pe când bunicii obţineau doar 2 sortimente. Asta în vremuri bune; în an de secetă, dacă vor reuşi să obţină măcar jumătate din producţia anilor buni şi foarte buni, va fi un succes.

Munca la stupi nu se opreşte niciodată, nu există un calendar strict şi, de cele mai multe ori, intervenţiile se fac preventiv. Toţi membrii familiei sunt de ajutor, chiar şi mezinul, care are deja stupul lui. Au fost ani buni, ani mai puţin buni, dar parcă aşa, ca anul acesta, n-a mai fost demult. Seceta a pârjolit tot lăsând albinele fără hrană. După ani în care cel care s-a ocupat mai mult de stupi a fost domnul Liviu Zota, în ultima perioadă s-au implicat şi fiii săi, mai ales Andrei, care a reuşit să afle toate secretele unui foarte bun apicultor. Mai mult, îi place şi mierea, mai ales un sortiment anume, păstura în fagure depozitată în miere de salcâm. 

Este partea proteică a puietului de albine, se mai numeşte şi „pâinea albinelor”, spune Andrei

- Pentru organism, e bună? întreb

Sigur, regenerează celulele hepatice în mod deosebit şi este bună pentru anemii puternice. Are aproape toate vitaminele şi mineralele posibile”

Albinele nu le-au dat celor din familia Zota doar mierea şi derivatele ei care fac minuni, dar şi clipele minunate pe care le-au trăit alături de delicatele înaripate în nopţile petrecute, alături de stupi, în pădurile de salcâm şi tei înflorit, sau în lanurile de rapiţă.

De-a lungul timpului, albinele familiei au supravieţuit multor cumpene, dar parcă aşa de dificil, ca în acest an, n-a fost. Seceta cumplită a dat familiile de albine peste cap. Plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate, iar în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori. Puietul de albine abia supravieţuieşte de la o zi la alta. Frica cea mare e că-şi vor pierde mare parte dintre familiile de albine până-n primăvară. Într-un an bun un stup are 80.000 de albine, anul acesta are doar 30.000. Cât despre cantitatea de miere produsă în an de secetă, aceasta nu va depăşi 10kg/ pe stup. Ca să-şi poată păstra efectivul de stupi, familia Zota a preferat să urce stupii la munte, unde şi cantitatea de miere obţinută a fost mult mai mică.  

Seceta a afectat culesul, seceta a afectat dezvoltarea albinelor.  Există riscul de a intra cu familii slabe în toamnă - iarnă şi, implicit, să nu le mai scoatem în primăvară”, spune domnul Liviu Zota.

Culesul a fost slab anul acesta, teiul a stat înflorit câteva zile, la salcâm, floarea-soarelui şi rapiţă s-a cules foarte puţin. Apicultorii fac eforturi mari pentru a ţine pe linia de plutire coloniile de albine.

E un an deosebit de greu. Posibil ca albinele să intre într-o stare de anemie, ceea ce va duce la mortalităţi foarte mari pe timp de iarnă. Nu putem înlocui pe bunul Dumnezeu şi polenul din natură oricât ne-am strădui şi oricât de mult am cheltui”, spune Andrei.

Din cauza secetei, apicultorii nu se mai gândesc la câştigul lor, ci la salvarea familiilor de albine, cum să le ajute să treacă peste iarnă. Cât despre un ajutor din partea autorităţilor, nădejdea e slabă.

„Posibil  să ne aşteptăm la un ajutor de minimis care seamănă a bătaie de joc, 23 lei pe stup, da”

- Ce puteţi face cu banii aceştia? întreb

N-avem ce discuta pe 20 lei! 20-30 lei, pe 3 ani... E o sumă ridicolă, pur şi simplu suntem jigniţi cu aşa ceva”, mai spune Andrei Zota, apicultorul din Mărăşeşti.

În concluzie, speranţa e tot la rezerva pe care o are apicultorul, iar dacă banii nu îi ajung, va face ceea ce face de obicei când dă de greu, un credit la bancă. Pe mierea din acest an nu se poate baza, aşa puţină cum e, se va întoarce în stup pentru a hrăni albinele până în primăvara anului ce vine. Apicultorii avertizează dacă nu plouă, mierea românească va fi puţină şi scumpă. 

Dacă nu ştiaţi, Mierea se obţine din nectarul dulce al plantelor, pe care albinele îl ingerează şi apoi îl regurgitează de câteva ori. Albinele acţionează ca un fel de uzină naturală de procesare a mierii. Acest proces de regurgitare este crucial, deoarece după câteva regurgitări, mierea devine parţial diferită, iar acţiunea enzimelor din tractul digestiv al albinelor, în timpul acestui proces, efectuează un fel de miracol metabolic care explică de ce mierea se comportă complet diferit faţă de zahăr. Prin calităţile sale, mierea este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică şi terapeutică. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.