Local

Foto | Despre „Festivalul de literatură pentru copii și tineret” și nu numai, cu scriitoarea vrânceancă Fevronia Spirescu

Nina Elena Plopeanu
23 mar 2024 1637 vizualizări

Interviu realizat de profesor Nina Elena Plopeanu

 

Nina Elena Plopeanu: Ați început să scrieți și ați intrat în Uniunea Scriitorilor cu ceva ani în urmă. Deși profesia de scriitor este înscrisă în nomenclatorul meseriilor din România, știm cu toții că nu se poate trăi din scrierea și vinderea cărților. Vă rog să ne spuneți cine a fost Fevronia Spirescu înainte de a fi scriitoarea Fevronia Spirescu? 

Fevronia Spirescu: Mai întâi vă mulțumesc pentru interesul pe care mi-l acordați și pot să vă spun că este primul meu interviu. Deci încă o dată, mulțumiri! Da, aveți perfectă dreptate că nu se poate trăi din această meserie. Dar observ că mulți scriitori au meseriile lor și scriu. Sunt profesor de Limbă și Literatură Română-Limbă Franceză. Spun sunt, pentru că asta am fost timp de patruzeci de ani și asta mă consider și în prezent. Sunt chiar dacă acum sunt „à la retraite”(n.r.retras). „À la retraitre” din prezența la școală, dar nu la inactivitate.  Sunt un om activ încă.

Nina Elena Plopeanu: Aveți în familie un titan al poeziei vrâncene și, îndrăznesc să spun, un mare poet român. Cum a influențat poetul Paul Spirescu destinul dumneavoastră literar?            Fevronia Spirescu:   Cunoscând foarte bine modestia soțului, meu sunt sigură că v-ar interzice folosirea cuvântului titan, dar eu vă mulțumesc pentru apreciere. În lumea literară mă știu de la începutul căsniciei mele. Soțul meu a venit la pachet cu poezia, cu poeții, prieteni săi, care erau niște boemi nebuni și care îmi scriau poezii pe pereții sufrageriei. Amintesc aici pe Constantin Ghiniță, Tică pentru noi și prieten bun de familie și de familii, de Apostu Vultureanu, de Dumitru Pricop, de Virgil Panait de Culiță Ioan Ușurelu și nu mai știu. Erau mulți tineri și nebuni, ca toți poeții.

Primele mele încercări, efectiv literare, le-am început prin 2014 și soțul meu a fost foarte plăcut surprins și m-a îndemnat să continui. Trebuie să spun că atunci am avut un episod neplăcut. M-am întâlnit cu boala de care se teme toată lumea, am trecut printr-o operație și mi-am spus că nu mi-a mai rămas prea mult și ar trebui să fac ceva și pentru mine. Scriam însă scenete pentru serbările școlii atât în franceză cât și în română de la începutul carierei mele didactice. Da, m-a încurajat și sunt recunoscătoare pentru acest lucru. Apoi mi-a sugerat să le trimit la câteva reviste: Antares, Pro Saeculum, Spații Culturale, Boema, Plumb. Și aici au avut parte de o deosebit de frumosă primire și apreciere. Le mulțumesc tuturor pe această cale. Mai pomenesc aici și de Festivalurile Antares, de la Galați, unde l-am însoțit de câteva ori pe soțul meu și unde la fel am fost primită cu aprecieri stimulatoare.

Nina Elena Plopeanu: O parte a cărților dumneavoastră au fost editate de către editorul Valentin Ajder la Editura Eikon, bucurându-se de notorietate și o bună popularizare. Vă rog să spuneți, pentru cititorii Ziarului de Vrancea, care sunt cărțile pe care le-ați scris și la ce edituri au apărut.

Fevronia Spirescu:Da, am cu domnul Valentin Ajder o relație din anul 2019, când am trimis cartea „Biți-Codițe” la editura pe care o conduce. Cartea o pregătisem pentru un concurs la editura Arthur. Fetița mea de suflet n-a ajuns în finală, pentru că mergea pe trotinetă. Glumesc, evident, dar a fost frumos primită la Editura Eikon. Acum câteva zile chiar am avut bucuria să fiu invitată la o clasă  de elevi să dau autografe și toți copiii aveau cartea pregătită. Zic eu că a fost o întâlnire cu noroc.Cărțile mele, în număr de opt, au apărut după cum urmează:

<<Volumul Poveștile lui Nasser, câine de casă>> cuprinde o seamă de povestiri pentru copii scrise cu aceeași dezinvoltură și limpezime, de parcă autoarea se transfigurează copil și narează întâmplări prin care trece ea însăși. Este o acuratețe a copilăriei și în această carte. Citind-o, am realizat marea diferență dintre poveștile de azi și cele ale copilăriei noastre cu zmei cărora li se tăia capul, cu babe-cloanțe și mume ale pădurii, cu <<în buzdugane să ne batem ori în trântă, că-i mai dreaptă!>> și poveștile de azi, actualizate, cu tablete și jocuri de nivel, cu plăcerile cunoașterii naturii și cu personaje de animăluțe personificate și dragi copiilor. După Poveștile lui Nasser s-ar putea face un film reușit de animație, à la Disney, adaptat românilor, dedicat copiilor de azi, tematica fiind viața la țară și la oraș, căci diferențele dintre ele sunt șterse astăzi. Ori, foarte bine ar putea fi scenografiată la un teatru de animație...Cine să audă???

Crochiurile fără frunze pot aparține unui aparat de fotografiat cu bliț care surprinde momente ale existenței și chiar titlurile poemelor se perindă cu pedala de accelarație apăsată: Pe orizontală, Pastel cu tălpile goale, Pastel cu rezoluție, Pastel înfofolit, Fereastra spre zid, Pasărea cu ciocul spre coadă. Aceste fotografii mișcate nu imortalizează imagini ci trăiri, gânduri, raționamente, într-o logică personală ca un caleidoscop al vieții, explicat, colorat, definit:<<Am urcat pe verticală/ un timp/ M-am oprit cu palmele la ochi/ și-am scrutat orizontul/ Se făcea perfect/ De jur împrejur.” Pe orizontală; „Am să fac o/coloană arcuită;/din pământ o ridic, o las să viseze puțin/și o întorc tot spe pământ,/>>” Sculptorul

Astfel de viziuni, de idei fotografiate, însoțesc itinerarul poeziei doamnei Spirescu la fiecare pagină și tocmai acest filmic traseu aduce a stare de liberă simțire și consimțire a lectorului.” -(Cristina Ștefan- Cărțile doamnei Spirescu, 2021.Cenaclu.lira21.ro,  Bacău )           

Nu știu secretul uluitoarei fantezii a fetiței, posibil să fie un praf magic ascuns prin cotloanele Buzunăroasei, dar pe parcursul celor aproape 60 de întâmplări prin care trece în carte, care ar putea fi grupate pe episoade, facem cunoștință cu multe personaje de poveste, majoritatea inedite, create de imaginația ei.  Copiii, până la o anumită vârstă, au această capacitate de a vedea, de a descoperi ceea ce adulții nu mai reușesc, deoarece își pierd inocența, magia lumii înconjurătoare, <<corola de minuni a lumii>>, căci oamenii mari consideră lucrurile din jur banale și chiar plictisitoare.Meritul rămâne al autoarei, care savurează, înțeleg, încurajează și consemnează rezultatele imaginației fetiței ca un adevărat detectiv. O mulțime de personaje, <<descoperite>>, de fapt născocite de Biți, apar peste tot în carte, prin puterea minții ei de a le însufleți”- (Manuela Dinescu, Cine este Biți?, Pro Saeculum )

Am dat prea multe deja

Nina Elena Plopeanu: La începutul lunii aprilie 2024, se va desfășura la București din inițiativa președintelui Uniunii Scriitorilor, filiala pentru copii și tineret, Petre Crăciun, Festivalul de literatură pentru copii și tineret „Dimineața cuvintelor”. Ați fost selectată să citiți din creația dumneavoastră în cadrul Atelierelor de lectură. Ce puteți spune cititorilor Ziarului de Vrancea despre prima ediție a acestui festival?

Fevronia Spirescu: Așa după cum ați precizat în acest format, sub acest titlu, la această dată- Ziua de naștere a lui Hans Christian Andersen și în capitală este prima ediție a festivalului despre care mă întrebați. Ce știu despre acesta? Va dura două zile, la Casa Oamenilor de Știință, care, am înțeles, este un loc elegant și potrivit unor asemenea manifestări culturale. Ne va onora cu prezența Domniei Sale, dl. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.  Cu această ocazie se va lansa primul număr al revistei filialei cu același titlu, „Dimineața cuvintelor” unde am fost invitați să publicăm texte și fragmente din cărțile apărute recent, se vor acorda premiile filialei, vor fi prezenți scriitori din diaspora: Republica Moldova, Ucraina, Canada. Mă bucur să știu că am contribuit și eu cu„o mărgică” am desenat sigla festivalului. Că am fost invitată să citesc, mă onorează, dar mă și emoționează. Este un public nou și exigent, obișnuit cu evenimente importante. Sper să fac față.Va exista o masă rotundă care se va ocupa de revistele pentru copii, un atelier de lectură, pe care aș vrea și eu să-l prind, despre „Cărțile viitorului” patronat de renumitul scriitor Alexandru Mironov, la care vor fi prezenți Michael Haulică, Dănuț Ungureanu, Sânziana Popescu și alți invitați. Spun aș vrea să-l prind pentru că se va desfășura în paralel cu sesiunile de lectură și nici la ele nu aș vrea să absentez. Dacă ne vom întâlni și vom schimba impresii, vom citi, vom afla noutăți, sigur va fi interesant, folositor și frumos.

 Nina Elena Plopeanu: În anii copilăriei noastre ne-am putut bucura de numeroase reviste destinate micilor cititori (Arici pogonici, Luminița, Cutezătorii etc.). După o lungă perioadă în care revistele pentru copii au fost foarte puține sau nu au fost deloc, cum apreciați apariția revistei „Dimineața cuvintelor”?

Fevronia Spirescu:La nivel de piață largă, adică cu o distribuție pe întreg teritoriul țării e drept că nu mai sunt. Mai am cunoștință de una sigură dar nu cu o distribuție largă, la edituiră și pe site, dar  apariția unei noi reviste care abordează literatura pentru copii și tineret nu poate decât să ne bucure. Voi participa și la masa rotundă unde se va discuta despre revistele pentru copii. Sper să fie o discuție fructuoasă, o dezbatere, o analiză, o radiografie a pieței din țara noastră pentru acest produs și să ieșim cu o concluzie, cu niște idei novatoare, cu niște repere. Voi propune pentru următoarea ediție să fie invitați și ilustratorii cărților pentru copii, pentru că, nu-i așa, peste 50% , dacă nu și mai mult, ilustrația și condițiile tehnice de tipărire vând cărțile destinate celor mici. Cât despre noua apariție nu știu foarte multe, sunt și eu curioasă să o țin în mână, sper să fie la înălțimea așteptărilor, să nu dezamăgim publicul și să aibă sponsori pentru primele numere apoi să se poată întreține singură, ca orice bebeluș care vine pe lume, este ajutat să se pună pe picioare și apoi își ia zborul.

Nina Elena Plopeanu: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

Fevronia Spirescu:Nu-mi prea place să vorbesc depre viitor. Am calculatorul plin de începuturi. Ce se va concretiza și finaliza rămâne de văzut . O singură certitudine este volumul al doilea de povești, care s-ar dori o continuare a Poveștilor lui Nasser, dar sub alt nume: Povești cu papion. De ce cred că e o certitudine? Este, pentru că m-am apucat de ilustrație și când încep ilustrația, sigur textul este închegat. În rest, o continuare la Biți, ceva pentru cei maturi, vom vedea. E vorba și de sănătate, de inspiratie, de o mulțime de alte probleme de care nu ducem lipsă în momentul de față. Vom trăi și vom vedea, dacă timpul mai are răbdare cu noi.

Nina Elena Plopeanu: În urmă cu doi trei ani nu auzeam vorbindu-se prea mult de inteligența artificială. În prezent este tot mai aproape de noi. Cum credeți că va influența AI viitorul literaturii pentru copii? 

Fevronia Spirescu: Despre inteligența artificială? Ce să spun? Nu sunt un expert în domeniu. Dacă noi ne-am obișnuit cu unele aspecte, bănuiesc și eu, ca mulți alții, că va fi o etapă în evoluția omenirii cu care lumea se va acomoda. Nu știu ce se va întâmpla cu oamenii, cu literatura, cu arta, cu știința, cu societatea în general. Cred că la fel gândeam când au apărut ilustrațiile pe calculator. Acum se fac texte cu ajutorul lui. Știu și eu? Nu poți opri planetele, universul să-și vadă de drum, cum la fel nu poți opri omenirea să-și vadă de evoluția sa.. Fie ea una benefică,  fie una... Nu vreau să pronunț cuvântul. Văd începutul unei perioade în care noi, cei de astăzi începem să fim deja parte din trecut. Unii vor afla, alții, nu! Depinde!„Annușka a și cumpărat untdelemnul și nu numai că l-a cumpărat, dar l-a și vărsat.” după cum spune Mihail Bulgakov în romanul său „Maestrul și Margareta” .

Nina Elena Plopeanu: Vă mulțumesc pentru amabilitate și mă bucur nespus că am reușit să obțin această premieră pentru Ziarul de Vrancea, fiind primul interviu pe care l-ați dat. Vă doresc sănătate și putere de muncă pentru cât mai multe succese literare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.