Local

FOTO | Cum se adevereşte la Vârteşcoiu zicala: „Ce pot face două mâini dibace şi o minte brici!”

Janine VADISLAV
9 feb 2022 8406 vizualizări

Comuna vrânceană Vârteşcoiu este o localitate ca multe altele, cu oameni gospodari, viticultori din tată-n fiu. Copiii lor însă au ales şi alte căi devenind profesori, ingineri, consultanţi în economie, cadre medicale, meseriaşi foarte bine pregătiţi care, când termină orele de serviciu, intră în vie să-şi încarce bateriile. O parte au muncit prin Europa dar, încet-încet, s-au retras acasă când au aflat că este o viaţă de trăit şi în comuna lor. Totul a început acum vreo 10 ani când au ales ca primar un tânăr silvicultor, care şi-a dorit şi a reuşit să schimbe norocul comunei în care îşi duce traiul.

- Vă mai aduceţi aminte când aţi intrat prima oară, ca primar, în această încăpere? întreb

„În cabinetul primarului? Sigur că da, în 28 iunie 2012.” 

- Câţi ani aveaţi? 

„42...” 

Aşa începe povestea primarului Viorel Mîrza, din comuna Vârteşcoiu, care se „vedea” silvicultor până la pensie dar, fără să spună cuiva, a decis să facă o schimbare. A cântărit bine lucrurile înainte de a-şi depune candidatura şi a fost ales. A păşit pe uşa primăriei cu un plan bine gândit şi cu speranţa că va reuşi.

„Am crezut că putem face ceva pentru a dezvolta comuna, întrucât şcolile, grădiniţele, infrastructura rutieră erau la pământ”, spune domnul primar Viorel Mîrza.

S-a ţinut de cuvânt reuşind în primele două mandate să modernizeze aproape tot ce înseamnă infrastructură rutieră, şcolară, culturală, astfel încât tinerii să rămână în comună, iar cei plecaţi la muncă, în străinătate, să revină acasă. 

Doamna Ioana Vasiliu s-a născut şi a crescut în Vârteşcoiu, iar studiile universitare le-a făcut la Iaşi. Nu s-a gândit o clipă măcar să rămână acolo, gândul ei a fost, tot timpul, să revină acasă.

„ Am terminat ca şi specializare administrarea afacerilor.” 

- V-aţi gândit să rămâneţi acolo? întreb

„Mi s-a oferit posibilitatea să rămân, dar dragostea de locurile natale, faptul că în localitate multe s-au schimbat, infrastructura în primul rând, că putem respira aerul curat din apropierea muntelui, m-au determinat să mă întorc. Fetiţa mea merge la o grădiniţă modernă, cu încălzire centrală, cu dotări de ultimă generaţie”, mai spune doamna Ioana Vasiliu.

La Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit, din satul Vârtecoşiu, copiii sunt la ora de socotit. 

- Moş Martin întreabă câte foci vor veni să se joace cu el? Şi noi...?  întreabă doamna educatoare îndemnând-o pe fetiţă să socotească...

- O focă, răspunde fetiţa atentă la tablă.

- Mai departe, câte foci vor veni să se joace cu Moş Martin?

Fetiţa: 2 foci!

Bravo, o încurajează doamna educatoare, iar micuţii sunt cu ochişorii ţintă la tablă.

Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit din satul Vârteşcoiu a fost prima din comună amenajată într-un fost magazin mixt, extins cu tot confortul la interior şi cu spaţiu de joacă la exterior. A fost o mare izbândă darea în folosinţă, mai ales pentru părinţii care ştiau că au unde-şi lăsa copii în siguranţă, atâta timp cât ei erau la muncă. Mândria primarului, care a fost şi o investiţie de excepţie la vremea ei, este Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit din satul Faraoanele, construită de la zero pe locul unei foste grădiniţe, care avea peste 100 de ani. Cele două locaţii sunt oaze de siguranţă în care micuţii se joacă, învaţă, stau la masă şi dorm după prânz, cât timp părinţii sunt la serviciu. 

Educatoarele lucrează de drag, pentru că, spun ele, colectivul este minunat, iar copiii şi părinţii înţelegători. 

„Totul este superb aici”, spune doamna educatoare.

- Puteţi spune că este o grădiniţă de nivel european? întreb

„Bineînţeles!” 

- De ce? 

„Datorită dotărilor, datorită spaţiului, datorită mobilierului, datorită băilor, care sunt la standarde pentru copilaşi.”  

La grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit, din Faraoanele, vin zilnic 50 de copii. Dimineaţa, cele două microbuze şcolare îi aduc la grădiniţă, iar la ora 15.00 sunt duşi acasă şi daţi în grija părinţilor. 

- Părinţii sunt mulţumiţi? întreb

„Sunt mulţumiţi pentru că, având unde să lase copiii în timpul zilei, pot să-şi desfăşoare activitatea, pot să se ducă la muncă”, spune domnul Viorel Mîrza, primarul comunei Vârteşcoiu.

Şi la capitolul şcoli localitatea avea probleme în momentul în care domnul Viorel Mîrza a venit la cârma primăriei. Şcoala Gimnazială din satul Vârteşcoiu se pregătea de schimbare, iar Şcoala Gimnazială din Faraoanele, la care începuseră deja lucrările de reabilitare, era închisă, din lipsă de fonduri. Cadrele didactice îşi amintesc şi acum în ce condiţii erau nevoite să ţină lecţiile în şcoala veche, în care se învăţa în schimburi.

„Avem o şcoală foarte frumoasă, de care suntem foarte mândri. Eu vă pot spune, pentru că am predat şi în şcoala veche. Mi-amintesc că intra frigul prin geamuri. Când bătea vântul, efectiv se scuturau geamurile”, spune doamna profesor Mădălina Manole. 

De şcoala veche o leagă însă multe amintiri dar, amintiri frumoase şi-a făcut şi în noua şcoală.

„Am fost întrebată dacă aş alege să lucrez în altă şcoală... Nu, niciodată, pentru că iubesc colectivul, comunitatea din care fac parte. Eu am învăţat în această şcoală, acum sunt colegă de cancelarie cu foştii mei profesori şi asta mă face să fiu foarte mândră.”

În 2012, când a început mandatul primarului Viorel Mîrza, Şcoala Gimnazială Faraoanele era închisă. 

„Am implementat în 2014 un proiect european şi am continuat lucrările, iar în 2015 şcoala a fost funcţională. Toată infrastructura şcolară este bine pusă la punct, cu teren de sport, locuri de joacă, săli de internet”, spune domnul primar Mîrza.

Tot în acest mandat a fost finalizat şi Centrul Cultural Faraoanele- cu sală de spectacole, bibliotecă, un muzeu al satului care, din cauza pandemiei nu a putut fi folosit la parametri normali. Dar, ceea ce a schimbat efectiv imaginea comunei a fost finalizarea infrastructurii stradale.

„Avem la ora actuală 68 km de drumuri asfaltate, cu şanţuri betonate, cu rigole carosabile, avem apa în toată comuna, pe o parte de comună avem şi sistem de canalizare a apelor uzate. Scopul este îmbunătăţirea nivelului de trai pentru ca tinerii să rămână acasă, la noi în comună. Peste 50 la sută sunt tineri, iar media de vârstă este de 45 ani.”( din 3.600 locuitori)

Domnul primar Viorel Mîrza spune că n-a terminat cu investiţiile în comună, numai anul acesta va implementa alte trei proiecte: 2 dispensare construite de la 0 şi un after-scool. Când va considera că şi-a terminat treaba, îşi doreşte - ca orice silvicultor îndrăgostit  de meseria sa - să se întoarcă acolo de unde a plecat, mai ales că, între timp, şi-a încheiat şi studiile superioare. ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.