Local

Foto | Casa Costache Lascăr, fosta Bancă de Scont din Focșani

Florin Marian Dîrdală
15 oct 2023 3746 vizualizări

În urmă cu 150 de  ani, un focșănean foarte cunoscut în acele vremuri, pe nume Costache Lascăr, mare negustor și înflăcărat luptător pentru Unirea Principatelor a construit, la intersectia actualelor străzi Cuza Vodă si Cezar Bolliac, pe atunci denumite Calea Națională ( Cuza Vodă ) si Curtea de Apel ( Cezar Bolliac), o frumoasă locuință.  Ce l-a  atras  să o edifice în partea aceasta de oraș e greu de spus!

Poate prezența Curții de Apel de la Focșani, care funcționa în apropiere ( unde e azi Cercul Militar), poate terenul generos, poate liniștea din zonă, departe de larma străzii Mare a Unirii, sau a Piețelor orășenești ( Obor ori  Moldova).Pe atunci nu exista clădirea Tribunalului vechi, ca să zicem că ar fi fost  atras de maiestuoasa și sobra construcție.Acolo era doar un teren  viran stăpânit de familia Mincu.Indiferent ce l-a determinat, important e că a decis să construiască acolo un imobil cochet, nu foarte mare, dar interesant pentru concetățenii săi, cu 4 coloane stil grecesc la intrare și mai ales cu o statuie încastrată în peretele dinspre nord, reprezentând vreo muză antică.Toate aceste elemente e posibil să le fi văzut și admirat în vreo excursie prin Elada sau Roma și așa i-a dat prin minte să le reproducă și la noi la Focșani.Mult timp nu s-a bucurat de frumusețea deosebită a proprietății sale.Deoarece a intervenit decesul său.Iar edificiul a intrat pe alte mâini.

Până în anul 1920, când o anume d-nă Catherina Ghîtză(Gîță)  a considerat că o vânzare către Banca de Scont din România e cea mai bună afacere a vieții ei.Lucru pentru care a încasat 170 000 ( o sută șaptezeci de mii )de lei.               

Prin urmare  imobilul din strada Cuza Vodă  nr. 6 (fost 36, fost 30) a fost cumpărat  în anul 1920, de către Banca de Scont a României, conform actului autentificat la nr. 698 din 10 martie și naționalizat pe baza Decretului 92/1950, în dreptul proprietarului, bineînțeles că  tot Banca de Scont a României-A se vedea  Decretul nr. 92/1950 pentru nationalizarea unor imobile   publicat  in  BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 20 aprilie 1950

ART.1 

Pentru întărirea și dezvoltarea sectorului socialist în economia R.P.R;

Pentru asigurarea unei bune gospodăriri a fondului de locuințe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii și a exploatatorilor care dețin un mare număr de imobile;

Pentru a lua din mâna exploatatorilor un important mijloc de exploatare;

Se naționalizeaza imobilele prevăzute în listele anexe, înregistrate la Cancelaria Consiliului de Miniștri sub Nr. 543 din 14 Aprilie 1950, care fac parte integrantă din prezentul decret”

 Așadar imobilul din Focșani str. Cuza Vodă nr 6 este cuprins în următoarea fișă de naționalizare a imobilelor Băncii de Scont a României  astfel:

Nr crt. 938. Banca de Scont a României Societate în lichidare, 88 apartamente, Bucuresti, str.Eugen Carada 1-3, 13 Sept. 143, 145, Stavropoleos 8, str. Mosilor 200, str. Pieptanari 9; Alexandria, str. Ilie Pintilie 3; Braila, str. Lt. Col.Iacobescu 19; Corabia, str. C. A. Rossetti 53; Constanta, str. Lascăr Catargi 13; Focșani, str. Cuza Vodă 6; Galati, str. Dr. Russel 41, str.Egalitatii 4; Ploiesti, Piata I. V. Stalin 3; T. Magurele, str. Horia, Closca si Crisan 3; Giurgiu, str. V. M. Molotov 2; Tulcea, str. Carol 1; Medgidia, str. V. Lupu 18.

După 1950 Statul l-a transferat Ministerului Sănătății care a instalat aici Maternitatea orașului și interesant e, că mulți focșăneni în etate, care au venit pe lume după 1950, povesteau că ei ”s-au născut  la bancă”.Adică așa li se spunea de către părinții care țineau minte vechea destinație a respectivei case. Ulterior anului 1972, când toate secțiile s-au adunat în clădirea nouă a Spitalului Județean Focșani ,casa lui Costache Lascăr a fost atribuită Palatului Copiilor, apoi unei Grădinițe orășenești.

Derulând faptele spre vremurile noastre putem afla că în anul 2005, ca urmare a dosarului nr. 1395/44/2005 (296/C/2005 ) s-a pronunțat, pe 26 04 2005, decizia nr. 540 prin care se obligă Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar să RESTITUIE ÎN NATURĂ IMOBILUL SITUAT ÎN FOCŞANI STR.CUZA VODĂ NR.4-6.  Iar cu dispoziția Primăriei Municipiului Focsani nr.1749 /2005  s-a stabilit că se restituie în mod defInitiv imobilul compus din corpul de clădire și teren situat în Focșani strada Cuza Vodă nr 6, cu următorii vecini -la Nord strada Cezar Bolliac, la sud teren aflat în proprietatea Statului și  administrarea MEC ( Ministerul Educației ), la Est domeniul public al municipiului Focșani, la Vest strada Cuza Vodă , dlui CARNABEL S ALEXANDRU . 

Aceasta este,  să zicem, o scurtă prezentare a acestei clădiri din Focșani, cod LMI 162 VN-II-m-B-06416- denumită eronat Casa Macridescu- Str. Cuza Vodă 6, construită la sfârșitul sec.al XIX -lea conform listei monumentelor istorice 2015 - Institutul Naţional al Patrimoniului Î

În legătură cu ea, în aceste zile, un glumeț, neoprit de nimeni, a încercat o restaurare în felul propriu a acestei case, începând tocmai cu statuia din peretele ei. Bine ar fi fost să aleagă o culoare mai  serioasă, nu tocmai nuanța ce se vede în fotografiile alăturate! 

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.