Local

Foto | Afacere de succes în plină pandemie cu păuni şi alte păsări exotice, la Mărăşeşti

Janine VADISLAV
21 sep 2020 4578 vizualizări

În Vrancea, afacerea cu păsări exotice a fost începută de Laurenţiu Chelmu în urmă cu 20 de ani, când era la modă ca într-o curte mare, pe o pajişte verde, să se plimbe cel puţin o pereche de păuni, sau câteva găini de rasă, care costau sute de lei. De-a lungul anilor şi preferinţele iubitorilor de păsări s-au mai schimbat, fiind căutate răţuştele Mandarin, papagalii micuţi, fazanii multicolori şi, mai nou, struţii pitici, extrem de jucăuşi şi deloc pretenţioşi. În vreme de pandemie, aceste păsări au ajuns să ţină de urât  persoanelor singure, pentru copii devenind tovarăşi ideali de joacă.

La început a fost un hobby..., şi o modă, să dăruieşti unui prieten de ziua lui o pasăre rară. De jumătate de an, obligaţi de pandemie să stea mai mult acasă şi din dorinţa de a petrece timpul altfel, mulţi şi-au cumpărat păsări. Preferaţii sunt păunii, dar şi răţuştele mandarin, drăgălaşe şi prietenoase, papagalii mignoni, care se ataşează foarte tare de stăpânii lor.

Familia Chelmu, care a făcut din creşterea minunatelor înaripate o îndeletnicire stabilă, şi-a dublat aproape afacerea în această perioadă. Adorate de cumpărători sunt şi găinuşele moţate olandeze, cu un moţ amplu, pe creştet, care le cade pe-o parte.

„Merg foarte bine păsările, sunt foarte căutate. Cine le vede prima oara, rămâne încântat şi-şi doreşte măcar o pasăre...”, spune domnul Laurenţiu Chelmu, care are deja vechime în domeniu. Pentru dumnealui şi pentru soţia sa, doamna Anna, minunatele înaripate nu mai au secrete, iar viaţa fără ele în ogradă, n-ar mai avea sens...

Cei care au păsări sau animăluţe drăguţe, ştiu de ce!

Se vând bine păunii Imperiali, dar şi găinuşele moţate şi răţuştele Mandarin, cu masculii foarte frumos coloraţi, jucăuşi şi cu alură haioasă.

„Sunt foarte rezistente, foarte rar se îmbolnăvesc şi nici nu e nevoie de o mâncare specială.”

În crescătorie domnul Chelmu  are şi 3 specii de fazan de ornament: auriu pe roşu, auriu pe galben şi diamant. În perioada în care nu se împerechează masculii sunt separaţi de femele. Făzăniţa face  10-15 ouă, pe care le cloceşte. Puii cresc repede dar se colorează mai greu, masculii la doi ani şi femela la un an.

Noutatea însă sunt cei trei struţi Emu, cumpăraţi pe când erau cât mâna, şi care acum au 5 luni.

„I-am adus într-o cutie, aşa. Am dat 900 euro pe ei. I-am crescut de parcă ar fi fost copii mei, atâta grijă am avut de ei.”

- Cu ce i-aţi hrănit? întreb.

Cu lucernă tocată şi granule pentru struţi.

- Sunt ca nişte copii, spun.

„Da, da, exact ca nişte copii,” spune domnul Chelmu râzând.

Struţul este o pasăre de la care se foloseşte tot, de la carne până la gheare, iar în restaurante carnea poate fi trecută la produs de lux. Cei care au văzut struţii familiei Chelmu au rămas încântaţi. Acum sunt aşteptaţi  şi copii care, pe timp de pandemie au stat mai mult pe acasă.

Preferaţii rămân păunii cu care a început afacerea, Muticus specifer  şi Muticus imperator.

„E o rasă originală, pură. Anul acesta am scos 5 perechi de puişori cu Muticus imperator. Pentru iubitorii de păsări e cireaşa de pe tort.”

Domnul Laurenţiu Chelmu spune că n-a simţit teama de coronavirus. Păsările nu fac coronavirus, aşa că n-avea cum se infecta. 24 din 24 de ore stă printre păsări. La fel de pasionată este şi soţia dumnealui, Anna, care spune că s-ar lipsi de multe, dar de păsări niciodată.

„Mă lipsesc de casă, de maşină, de orice, dar de păsări, nu!”

În timpul pandemiei au vândut foarte bine, iubitorii de păsări au venit, au văzut şi au plecat acasă măcar cu o pasăre.

„Au cumpărat pentru ei, pentru copii. Copiii sunt foarte încântaţi când văd păsările de ornament. Am respectat şi noi regulile care se impun, masca, dezinfecţie, ca să nu fie probleme”

Maria, o puştoaică drăguţă, şi-a adus tatăl, să-i cumpere o pasăre.

- Îţi cumpără? o întreb.

„Nu ştiu...”

„O să-i cumpărăm, de aceea am venit, spune tatăl micuţei.

- E un prieten bun o pasăre? întreb.

„Sigur ca da, mai ales pentru un copil...”, spune tatăl Mariei.

- Pe timp de pandemie?

„Mai ales pe timp de pandemie, da. (Aşa că, îi spune Mariei ), o să-ţi cumpăr un fazan mic. Dar tata vrea un struţ, luăm şi un struţ.”

„Da!”, spune Maria toată numai un zâmbet.

Domnul Laurenţiu Chelmu are cam tot ce şi-a dorit, îi mai lipseşte o mierlă indiană - foarte scumpă - pe care speră s-o primească în dar de ziua lui.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.