Local

Foto | 80 de ani de la construirea primului Palat al Telefoanelor din Focșani

Florin Marian Dîrdală
4 ian 2024 4499 vizualizări

De câteva mii de ani, omul, această ființă  superioară a Planetei, n-a mai avut astâmpăr.De când a conștientizat că poate afla cât mai multe lucruri, aproape că nu a mai existat perioadă din trecut fără a mai face o mare descoperire. Așa că nu se putea să nu se  gândească, într-o bună zi, cum să facă în așa fel încât să se poată înțelege cu alți semeni ai lui aflați la mare depărtare. Astfel a apărut prima descoperire epocală, telegraful, în 1844, la noi introdus 10 ani mai târziu de către austrieci.Bună invenția, nimic de zis, dar nu era accesibilă tuturor oamenilor, ci doar acelor cunoscători de alfabet morse. Așa că trebuia o altă inovație care a venit în anul 1876 și aceasta s-a chemat telefonul, ușor de folosit de toată lumea.Telefonul s-a perfecționat de la an la an devenind ceea ce știm cu toții că este azi, un obiect aproape indispensabil și cu o tehnologie încoporată de o mare capacitate și performanță. Dar în secolul al XIX lea telefonul era încă rudimentar și din acest motiv s-a folosit încă mult timp telegraful care avea avantajul unei infrastructuri dezvoltate desfășurată mai ales în paralel cu traseele de cale ferată sau între continente, prin adâncul oceanelor.La noi în județ  telefonul a fost introdus mult mai târziu de la momentul invenției lui și la început doar instituțiile mai mari ca Prefectura județeană, Primăria Focșani, Chestura de politie au avut acces la el.Dar în urmă cu 80 de ani tot orașul Focșani a putut, pentru prima dată, spera că va beneficia după plac de această inovație a timpurilor moderne. Cum? Prin înființarea primei centrale automate telefonice din orașul nostru.

Iată cum au decurs evenimentele în urmă cu 80 de ani când s-a întamplat acest fapt de mare însemnătate pentru orașul nostru. Ne ajută în acest demers tot documentele autentice ale  Arhivelor Nationale Vrancea după cum urmează Pe 19 aprilie 1943 Ministerul Înzestrării Armatei a aprobat să se execute câte o clădire în orașele Giurgiu ,Urziceni, Rm Sărat, Focșani, Adjud ,Bacău , Roman, Botoșani necesare pentru instalarea echipamentului de curent purtător ce se va monta pe circuitele cablului interurban care se întindea pe direcția Giurgiu -București -Cernăuți.Astfel la data de 2 iulie 1943 Societatea Anonimă Română de Telefoane a transmis Primăriei comunei urbane Focșani următoarea solicitare:"S. A. R. de Telefoane proiectând a construi o centrală telefonică automată în orașul Focșani pe terenul proprietatea sa din str I C Brătianu ( azi Republicii) colț cu Mihail Kogălniceanu, fostă proprietatea Nestor, cu onoare roagă autoritatea locală să binevoiască a aproba cuvenita autorizație."

Clădirea preconizată se compunea din subsol, parter si un etaj cu un portic deschis spre str I C Brătianu, conform planurilor de aliniere și regim de construcție ale orașului Focșani.Primăria s-a declarat de acord, dar a solicitat 440 000 de lei reprezentând impunerea la taxa apei pentru construcție precum și suma de 132 000 de lei reprezentând taxa de autorizație.Societatea de Telefoane a considerat aceste sume incorecte deoarece prin Legea pentru dezvoltarea și perfecționarea serviciului telefonic român publicată in Monitorul Oficial nr 146 din 4 iulie 1930 ar fi fost scutită de orice impozite și taxe către stat, județ sau comună, iar această recunoaștere de scutire de impozite ar fi fost confimată de Ministerul de Interne printr-o circulară specială din 1937 pe care a trimis-o tuturor localităților din țară.

Relativ la taxa de apă percepută pentru ridicarea construcției Societatea de Telefoane nu era de acord nici cu aceasta, solicitând montarea unui apometru care să stabilească exact cât se va consuma cu edificarea și plata doar a acestei cantități și nu una estimată de autoritatea locală.

Societatea de Telefoane a mai invocat, conform actelor de altădată, un pretext pentru a fi scutită.Și anume faptul că ea se bucura de toate drepturile și înlesnirile folositoare de care dispunea Regia Autonoma  P T T potrivit unei legi din 29 iulie 1929. Si așa cum Regia Autonoma P T T era scutită de orice impozite către stat implicit și Societatea Anonimă Română de Telefoane urmează a beneficia de aceeași scutire.În acest scop, la acel moment din trecut, ministrul de interne D. Iuca a solicitat să nu se mai ceară de către comunele urbane niciun fel de taxă sau impozite de la respectiva societate, neintrând în această obligație taxele pentru serviciile prestate de primării precum apa, gunoiul etc . Disputele între Primăria Focșani și Societatea de Telefoane au mai continuat o perioadă pe acest subiect, dar între timp prima clădire a Palatului Telefoanelor de la Focșani s-a ridicat semeață și rezistă și azi, fix în același loc, chiar dacă între timp a fost anvelopată termic și a primit o clasficare de risc seismic. Dar dacă nu a căzut în 1977, 1986 sau 1990, la marile seisme din perioada recentă, cu siguranță  mai are ceva vlagă în ziduri. Și încă va mai putea fi admirată mult timp de focșăneni, unii amintindu- și-o cu plăcere, așa cum era în trecut conform mărturiilor foto alăturate preluate de pe sursele on line, focsaniulvechi.ro, Focsani Vechi

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.