Local

Finanțări pentru tinerii vrânceni care vor să investească în agricultură

Ionel Sclavone
15 iul 2020 2093 vizualizări

Tinerii vrânceni care vor să înceapă o afacere în domeniul agricol vor avea la dispoziție, începând din această lună, finanțări prin programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Astfel, un tânăr care dorește să devină fermier poate accesa finanțări de stat în valoare de 40.000 sau până la 50.000 de euro, pentru a demara o afacere în agricultură.

Trebuie spus că vrâncenii care dorescă să aplice la acest program, cunoscut și drept instalarea tânărului fermier” la conducerea unei exploatații agricole. Scopul finanțării este de a-i susține pe solicitanți să se instaleze ca fermieri și, mai apoi, să acceseze facilități pentru a dezvolta afaceri în domeniul agricol.

Conform calendarului oficial al sesiunilor proiecte din cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală, pentru programul destinat tinerilor fermieri, înscrierile ar trebui să înceapă luna aceasta, însă autoritățile nu au stabilit o perioadă concretă. Cei interesați să afle mai multe informații despre acest program și despre criteriile de înscriere pot accesa ghidul pentru care a fost publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

 Potrivit documentului, finanțările sunt destinate tinerilor care au cetățenie română, au împlinit vârsta de 18 ani și nu au depășit-o pe cea de 41 de ani, la data depunerii cererii de finanțare. Finanțările se acordă pentru o perioadă de trei și până la maximum cinci ani, pentru cei ce doresc să investească în domeniul pomicol.

Conform reglementărilor propuse de AFIR, banii vor fi acordați în două tranșe, după cum urmează:

Prima, care va reprezenta 75% din valoarea sprijinului acordat, va fi plătită imediat după contractului de finanțare; Diferența, reprezentând 25% din cuantumul sprijinului va fi acordat în funcţie de felul în care se implementează proiectul, respectiv planul de afaceri, dar nu mai târziu de împlinirea celor 3, respectiv 5 ani stabiliți prin proiect. Termenele încep să curgă de la data semnării contractelor de finanțare.

În concluzile, solicitanții vor primi finanțarea în baza unei plan de afaceri, care trebuie implementat pentru ca aceștia să poată beneficia de faciltiatea integrală. Ulterior, în 18 luni, solicitanții trebuie să devină fermieri activi.

Pași de urmat înaintea lansării măsurii

Înainte să aplice pentru acest tip de finanțări, solicitanții trebuie să urmeaze mai mulți pași. În primul rând, ei trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului (ONRC) ca persoane juridice.

Astfel, sunt acceptate următoarele forme de autorizare: persoană fizică autorizată; întreprindere individuală sau familială; SRL cu asociat unic sau SRL în care solicitantul este asociat majoritar și administrator.

Trebuie spus că înscrierea la ONRC trebuie să se facă înainte de depunerea cererii de finanțare cu cel mult doi ani, iar în plus, este necesar ca solicitantul să nu mai fi activat în trecut în domeniul agricol sub o formă înregistrată la ONRC.

În același termen, solicitantul trebuie să se înscrie și la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și/sau la Registrul Exploataţiei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor/Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Indiferent de forma de organizare, solicitanții trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici. Cele dintâi au cel mult nouă salariați și o cifră de afaceri anuală netă sau active totale deținute de până la 2 milioane euro, echivalent în lei. Întreprinderile mici au între 10 și 49 de lucrători și o cifră de afaceri anuală netă sau active totale deținute de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.

O altă condiție impusă solicitanților este să nu dețină părți sociale la alte societăți care își desfășoară activitatea în domeniul agricol, cu excepția cooperativelor agricole și a grupurilor de producători.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.