Local

Fermierii vrânceni cultivatori de cereale și plante tehnice care se consideră afectaţi de sistemul antigrindină se pregătesc de proteste

Ziarul de Vrancea
6 mar 2024 2888 vizualizări

Informația a fost tranmisă cotidianului nostru prin intermediul unui comunicat de presă făcut public luni 4 martie 2024 de către Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT).Publicăm în continuare conținutul integral al comunicatului de presă amintit. Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT VRANCEA) este o asociaţie profesională, afiliată Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FORUMUL APPR), din februarie 2022. Asociația reunește producători agricoli care însumează peste 35 000 ha și care acționează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor acestora.​

Hotărârea Adunării Generale ACCPT VRANCEA: Demersurile asociaţiei legate de problemele fermierilor care sunt afectaţi de sistemul antigrindină se vor concretiza în depunerea documentaţiei necesare în vederea obţinerii autorizărilor impuse de lege pentru organizarea unui protest cu utilaje agricole, dacă Ministerul Agriculturii nu întreprinde acţiuni concrete pentru integrarea cerinţelor şi propunerilor producătorilor agricoli din ACCPT VRANCEA privind funcţionarea sistemului antigrindină în zona Vrancea.

Comunicat de presă, 04.03.2024

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) a organizat miercuri, 28 februarie, la Laguna Resort FOCŞANI, Adunarea Generală ACCPT VRANCEA 2024. Evenimentul anual al asociaţiei s-a bucurat de interesul şi aprecierea fermierilor, membri ACCPT VRANCEA şi a adunat laolaltă cele mai importante ferme şi afaceri agricole din Vrancea dar şi foarte multe ferme mici şi mijlocii care împărtăşesc valorile asociaţiei. Aceşti fermieri reunesc mai mult de 35 000 de hectare de teren agricol, amplasat preponderent pe raza judetului Vrancea, dar şi pe raza teritorială a judeţelor Buzău, Galaţi şi Brăila şi se implică împreună, prin intermediul ACCPT VRANCEA, pentru crearea unui sector agricol sustenabil şi a unui mediu de afaceri mai bun pentru exploataţiile agricole, care să fie caracterizat de predictibilitate, stabilitate şi siguranţă.

Hotărând cu privire la viitoarele acţiuni ale asociaţiei în anul 2024, producătorii agricoli au decis, faptul că este nevoie ca asociaţia să se implice şi mai mult în acest an în dialogul cu autorităţile locale şi naţionale şi să-şi canalizeze activitatea pe obţinerea unor rezultate concrete care să împiedice pe de o parte, falimentul fermelor din zonă, grav afectate de aceşti ultimi cinci ani de secetă şi pe de altă parte, pe sprijinirea fermierilor membri pentru mitigarea riscurilor la nivel de fiecare fermă în parte, prin toate mijloacele, acţiunile şi parteneriatele necesare.

Pentru zona Vrancei şi a judeţelor învecinate, unul dintre riscurile majore cu care se confruntă fermierii în ultimii ani, îl reprezintă seceta. În acest context, şi cu prilejul acestei Adunări Generale am adus prin intermediul partenerilor, experţi care au vorbit atât despre piaţa de profil şi preţurile cerealelor şi seminţelor oleaginoase, cât şi despre managementul riscurilor şi raportandu-ne la posibilitatea acoperirii acestor riscuri, despre asigurările culturilor agricole şi mai ales despre asigurarea de secetă şi irigaţii.

Luând în considerare seceta, un alt factor pe care fermierii ni-l semnalează de foarte mult timp, ca având o contribuţie determinantă în instalarea secetei pedologice extreme în zonă, îl reprezintă sistemul antigrindină şi de atragere a precipitaţiilor. Mai exact, sistemul antigrindină, pentru că acesta nu funcţionează decât din punctul de vedere al protecţiei antigrindină.

Toate demersurile ACCPT VRANCEA din 2022 şi 2023 concretizate prin mai multe adrese şi întâlniri prin care am tras un semnal de alarmă şi pe cele ale FORUMULUI APPR, asociaţia din care facem parte la nivel naţional, au dus la consemnarea în procesul verbal, încheiat la data de 15.01.2024, în urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii cu asociaţiile reprezentative ca urmare a protestului fermierilor şi transportatorilor, a Propunerii nr. 13 care prevede ,,realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilitatea sistemului antigrindină din zona Vrancea.,,

În ciuda faptului că propunerea noastră a fost asumată prin semnătură de Ministrul Agriculturii, pană în prezent, nu a fost întreprinsă nici o măsură în acest sens cu toate că ar putea fi găsite soluţii. Astfel, la solicitarea fermierilor din ACCPT Vrancea, Forumul APPR a identificat o entitate imparţială si de specialitate care ar putea sa realizeze un studiu obiectiv care să demonstreze sau nu eficienţa si utilitatea acestui sistem şi care ne-a transmis disponilitatea lor pentru implicarea in realizarea studiului si o ofertă de costuri estimative.

Având în vedere faptul că, până acum, nici una din propunerile noastre făcute în vederea îmbunătăţirii funcţionării sistemului, nu a fost luată în considerare şi amintim pe langa studiul de impact, de suspendarea activităţii de lansare a rachetelor pe o perioadă de probă relevantă pentru evidenţierea cantităţii de precipitaţii, de montarea unui sistem de urmărire şi monitorizare, de tip GPS, a rachetei pentru a se evidenţia traiectoria şi locul deflagraţiei sau de modificarea procedurii de tragere, Adunarea Generală a ACCPT VRANCEA a luat hotărârea, în unanimitate, de a da un ultimatum autorităţilor şi de a demara, în cazul lipsei unor măsuri concrete, a procedurilor care presupun organizarea unui protest. Ne referim bineînţeles la un protest autorizat, o formă de manifestare a democratiei, organizat cu utilaje agricole.

Cu privire la data la care ar putea avea loc acest protest, putem preciza că va fi până la începerea sezonul de funcţionare a sistemul antigrindină pentru că fermierii nu pot face faţă încă unui sezon de trageri cu rachete antigrindină care să se desfăşoare la fel ca în anii agricoli anteriori. Un alt aspect semnalat de noi anterior care ţine şi de siguranţa agricultorilor dar şi a cetăţenilor este legat de rachetele gasite şi neexplodate pe câmp şi care pot pune în pericol oricând valori sociale importante cum ar fi viaţa sau integritatea unei persoane care s-ar putea afla în zona în care aterizează o asemenea rachetă.

Atâta timp cât funcţionarea sistemul antigrindină nu este una susţinută de un studiu de impact care să nu poată fi contestat şi care să demonstreze nu doar faptul că nu afectează cantitatea de precipitaţii dar si faptul că este util fermierilor şi această utilitate să se demonstreze şi din punctul de vedere al atragerii precipitaţiilor, apreciem ca fiind un lucru extrem ca rachetele antigrindină să fie lansate în ciuda faptului că producătorii agricoli pe care ar trebui să-i protejeze sunt împotriva lor.

O mare parte dintre fermierii prezenţi la evenimentul organizaţiei noastre au subliniat că nu doar sistemul antigrindină îi determină să iasă în stradă ci faptul că ei, au devenit nişte agenţi economici care nu-şi mai pot face un management corespunzător în ferma lor, datorită preţurilor mici ale produselor agricole raportate la costuri mari de producţie, datorită producţiilor mici determinate de factorii climatici si mai ales de faptul că nu le sunt accesibile nici produsele de asigurare nici cele de creditare datorită pierderilor din anii trecuţi, astfel încât nu sunt consideraţi bancabili de instituţiile de finanţare în ciuda măsurilor de creditare anunţate, în ultimul timp de Ministerul Agriculturii in sprijinul fermierilor.

Despre Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT VRANCEA) este o asociaţie profesională, afiliată Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FORUMUL APPR), din februarie 2022. Asociația reunește producători agricoli care însumează peste 35 000 ha și care acționează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.