Local

Expert despre efectele viitoarei legi a pensiilor: „Vârsta de pensionare va crește“

Ionel Sclavone
29 aug 2018 1465 vizualizări

Intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și majorările nejustificate de pensii promise de PSD ar putea avea drept consecință creșterea vârstei de pensionare. Alte consecințe posibile ar putea fi majorarea contribuțiilor la asigurările sociale ba chiar și plafonarea pensiilor.

La la nivelul județului Vrancea, în evidențele Casei Județene de Pensii, există un număr de aproximativ 80.000 de pensionari dintre care cei mai mulți, 52.156 sunt au fost pensionați la limită de vârstă.Statistica oficială a Casei Județene de Pensii Vrancea ne indică, la data de 1 august a.c., un număr de 79.431 de pensionari aflați în plată. Dintre aceștia, 9.073 sunt pensionari ai fostelor cooperative agricole de producție. Pensii de stat sunt 70.358. Din acest număr, cei mai mulți sunt pensionarii pentru limită de vârstă – 52.156. Casa de Pensii Vrancea mai are în plată pensii de urmaș-8.824, pensii de invaliditate-7.905, pensii anticipate și anticipate parțial-1.473. Tot prin Casa Județeană de Pensii se plătesc alte tipuri de indemnizații pe baza legilor speciale, în număr de 4.744, și indemnizații de veteran și urmaș de veteran, în număr de 1.760.

Potrivit noului act normativ care se va aplica etapizat până în 2021, valoarea punctului de pensie va crește la 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Punctul de pensie este fomat din Valoarea Punctului de Referință (VPR) nou introdus, de 75 de lei, la care se adaugă 10%, reprezentând alte drepturi salariale pentru care s-au plătit contribuții. Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.

Acest lucru, va pune o presiune enormă pe bugetul de asigurări sociale, susține Radu Crăciun, Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) asupra bugetului de asigurări sociale. Radu Crăciun a vorbit despre noua lege a pensiilor într-o emisiune Capital Live, difuzată de revista Capital. El a avertizat că măsurile propuse de Liviu Dragnea și Guvernul PSD sunt foarte riscante și vor avea consecințe asupra dezvoltării viitoare a țării.

„România are deja o problemă cu bugetul asigurărilor sociale. Întreg deficitul bugetului României este generat doar de deficitul bugetului de asigurări sociale. Presupunând că, prin absurd, peste noapte, bugetul asigurărilor sociale s-ar echilibra, automat s-ar echilibra şi bugetul României. Problema imensă pe care o are România nu este de natură decât de a se agrava, tocmai datorită faptului că nu reuşim să avem o politică mai prudentă a pensiilor în viitor“, a arătat Radu Crăciun, la Capital Live.

El a atras atenția că angajarea unor noi creşteri de pensii, așa cum a promis Liviu Dragnea, este extrem de riscantă pentru că banii vor fi luați de la alte capitole bugetare ceea ce va afecta dezvoltarea pe termen lung a ţării. În acest context, președintele APAPR a avertizat că vârsta de pensionare va crește inevitabil pentru români, chiar dacă reprezentanții PSD susțin contrariul în acest moment.

„Vărsta de pensionare va creşte, eu cred că este inevitabil“, a declarat Radu Crăciun.

De altfel, potrivit spuselor sale, că România nu este singurul stat aflat într-o asemenea situație, că sistemele publice de pensii din mai multe ţări sunt sub o presiune enormă din motive demografice, motiv pentru care s-a ajuns în situația în care s-a propus creșterea vârstei de pensionare:

„Până şi Putin, în Rusia, a ajuns să sprijine creşterea vârstei de pensionare deşi este un politician populist şi acest lucru nu o să îi atragă foarte mare popularitate. Totuşi, aceasta este măsura presiunii existente asupra sistemului de pensii de nu numai de acolo, ci şi din alte părţi ale lumii. Pe lângă creşterea vărstei de pensiunare, presiunea simţită în sistemele publice de pensii din lume mai poate atrage creşterea contribuţiilor la asigurări sociale şi plafonarea pensiilor“.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.